shop.musicserver.cz

Pavel Skala - Chceme psát více o popu, ale jinak

Vydáno: 22.01.2003 17:17 v sekci Rozhovory - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

"Rock&Pop jsem respektoval, ale vždycky mi v něm scházel ten pop," říká Pavel Skala, nový šéfredaktor časopisu &musiQ. Fámy o tom, že chce časopis změnit v teenagerovské čtení Skala vehementně popírá. Dokonce prý zvažuje návrat ke starému názvu Rock&Pop. Pozorní čtenáři MusicServeru jistě vědí, že Skala není sám, kdo o tom uvažuje. Více v rozhovoru.

Pavel Skala
© Filip Hrubý
Nový šéfredaktor hudebního časopisu &musiQ, Pavel Skala, své nulové publicistické zkušenosti nijak nezakrývá. Jak sám prohlásil, nepovažuje je u funkce šéfredaktora za bezpodmínečně nutné. Dlouholetá kariéra aktivního hudebníka a sedm let na místě dramaturga hitparády TV Nova ESO ho prý vybavily dostatečně na to, aby si v nové roli, která je podle jeho slov stejným dílem šéfredaktorská jako manažerská, dokázal poradit. Pusté a vybydlené místnosti redakce &musiQ, kde náš rozhovor probíhal, dávaly tušit, že to rozhodně nebude mít lehké.

Jak se vám líbil časopis Rock&Pop? Byl jste jeho čtenářem?

Já se chci vyhnout nějakému hodnocení. Bral jsem Rock&Pop jako časopis, který se snaží informovat o veškeré hudbě a který má díky své dvanáctileté tradici ohromné renomé. Vždy jsem ho respektoval.

Musíte mít přeci nějaký hodnotící názor, když jste se stal jeho šéfredaktorem.

Podívejte se, mně a spoustě dalších lidí z hudební branže v Rock&Popu často scházel ten pop. Příliš se mi také nelíbila grafická úprava časopisu a jeho přejmenování v minulém roce nepovažuji za šťastný krok. Nechci to však hodnotit konkrétně, neseděl jsem tenkrát tady a nevím, s jakými problémy a překážkami se redakce potýkala.

Ptám se, protože mne zajímá vaše koncepce. Jak bude časopis vypadat, jaké chystáte změny?

Jak bude časopis vypadat, by mne také velmi zajímalo. Musí se nám podařit najít kompromis mezi našimi představami a možnostmi. V tuto chvíli máme všechny texty do únorového čísla, ale na grafické podobě se pořád usilovně pracuje.

Mne spíš zajímala obsahová koncepce. Bude &musiQ stále oním proklamovaným "průvodcem po moderní hudbě" se širokým žánrovým záběrem?

Rozhodně. Nechápu, jak si někdo může myslet, že z toho chceme dělat nějaký Popcorn pro teenagery. Obsahový záběr časopisu chceme naopak ještě rozšířit. Mělo by se objevit více nehudebních témat, která zajímají mladé lidi - filmy, video, počítače, internet, hry a nové technologie vůbec. Chceme také více psát o popu, protože zkrátka nelze ignorovat něco, na co narazíte všude - když přijdete do obchodu, když si pustíte televizi. O popu ale nelze psát stejným stylem jako o rocku, ačkoli většina dnešního popu z rocku vlastně vychází.

To znamená, že na rozdíl od rocku není pop především hudební produkt, ale společenská záležitost, která s sebou automaticky nese různé drby a klepy, které je nutné zmínit?

Ano. Když budeme psát o Mariah Carey, jejíž hudbu vůbec nemusím, tak se tam zkrátka musí objevit, že chodila se šéfem vydavatelství Sony Music.

Chcete zřejmě získat více mladších čtenářů.

Podle vydavatele Daniela Andela bylo jedním z problémů Rock&Popu to, že jeho čtenáři stárli spolu se svým časopisem. Daniel mi ukazoval ankety, z kterých vyplývalo, že průměrnému čtenáři Rock&Popu je mezi třiceti a čtyřiceti. Naším cílem je rozšířit to o skupinu čtenářů mezi dvaceti a třiceti.

Co vás přimělo opustit po sedmi letech jistotu a zázemí TV Nova a přijmout místo v projektu, který nemá příliš růžové vyhlídky?

Když děláte sedm let jeden pořad, každý týden nový díl, trochu se to na vás podepíše a dostanete chuť z toho stereotypu vyskočit a zkusit si něco nového. Navíc mi v srpnu Nova neprodloužila smlouvu, což moje rozhodování usnadnilo. Přesto bylo ohromně těžké rozhodnout se. Snažil jsem se předem zjistit maximum informací o tom, co to obnáší, řídit časopis. Získal jsem pochopitelně jenom hrozně zjednodušující představu, ale beru to jako výzvu.

Jak chcete zachovat u &musiQ široký obsahový záběr, když s vámi nechce drtivá většina staré redakce spolupracovat?

Mám tady redakci bývalého Big Bengu v čele s Jardou Špulákem a celou řadu externistů. Nechci být konkrétní, protože po určitou dobu budeme nuceni pracovat v určitém provizoriu a vyhrabat se z krize, ve které se časopis nachází. Navíc lidem, kteří přišli z Big Bengu, věřím. Jsou mladí a nebojí se experimentovat a zkusit psát jinak, než psali v Big Bengu.

Podle Daniela Andela byl jedním z rozhodujících důvodů krize, do které se &musiQ na konci minulého roku dostal, začarovaný kruh neudržitelné marketingové situace - časopis prodělával, nebylo na výplaty. Jak chcete z tohoto kruhu vykročit, jakou máte marketingovou strategii?

No, strategie je jedna věc, nicméně stejně důležitá je každodenní mravenčí práce člověka, který by měl časopis "prodávat", tzn. shánět do něj inzerci. Chceme časopis rozšířit o nehudební témata, o kterých jsem mluvil na začátku, čímž se zvýší jeho inzertní potenciál, například o filmové distribuční společnosti.

Vy jste znám také jako aktivní hudebník. Na české scéně jste coby bubeník hrál s celou řadu relativně zvučných jmen, ať už to byl Ivan Hlas, Žentour, Vladimír Mišík, Petr Kalandra nebo OK Band. S kým hrajete nyní?

Naposledy jsem vystupoval s obnoveným OK Bandem, ten má ale teď pauzu, takže jsme udělali s jedním mým anglickým kamarádem R.E.M. revival. Nikdy by mne nenapadlo, že budu v nějaké revivalové kapele hrát, ale docela mne to baví!

NÁZORY
  • je mi to lito (domous, 23.01.2003 17:44) Reagovat

    Nechci predem hodnotit, ale obavam se, ze R&P uz nebudu cist s takovou chuti jako doted... bez Lindaura, Korala, aj... co to pak bude? Filmy, nove technologie? O tom preci pise Quo! Je mi smutno.

  • co s z toho děláte všichni takovou tragédii ...??? (blabolikus, 24.01.2003 15:38) Reagovat

    lidi, já nevim, ale to, že se vyměnila redakce a v r&p už nebudou lindaurovci (mimochodem v tom souhlasím s ngim - danem, že tahle partička zaprděnců a zabedněnců neuměla přemejšlet po novym) neznamená, že časák bude na h**** ... tady se furt škatulkuje, nikdo nemá rád změny, hlavně aby to fungovalo, prostě tu neni v lásce konfrontace, rozhled ...všechno nový přijímáme s despektem a pochybnostmi ... ale takhle to fakt nejde, to opravdu budeme 100 let za opicema ... stejně jako se hudba (žánry) vyvíjej, tak se vyvíjí všechno kolem ... něco končí, něcozačíná ... ale už mě fakt s*** ty kecy vo tom, že to bude jiný, horší, nejhorší ...

  • co s z toho děláte všichni takovou tragédii ...??? (blabolikus, 24.01.2003 15:39) Reagovat

    lidi, já nevim, ale to, že se vyměnila redakce a v r&p už nebudou lindaurovci (mimochodem v tom souhlasím s ngim - danem, že tahle partička zaprděnců a zabedněnců neuměla přemejšlet po novym) neznamená, že časák bude na h**** ... tady se furt škatulkuje, nikdo nemá rád změny, hlavně aby to fungovalo, prostě tu neni v lásce konfrontace, rozhled ...všechno nový přijímáme s despektem a pochybnostmi ... ale takhle to fakt nejde, to opravdu budeme 100 let za opicema ... stejně jako se hudba (žánry) vyvíjej, tak se vyvíjí všechno kolem ... něco končí, něcozačíná ... ale už mě fakt s*** ty kecy vo tom, že to bude jiný, horší, nejhorší ...

  • blbost (pe, 24.01.2003 19:27) Reagovat

    blabolikus blaboli a jeste double. prave ze tohle neni nic novyho, novy by bylo, kdyby tam sli delat mladi lidi, kteri maji o novych vecech prehled. beng je casopis plnej starejch vycpelejch kapel a nove kousky se bude ucit tezko

  • PAVEL SKALA JE HOVADO!!! (Lukáš, 25.01.2003 10:38) Reagovat

    Tenhle člověk je největší hovado, jakýho jsem měl kdy možnost poznat. Věčně zfetovanej a vožralej jako doga. Muzice vůbec nerozumí, je to cholerik, hlupák a zakomplexovanej kretén!!! Společně s ním půjde ten časopis akorát do kytek!!!!! Znám ho moc dobře a věřte mi, že na to nemá ani náhodou!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vinyl hlásí návrat: Timberlake vydá kolekci čtyř elpíček (17.08.2013 13:20)
- Rock&Pop má v prosinci na obálce Soundgarden (02.12.2010 19:26)
- Oslavu 250. čísla Rock & Pop mohla zkazit sabotáž (19.10.2006 15:50)
- Rock&Pop hodlá konkurovat Akademii populární hudby (10.01.2006 08:01)
- Publicistika: Tuzemská hudební média - co nás (snad) čeká a nemine (26.01.2005 05:00)
- Rozhovory: Vojtěch Lindaur - Zůstávám připraven (20.01.2003 07:33)
- Rozhovory: Daniel Andel - Chci &musiQ udržet alespoň do konce roku (16.01.2003 20:47)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu