Film "Bohemian Rhapsody" míchá humor s patosem, ale ustál to

11.11.2018 15:36 - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Queen i Freddie Mercury se pyšní bohatou minulostí, která byla vždy hodna zpracování. Po různých publikacích či dokumentech konečně přichází na řadu film. První myšlenky na něj přišly již před zhruba dvanácti lety. Nyní vtrhla "Bohemian Rhapsody" do českých kin, kde trhá rekordy v návštěvnosti. Stojí za zhlédnutí?
7/10

Queen - Bohemian Rhapsody (film)

Vydáno: 1.11.2018
Celkový čas: 134 minut
Životopisného snímku o Freddiem Mercurym a Queen se po nekonečných peripetiích (nejen) příznivci skupiny dočkali až letos. Film prošel mnoha změnami, a to od scénáře přes obsazení až po pozici režiséra. Hovořilo se například o hlavní roli v podání Sachy Barona 'Borata' Cohena. Kvůli jeho návrhům na zvrhlý (o to více však možná reálný) obsah filmu byl však ve výsledku členy kapely zamítnut. Potíže nastaly i se změnou režiséra, který byl na poslední chvíli vyměněn. Dexter Fletcher tak nahradil původního režiséra Bryana Singera a dodělával jeho práci.

Film otevírají i uzavírají precizně zrekonstruované scény z charitativního megakoncertu Live Aid z roku 1985. Nedostává se tím pádem k dosud spíše zahalené historii formace od roku 1987 po osudný rok 1991, kdy měsíc před Vánocemi Mercury zemřel. Některé události z této doby jsou tak předsunuty o několik let dříve, aby je film vůbec zpracoval. Faktických chyb by se našlo mnohem víc, ale vzhledem k charakteru snímku je lze tolerovat. "Bohémská rapsodie" je určena široké mase lidí, nikoliv jen fanouškům. Její úlohou je připomenout, oslavit i přiblížit Mercuryho osobnost.

Přesně takto jej chtěli ukázat zbylí členové skupiny vyjma Johna Deacona, který se od tohoto počinu (stejně jako od ostatních aktivit od druhé poloviny 90. let) opět distancoval. Kytarista Brian May i bubeník Roger Taylor u filmu plnili logicky funkci autorizátorů a chtěli zpěváka vykreslit po svém. Z velké části jej předložili divákům reálně. Je pochopitelné, že některé pikantnosti musely zůstat utajeny.

Queen (biopic)
© facebook interpreta
Kasovní trhák "Bohemian Rhapsody" na jednu stranu některé úseky Mercuryho života sice ošidil nebo prolétl příliš rychle (především jeho rodinný život nebo začátky v kapele), na straně druhé má však tendence jít do hloubky a ukazuje ho jako ne zcela spokojeného jedince. Znázorňuje, že ani veškeré peníze a přehršel lidí okolo něj mu nezajistili pravé štěstí, spíše únik k domnělé spokojenosti. Svoje pocity ostatně vždy odkrýval ve svých skladbách typu "Love Of My Life", "You Take My Breath Away", "My Melancholy Blues" či "Jealousy".

Melancholickou stránku zpěvákova života se snaží podchytit i hlavní představitel Rami Malek. Ten zdaleka nedosahuje Mercuryho charismatu. Místy přehrává a ztvárňuje afektovanou verzi již afektované předlohy. Na slavnostní předpremiéře filmu bývalý zpěvákův komorník Peter Freestone zmínil nezpochybnitelný fakt, který vysvětluje zřejmě vše: "Freddie byl jen jeden." Smůlu má Malek bohužel v tom, že právě na něj se soustřeďuje největší pozornost. Když se však divák ohlédne jen mírně stranou, zjistí, že nejvěrohodněji byl ztvárněn věčně druhý Brian May nebo introvertní basista John Deacon.

Film v některých pasážích balancuje na pomezí patosu. Například scéna v dešti známá již z traileru či některé úseky s Freddieho životní láskou Mary Austin. Vyskytující se patos ovšem stíhá vyrovnat dávkou vtipu, čímž je výsledný dojem naštěstí zachráněn. "Bohemian Rhapsody" je tak kombinací veškerých pocitů, které si publikum žádá. Objevuje se v něm láska, smutek, nadšení, humor, zklamání, frustrace a jiné. Stejně jako samotní Queen čerpali odevšad a mísili nápady, i film se snaží jít v těchto šlépějích. A to se mu podařilo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY