George Ezra si už Prahu omotal kolem prstu a nabídl jí i něco navíc

23.10.2018 21:06 - Jan Trávníček | foto: Lucie Levá

Je úžasné sledovat, jak nám George Ezra za čtyři roky od svého premiérového koncertu v Lucerna Music Baru krásně vyrostl. Zatímco tehdy si Prahu ještě oťukával, teď v ní po úspěchu na Colours Of Ostrava zabodoval s vyprodaným Forem Karlín na plné čáře.

Live: George Ezra

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 22. října 2018
support: Ten Tonnes
setlist: Don't Matter Now, Get Away, Barcelona, Pretty Shining People, Listen To The Man, Saviour, Did You Hear The Rain?, Paradise, Song 6, Hold My Girl, Sugarcoat, All My Love, Blame It On Me, Budapest, Cassy O', Shotgun
Fotogalerie

George Ezra, Forum Karlín, Praha, 22.10.2018
© Lucie Levá
Ten progres je úžasný. Už debutová deska "Wanted On Voyage" mu spolu s nominací na BBC Sound Of 2014 přinesla více pozornosti, než sám čekal. Jeho basbaryton náhle zněl z rádií po celém světě. A když se po dvouletém turné kvůli hledání nové inspirace na měsíc přestěhoval k Tamaře do Barcelony, tak ho to tak nabilo nápady, že už když loni hrával tehdy ještě nevydané skladby na rakouském Frequency a maďarském Szigetu, bylo jasné, že zaboduje i napodruhé. Tak neuvěřitelně chytlavé, melodické písně s neopakovatelnými aranžemi se už tehdy sladce rozpouštěly v uších jako instantní kakao a po vydání celé desky "Staying At Tamara's" tomu nebylo jinak. Jen jim náhle podlehl i zbytek světa. A co bylo ještě lepší, na svém třetím českém koncertě George Ezra nezůstal jen u osvědčených kousků.

Pisatel měl to štěstí vidět zpěváka během aktuálně probíhajícího turné k druhé studiovce už počtvrté, a proto je o to cennější, že se milovník seriálu "Game Of Thrones" nerozhodl zůstat jen u opakování stejných historek mezi písněmi a nabídl i něco nového. V proslovech mezi skladbami tak například přiblížil, že song "Sugarcoat" vznikl coby reakce na jeho první světové turné, konkrétně zastávku v Jižní Africe, která jej tehdy velmi zaujala. Nebo před kusem "Savior" přiblížil, jak vznikal nápad na natočení tří karaoke videí s textem písní ještě před vydáním desky a jak se u toho dobře opil. A do třetice zmiňme ještě hit "Paradise", jenž byl nahrán poté, co si na jeho melodii nahranou v tourbusu do mobilu při turné po západním pobřeží USA Ezra vzpomněl asi po deseti měsících od osudové noci, kdy byl nemocný a nemohl se venku bavit s ostatními.

George Ezra, Forum Karlín, Praha, 22.10.2018
© Lucie Levá
S výjimkou poslední zmíněné jsou toto také písně, které během festivalových koncertů nezazněly, takže i ti, co na nich byli, mohli z Fora Karlín odcházet obohaceni. A těch hitů mezi tím! Podívejte se do setlistu výše, asi nemá smysl je všechny jmenovat, ať ale máte rádi jakýkoliv, vždy jste si přišli na své a mohli s radostí podpořit už tak výbornou atmosféru, k níž napomáhal i do široka rozesmátý frontman, kterého za zády jistila šestičlenná kapela a kterému se nad hlavou houpala světla řazená do písmene "V". A tak i když venku nebylo zrovna příjemně, George Ezra do Prahy pumpoval tu letní pohodu jako korporáty stres do svých zaměstnanců.

A mimochodem - už u Rae Morris tehdy v malé Lucerně písničkář prokázal, že má čuch na talenty - o pár měsíců později z ní už byla zavedená zpěvačka. Totéž by se mohlo stát i s Ten Tonnes, což je skupina kolem Ezrova bratra. Hudebně jde o mladší kopii The Kooks a takových kapel na scéně není nikdy dost. Že zněli skvěle, je skoro až nadbytečné dodávat.

George Ezra, Forum Karlín, Praha, 22.10.2018
© Lucie Levá
Dnes už veleúspěšný umělec v Praze každopádně opět výborně zabavil jak historkami, tak barvami své hudby, a pokud i u třetí desky zopakuje měsíční izolaci a zase se do nějakého evropského města přestěhuje, máme docela slušnou šanci, že se mu opět podaří dát dohromady další silnou kolekci. A třeba v ní bude i nějaká ta písnička o Praze. Fanoušci mu tady totiž dali tolik energie, že z ní ještě pár dní určitě vyžije.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY