shop.musicserver.cz
Eminem - Kamikaze

Eminem na "Kamikaze" dostál jeho názvu

Vydáno: 27.10.2018 09:30 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: Comic Book

Kamikaze je slovo, které pochází z japonštiny a kromě původního významu (tajfun) slouží jako název pro sebevražedné japonské piloty, kteří během druhé světové války se svými stíhačkami podnikali smrtící mise proti Američanům. Končilo to samozřejmě špatně. A podobně působí i Eminem na takto pojmenované novince.

6/10

Eminem - Kamikaze

Vydáno: 31.8.2018
Celkový čas: 45:49

Skladby: The Ringer, Greatest, Lucky You (feat. Joyner Lucas), Paul - skit, Normal, Em Call Paul - skit, Stepping Stone, Not Alike (feat. Royce Da 5'9), Kamikaze, Fall, Nice Guy (feat. Jessie Reyez), Good Guy (feat. Jessie Reyez), Venom

Vydavatel: Aftermath Entertainment

Další album během osmi měsíců? Když se na předchůdci dělalo s přestávkami čtyři roky, jaká je vůbec šance, že se mu narychlo spíchnutý nástupce může přiblížit? Copak to vůbec může dopadnout dobře? Inu, může. Alespoň pokud jste recenzent amerického hiphopového magazínu.

Právě takoví totiž Eminemovo předchozí album "Revival" sestřelili nízkými hodnoceními, přičemž nejčastější argument byl, že tam měl mnoho mainstreamových hostů z hitparád, kteří jeho skladby dělali rádiově přijatelnější. Ano, mít na desce Beyoncé, Eda Sheerana, Aliciu Keys i P!nk mohlo ortodoxní rapové příznivce popudit, trochu v pozadí toho všeho ale zůstal fakt, že výkon samotného Eminema, ať už v rámci rapu jako takového, témat, jimiž se zabýval, nebo lyrických obratů a neotřelých nápadů byl, jak je jeho zvykem, vysoce nadprůměrný. A proto tak jako se minulá recenze na musicserveru lišila svým pozitivním vyzněním od těch amerických, vesměs kritických ohlasů, bude se i tato recenze lišit od spíš pozitivních ohlasů ze zahraničí.

Dává to smysl, protože "Revival" a "Kamikaze" jsou jako dvě strany téže mince a je vysoce nepravděpodobné, že by se někomu líbily obě stejně. Novinka je totiž v prvé řadě primárně o odpovědi kritikům předešlého díla a žádné popové refrény ani jednoznačné hity na ní nenajdete. Em se zde pouští do boje proti recenzentům, anonymním pisálkům pod jeho videi na YouTube a obecně lidem, kteří ho za jeho předešlou práci neplácali po zádech tak, jak by potřeboval. A to je boj, který nelze vyhrát.

Představte si, že byste vlezli například do komentářů na Novinkách.cz a snažili jste se tam přesvědčit lidi o své pravdě. Asi se shodneme na tom, že by to byla ztráta času a vypadali byste jako blázni. A přesně tak bohužel působí i detroitský rodák, když se v prvních skladbách svého předem neohlášeného alba snaží kopat kolem sebe, protože mu děti na písku rozšlapaly jeho bábovičky. Dokolečka tvrdit, jak se všichni kolem pletou a jenom já jsem nejlepší ("Greatest"), je cesta, za kterou mu sice rapová obec padne k nohám, protože - přiznejme si - s podobným egocentrismem pracuje většina jeho konkurentů a i takové chvalozpěvy dokáže Eminem zpracovat nadprůměrně, bude to ale bavit vás?

"I know there's people that are pissed about the way I mispronounced a name, "DIE ANTWOORD!"
Fuck, I still can't say this shit, but how quickly they forget
Who the fuck I was now Ninja try to duck my slugs
To let ya girl get fucked by Muggs"
("Greatest")

Slim Shady je zpátky, raduje se hiphopový svět, když poslouchá útoky na Lil Yachtyho, homofobní poznámky a následné omluvy, vděčnou mediální přestřelku s Machine Gun Kellym nebo další pokračování beefu s Die Antwoord. Jenže pak do toho přijde skit s Paulem Rosenbergem a ten to říká jednoznačně: "Vážně si myslíš, že je dobrý nápad vydat album o tom, že se snažíš vypořádat se všemi, kterým se nelíbil 'Revival'? Co bude potom? Vydáš 'Kamikaze 2', která bude o tom, že se budeš snažit vyrovnat se všemi, kterým se nelíbilo album, na němž odpovídáš všem, jimž se nelíbila předešlá deska? Tohle není dobrá cesta. Zavolej mi zpátky."

V mezičase si tak kritik Donalda Trumpa odskočí do tracku "Normal", v němž opět kritizuje své jednorázové milenky, a následuje další skit, v němž volá zpátky Paulovi, že už našel toho zmetka, který mu kritizoval určitou část textu, aniž by si uvědomil, že to celé jen špatně pochopil, stojí před jeho domem a jde si to s ním vyříkat. Nechtěně tak potvrzuje, že mu v tomto chybí nadhled a bere si ty komentáře až příliš osobně. Nezbývá než souhlasit s Paulem.

"These rappers are like Hunger Games
One minute, they're mockin' Jay
Next minute, they get their style from Migos or they copy Drake
Maybe I just don't know when to turn around and walk away
But all the hate, I call it "Walk on Water" gate
I've had as much as I can tolerate
I'm sick and tired of waitin', I done lost my patience
I can take all of you motherfuckers on at once
You wanted Shady? You got him!"
("Fall")

"Kamikaze" ale přece jen nabízí i zajímavé momenty. Jak si můžete všimnout, těch útržků textů, které jsou tak dobré, že je stálo za to zde ocitovat, není mnoho, ale skladba "Stepping Stone" je jednoznačným vrcholem celé desky. Rapper se v ní vrací do minulosti a snaží se vypořádat se svými bývalými kamarády z dnes už zapomenutých D-12. Snaha o sebeobhajobu, ale i opravdová omluva za to, že je nevědomky využil jako schody ke slávě, má hloubku. A upřímnost, s jakou Em hledí na pošlapané přátelství, ční z "Kamikaze" jako maják na pobřeží.

Návrat k hlavnímu tématu v podobě singlu "Fall" boduje kromě textu i nekreditovaným hostováním Justina Vernona z Bon Iver, který skladbě dodává potřebnou temnotu. A když už jsme u těch singlů, tak i "Venom" ze stejnojmenného filmu svým nezvyklým rýmováním na písmeno "M" přiléhá svým textem k Eminemovi jako stejnojmenný symbiont z vesmíru k Eddiemu Brockovi.

"The only thing that we have in common is I am a dick and you suck" (o Machine Gun Kellym v "Not Alike")

Otázky pak už jen vyvolává dvojice "Nice Guy" a "Good Guy" s hostující Jessie Reyez, protože v obou případech to zní jako nepoužité, krátké odřezky z minulé desky, které chtěl z nějakého důvodu za každou cenu použít. Alespoň že schopnost kvalitně provedeného rapu v nich zůstala, což v podstatě platí pro celou desku, ale to vás asi nepřekvapí.

Nejprodávanější hiphopová deska letošního roku tak sice možná na chvíli umlčela kříčící menšinu, považovat ji ale za plnohodnotné desáté studiové album jaksi nejde. Koneckonců, kdyby nic jiného, je také podstatně kratší než všechny ostatní Eminemovy desky. Herní terminologií se k ní spíše hodí označení datadisk, který slupnete docela rychle, vracet se k němu ale spíše nebudete. Nezbývá než doufat, že další album vyjde nejdříve alespoň za dva roky a Marshall Mathers na něm kromě prvoplánových útoků bude zase mít i co říct.

NÁZORY
  • Zklamání (Fanoušek, 28.10.2018 10:40) Reagovat

    Ačkoliv Eminem rapuje místy fakt jak kulomet, je tohle album pro mě obří zklamání.
    Slim Shady se nevrátil vůbec. Ano, Eminem si založil kariéru na dissech, ale ruku na pytel - The Way I Am, Marshall Mathers, Stan, Kim, Cleanin Out My Closet...všechny tyhle písničky maj nějakou pointu, tématickou plochu, na které Eminem staví chytré, dvojsmyslné a černohumorské rýmy. Může se navíc opřít o ikonické instrumentály.
    Což nemůžu říct o Kamikaze. Už jsem unavenej z těch newschool beatů. Je to počítačové, generické, zní to naprosto stejně a ty dupáky mi trhaj uši. Líbilo se mi newschoolové Believe, protože to mělo piano, housle a hlavně filozofickej text. Na tomhle albu kompletně absentuje Walk On Water/Fine Line témata.

    Mám rád, když Eminem rozebírá svojí kariéru a jak těžký je být slavným. Ale těch písniček má hodně málo. Revival tohle nakousl a mohl to dál rozvíjet. Ale chápu: primitivní fans brečí, jak to nestačí a chtěj aby v každým tracku zabíjel všechno kolem sebe. Je mu 45 a ačkoliv si nezaslouží takovej hate na předchozí, spíš kompilačku Revival....Kamikaze působí nasílu. Líbí se mi sice koncept nulového singlu a přímočará porcovačka, ale není zde ani jeden track, co by mě něčim zaujal.

    Co si já mám, jakožto náročný poslouchač vzít z toho, že na celý desce dissuje všechny, všechno na tisíc způsobů? Pro mě Eminemova nejlepší deska je Recovery, protože se kompletně zdal mainstreamové figurky a ukázal, že nemá zapotřebí na sebe upozorňovat primitivním chováním. Na Marshall Mathers LP2 je sice taky jak narcista, ale i Rap God je šestiminutový vodopád těch nejvražednějších odkazů na jeho starou tvorbu a až na konci váhavě poví, proč bejt králem, když MŮŽU bejt bůh. Nepůsobí to nuceně.

    To platí i o staré kolosální Till I Collapse, kde pracuje s realistickými frázemi "až opustim tuhle zemi, bude to moje první a jediná smrt" - na tom není nic egoistického, to je skutečnost a tak to je. A právě díky tomu působí jako nepřemožitelný. Takže proč bych měl poslouchat Greatest, když na jiných motivačkách je kreativnější a má stokrát lepší instrumentály?

    Nejvíc mě mrzí, že má zapotřebí se vyjadřovat na MGK. Díky tomuhle mi youtube nabízí asi dva tisíce click-bait videí mezi tim, jak se dissují. No jo, aspoň maj lidi co řešit na internetu! Pro lidi, co smetli Revival, je nyní Eminem opět bohem a všichni ostatní na hovno. Tu optiku kritiků totálně překlopil na ostatní a opět na něj nikdo nepíčuje.
    Je smutný, že aby se udržel na vrcholu, musí nahrát asi nejprimitivnější desku kariéry. I na Encore, kde byl na drogách, má pár ikonických písniček, to stejné platí aj pro upištěné Relapse. Takže z objektivního hlediska Kamikaze není vyloženě špatnou hip hopovou deskou, ale jako interpret mě mimořádně zklamal.

    • Re: Zklamání (Em´s Fanda Kewin, 16.01.2020 14:48) Reagovat

      Na jednu stranu s tebou souhlasím na druhou vůbec...

      Hip-Hop není Pop a Revival byl naopak obří megatunový zklamání a strach že příště nahraje vokály snad i s Kelly Family. Hudba po instrumentální stránce pro posluchače Rapu jako takového a Eminema absolutně neposlouchatelný a pokud ti z Kamikaze kopáky trhaj uši, tak to Revival hlavu ale tím špatným způsobem. Bohužel... Možná bych vytkl akorát Framed. Až na texty, který jsou opět nadpřirozený mimochodem, tak je to radiová Popovka. Proto není divu, že po náložích co měl vydá tohle a Fans jsou nasraný kde je vlastně Real Slim Shady.

      Díky bohu že Revival nerozvíjel a pokud by tak chtěl učinit, tak prosím... ale kvalitní Hopový Beaty, žádná Pink a podobně a žádný moderní "trapový instra". (zatím ho to moc nenapadlo a za to díky)
      Co se týče Kamikaze, je to taky hlavně náser proti dnešním přitepleným "Mumble" Raperům co vypadají jak pokérovaný přejetý lentilky. Fall je v celku jízda a temnota beatu s textem je top, i když tady vsází dost na jednoduchost beatu, v pozadí ty slabounký synťáky do údernýho rapu je jazda.
      Stepping Stone o D12 snad nemusím ani komentovat. Jedinej přešlap (a to teda trhá uši i mě) je Nice Guy a Good gay. Konkrétně Nice Guy Jessie zpěv je strašnej a nepřirozenej.

      Jinak je pravda že Kamikaze je průměr a od Ema sem čekal teda lepší věcičky.

      Pokud nepočítám Infinite tak Od Slim Shady Ep po kompilaci The Re-Up je to Marshall Mathers Slim Shady Eminem. I Relapse ve finále je dobrá věc i s Relapse: Refill. Ikdyž tam má na některých trackach hlas jak pinďour ale sám v Recovery řek že to byl přešlap...

      Recovery dobrý album ale začátek a i už předzvěst toho, jak by mohl pokračovat. Buď Nejlepším Hip-Hopovým umělcem současnosti, nebo jako Popová hvězdička co rapuje do konin.
      Revival není Slim Shady ani Eminem, ale jen Marshall.

      Za mě hodnocení 6/10 sedí jak Jordny v hale.





  • Je to jeho nejlepší deska? Rozhodně ne. Zaslou?... (Anonym, 28.10.2018 16:50) Reagovat

    Je to jeho nejlepší deska? Rozhodně ne. Zaslouží si hodnocení 6/10? Rozhodně ne. Celá ta recenze mi přijde, jako by to nepsal někdo, koho spíš než rap bere nějaký mainsteamový pop.

    Jak jste mohli přejít The ringer bez nějaké větší poznámky? Myslím že je tam prostě spousta dobrých písniček. Na druhou stranu souhlasím, že Greatest a Nice Guy za moc nestojí.

    "Every CD critics gave it a 3, then three
    Years later they go back and re-rate it
    Then called The Slim Shady LP the greatest..."

    • Re: Je to jeho nejlepší deska? Rozhodně ne. Zaslou?... (Fanoušek, 28.10.2018 19:21) Reagovat

      Já sám pop neposlouchám, jsem fanoušek tvrdší hudby a Eminem patří mezi moje nejdůležitější umělce a přesto mě to album absolutně nebaví.

      • Re: Je to jeho nejlepší deska? Rozhodně ne. Zaslou?... (Anonym, 28.10.2018 21:59) Reagovat

        To taky nebyla reakce na tebe, bylo to na tu recenzi.

        Mě osobně tak trochu potěšilo album bez velkého Proma okolo, bez velké přípravy. A to že ničeho nebál ("faggot").

        Jasně neměl řešit MGK, nemusel tam mít tolik dissu bez nějaké větší hloubky. Na druhou stranu z toho mám takový pocit, že si tak trochu "ulevil". Jinak jak sám zmiňuje "But last week, an ex-fan mailed me a copy / Of The Mathers LP to tell me to study / It’ll help me get back to myself and she’ll love me (ooh-ooh) / I mailed the b—- back and said if I did that / I’d just be like everyone else in the f—— industry / Especially an effing Recovery clone of me”.

        Prostě se někam chtěl posunout, na druhou stranu se nezbavil svého jeho stylu. Nikdo nemůže čekat že bude víc jak dvacet let dělat pořád ten samý rap. A myslím, že někdy zmiňoval, že to, co chtěl říct už víceméně dávno řekl.

        K beatům je to věc vkusu, taky mám rád spíš oldschool, nicméně třeba Lucky you a Not alike mi docela sedly i když nemám tento styl moc rád.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Beyoncé odhalila název svého countryového alba (14.03.2024 15:35)
- Beyoncé zkusila během Super Bowlu zbourat internet: ohlásila album "Act II" a představila první dvě ochutnávky (13.02.2024 19:29)
- Video: Ed Sheeran se připojil k oslavám 20 let debutu The Darkness - dal si s nimi "Love Is Only A Feeling" (18.12.2023 08:15)
- Ed Sheeran v Hradci Králové vyprodal první koncert, a tak přidává druhý (30.11.2023 10:20)
- Video: Passenger připomíná svůj největší hit "Let Her Go" v duetu s Edem Sheeranem (16.11.2023 11:23)
- Ed Sheeran zahraje v červenci 2024 v Česku. Pořadatelé Rock for People ho dovezou do Hradce (20.10.2023 09:34)
- Nové desky 39/2023 - od Eda Sheerana přes Michala Horáka po LP (04.10.2023 20:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu