Billy Gibbons se po kubánských rytmech vrátil k blues

24.10.2018 15:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Lídr legendárních vousáčů ZZ Top Billy Gibbons dlouhé roky tvořil pouze pod jménem domovské formace. V roce 2015 ale vydal svou první sólovku, na kterou nyní po třech letech navazuje dalším počinem "The Big Bad Blues". Ten je, jak už název napovídá, především poctou tradičnímu blues.
7/10

Billy F Gibbons - The Big Bad Blues

Skladby: Missin’ Yo’ Kissin’, My Baby She Rocks, Second Line, Standing Around Crying, Let The Left Hand Know, Bring It To Jerome, That’s What She Said, Mo’ Slower Blues, Hollywood 151, Rollin’ And Tumblin’, Crackin’ Up
Vydáno: 21.9.2018
Celkový čas: 39:53
Vydavatel: Concord Records

Zatímco na debutu "Perfectamundo" Billy Gibbons překvapil latinskými, kubánskými a exotickými rytmy, na novince se drží svého milovaného blues, které vdechlo život i ZZ Top. Na novince najdeme kromě autorských písní i coververze od jeho oblíbenců Muddyho Waterse či Bo Diddleyho. Na jednu stranu zamrzí originální zvuk a nevšední Gibbonsova hudební poloha, která mu na sólové prvotině nesmírně slušela, na druhou stranu je cítit, jak mu klasické blues sedí. Billyho chraplák potěší zejména v milé skočné písni "Missin’ Yo’ Kissin’" určené prý Gilly Stillwater, která je od roku 2005 jeho ženou.

Kromě charismatického vokálu potěší i Gibbonsova charakteristická kytara, jejíž pravidelné tepání je třeba v "Bring It To Jerome" téměř hypnotické. Výtečná je také závěrečná předělávka Bo Diddleyho "Crackin’ Up" s téměř zakonzervovaným archaickým zvukem tehdejší doby. "The Big Bad Blues" je dobrá deska plná tradičního blues a alespoň zkrátí čekání na dlouho toužebně očekávanou novinku ZZ Top.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY