Vesper se na albu "Pan Optikum" trefují do černokněžníků i YouTuberů

11.11.2018 18:43 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Vesper to spolu táhnou už deset let a novinka "Pan Optikum" má být jakýmsi vyvrcholením jejich dosavadní tvorby. Navíc se kapela znovu vrhla na koncepční pojetí nahrávky. Každý skladba alba tak má představovat určitý archetyp lidí, kteří nás (bohužel) často provázejí životem.
6/10

Vesper - Pan Optikum

Skladby: Pozvání, Černokněžník, Pilotka, Lovec úsměvů, Prospektor, Zloděj duší, Troskoid, Osud, Youtuber, Pan Optikum
Vydáno: 11.9.2018
Celkový čas: 28:19
Vydavatel: Freshart Production
Páté album kutnohorských Vesper vznikalo dlouhé dva roky. Během nich kapela postupně vypouštěla videoklipy k jednotlivým písním, aby jejich fanoušci novou hudbu postupně nasáli. Výsledkem snažení je textově zábavná kolekce o typologicky nesympatických jedincích, kteří nerozčilují jen členy formace, ale většinu z nás. Komu nezkazil náladu "Lovec úsměvů" se svými negativními a zastrašovacími postoji? Nebo v "Prospektorovi" vykreslený vypočítavý kariérista? V mozaice postav si svého strašáka najde každý.

Hudebně jde o klasický styl Vesper, který skupina za dekádu svého působení postupně pilovala. Nechybí svižnější, téměř rádiově mířené poprockové pecky jako "Troskoid" či závěrečný "Youtuber". Zaujme i již zmiňovaná povedená balada "Lovec úsměvů". Přesto se oproti předchozí nahrávce "Blýská se tkání" nepovedlo nahrát tak vyrovnanou kolekci. Na novince "Pan Optikum" chybí vyložený hit a zamrzí i absence říznějších kytarovějších kusů, které se na předchozích počinech objevovaly. Album tentokrát táhne především svými povedenými texty. Vesper ovšem stále patří k tomu zajímavějšímu, co tuzemská klubová poprocková scéna může nabídnout. A svým pátým zářezem v diskografii je už lze považovat za zkušené matadory žánru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY