shop.musicserver.cz
100 let republiky, Lucerna, Praha, 28.10.2018

Oslava sta let republiky se nesla v duchu karaoke Pražského výběru

Vydáno: 29.10.2018 15:15 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Rok dopředu avizovaný koncert k jubilejnímu výročí samostatného Československa patřil špičkám českého bigbítu - Michalu Pavlíčkovi, Monice Načevě, Vladimíru Mišíkovi & ETC, Vltavě, Davidu Kollerovi a Pražskému výběru. Překvapením večera byla návštěva slovenského prezidenta Andreje Kisky, který pozdravil přítomné.

Live:100 let republiky

místo: Lucerna, Praha
datum: 28. října 2018
setlist:Michal Pavlíček & Načeva, Vladimír Mišík & ETC, Vltava, David Koller, Pražský výběr, Garage & Tony Ducháček
Fotogalerie

Zatímco republika si připomínala stoleté výročí v různých koutech republiky všemožnými akcemi, v Praze jste mohli být svědky přehlídky české armády nebo ho oslavit hudbou. A kdo zvolil možnost B, potkal se s ostatními fanoušky bigbítu ve Velké Lucerně.

100 let republiky, Lucerna, Praha, 28.10.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Výroční koncert plný velkých hvězdných trvalek v tom dobrém slova smyslu začal už v odpoledních hodinách. Mezi jednotlivými vystoupeními, která postupně nabírala na intenzitě, provázela slovem Emma Smetana. Nabitý program otevřeli úderem třetí hodiny odpolední kytarový mág Michal Pavlíček s nenapodobitelnou Monikou Načevou. Předvedli průřez svojí společnou tvorbou z desek "Možnosti tu jsou" a "Na svahu". Laškovně si spolu pohráli v písni "Jako kočka" a set ukončili nejznámějším songem z repertoáru Načevy "Udržuj svou ledničku".

100 let republiky, Lucerna, Praha, 28.10.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Poté pódium patřilo Vladimíru Mišíkovi a jeho ETC. Původně měl se svým Triem vystupovat i Ivan Hlas, ale kvůli hlasovým indispozicím bohužel nevystoupil. Hned zkraje Mišík požádal zvukaře, aby ubral blikající světla, že není žádný Michal David. Píseň "Ztracený podzim" věnoval všem důchodcům. Nezapomněl zahrát nesmrtelný hit "Variace na renesanční téma", "Šmajdák a ploužáky", "Umlkly stroje", naopak nezazněla notorická "Stříhali dohola malého chlapečka". Při "Pátečním cajunu" si všechno osazenstvo (až na hlavního protagonistu) naráz několikrát vesele poskočilo. Na závěr přidal Mišík "Slunečný hrob", píseň, kterou dlouho nehrál z osobních důvodů (spojených s úmrtím Radima Hladíka), což bylo zlatým a dojemným završením jeho setu.

100 let republiky, Lucerna, Praha, 28.10.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Veselou notou navázala reinkarnovaná Vltava, která před osmi lety obnovila svoji činnost. Surrealistické texty a osobitý projev frontmana Roberta Nebřenského, stylově na pomezí hudební parodie, jsou jedněmi z poznávacích znamení nestárnoucí kapely v omlazené sestavě. Vltava nikdy nepatřila k mainstreamovému bigbítu, ale šla si svojí nezávislou cestou. Proto byla její účast odlehčeným zpestřením programu. Nadhled těchto muzikantů korunovaly "Marx Engels Beatles" ze stejnojmenné dvacetileté nahrávky a úvodní znělka z "Majora Zemana". Kvalitní koncert to byl.

100 let republiky, Lucerna, Praha, 28.10.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Z jiného soudku je zakládající člen Lucie David Koller. Jednoznačně patří k interpretům, na které se díky jeho charismatu stojí sakra dlouhá řada, o čemž vypovídají jeho dlouhodobě beznadějně vyprodané koncerty. O Kollerovi je známo, že se nebojí zapojit do politiky a nechodí si pro silná slova a výtky nikam daleko. Proto "Nic není nastálo" věnoval Jiřímu Ovčáčkovi, kterého poslal do oněch míst, "Na mě zapomeň" premiéru Babišovi a "Gipsy Love" prezidentu Zemanovi a jeho výrokům o nepracovitosti romských spoluobčanů. Do svého repertoáru zařadil hity domovské kapely Lucie jako "Oheň", kterým svůj set za bicími otevíral, "Šrouby do hlavy", "Vona říká jó", "Chci zas v tobě spát", jehož první polovinu odzpívali sami fanoušci, nebo v přídavcích "Černí andělé".

100 let republiky, Lucerna, Praha, 28.10.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Hřeb programu obstaral hvězdný Pražský výběr, skupina složená ze samých hudebních es, svérázných osobností (po vizuální stránce i karikatur, viz Klaudius Kryšpín v legínových kraťasech a ponožkách v sandálech nebo démonický Jiří Hrubeš s řetězem kolem krku). Koncert téhle party překvapil tím, že za muzikanty od začátku běžely texty písní, a vy jste si tak jako při karaoke mohli jejich nestárnoucí songy zazpívat s nimi. Na chvíli se na pódiu objevila Iva Pazderková, která Pražský výběr doplnila v písních "Komu se nelení, tomu se ženění", "Sbal si to svý ráno" (kdy Kocábovi vyčítala všechny jeho neduhy), "Hrabě X" a samozřejmě při "Pražákům těm je tu hej". Při "Na václavském Václaváku" Vilém Čok skvěle rozvášnil fanoušky popěvkem hej. Nechyběl ani maskot Ropotamo a prohánění živé loutky smrtky při "Zubaté". Set okořenil ještě DJ Roxtar.

Nečekaným překvapením byl příchod slovenského prezidenta Andreje Kisky, který se přes den účastnil oficiálních oslav výročí. Uprostřed koncertu Výběru přišel na pódium, aby nenuceně promluvil k lidem, že je jenom na nás, abychom se aktivně účastnili chodu společnosti. Závěr večera pak obstaral Tony Ducháček se svou kapelou Garage.

NÁZORY
  • Ztracený podzim Vladimíra Mišíka (Jetřich Tyl, 29.10.2018 15:35) Reagovat

    Zdravím, sl. Bukáčková, dobře napsáno, jen ten podzim Vládi Mišíka není zkrácený, ale ztracený :-). Inu, mladá generace se nezapře, stále by jen něco zkracovala :-)...
    ...Mou bludnou ledvinu po ránu
    vždy sevřou studené kleště.
    Jak dlouho tu ještě zůstanu,
    jak dlouho tu musím být ještě?..

    • Re: Ztracený podzim Vladimíra Mišíka (Hanka, 29.10.2018 15:47) Reagovat

      Zdravím, díky za upozornění, pracuje se na opravě :)

  • Mišík (P., 29.10.2018 16:28) Reagovat

    V. Mišík skladbu Stříhali dohola malého chlapečka už léta na svých koncertech nehraje. Sám nevím proč.

    • Re: Mišík (Jetřich Tyl, 30.10.2018 08:40) Reagovat

      Kapela má Chlapečka tak obehraného, že už je to nebavilo zařazovat. Ani Variaci už nehrají moc rádi, pokud vím, ale lid si to žádá :-)

  • Láska je jako večernice, je sice hlavní slogan,... (Milan, 29.10.2018 18:29) Reagovat

    Láska je jako večernice, je sice hlavní slogan, ale písnička se jmenuje - Variace na renesanční téma.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Rozhovory: Ondřej Klímek (Behind the Door, Vltava) - U Behind the Door je klíčovým prvkem kamarádství (25.02.2024 09:00)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Video: Načeva & Zdivočelí koně dávají písní "Šaman" nahlédnout do příprav nové desky (09.08.2023 09:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu