Pět nejlepších klipů hipster punkerů Slaves

22.10.2018 14:31 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Slaves v roce 2012 odstartovali novou éru punku. Toto sebevědomé prohlášení není daleko od pravdy. Upadající žánr zadupaný zejména formacemi, které ve skutečnosti s punkem mnoho společného nemají, však překvapivě nakoplo právě duo z Kentu, jehož styl poznáme během prvních tónů.
Slaves se na našem území objevili zatím dvakrát, coby účastníci festivalů Rock For People a Colours Of Ostrava. A na obou akcích ukázali dost ze svého strhujícího nasazení, kterým jsou jejich koncerty proslulé. Nyní se k nám znovu vracejí a vůbec poprvé jako headlineři večera. Již ve středu 24. října totiž rozdovádějí návštěvníky pražského klubu Roxy.

Kromě jedinečného rukopisu jsou tihle dva maníci proslulí také svými videoklipy, které představují střet klasické punkové školy a moderního hipsterství. My jsme pro vás proto připravili výběr těch nejlepších, které za šest let kariéry vypustili do světa.

Chokehold

Na posledním albu "Acts Of Fear And Love" se Slaves poprvé vydali lehce odlišnou cestou a nastavili novou hudební tvář. Jedním z vrcholů novinky je skladba "Chokehold", která se dočkala vtipného klipu o usmiřování. Oba členové se v něm pohádají a Laurie Vincent coby kytarista se rozhodne najít za bubeníka Isaaca Holmana náhradu. Během jamování z nejrůznějšími hudebníky si nostalgicky pouští videa se svým někdejším druhem, zatímco potenciální kandidáti jsou jen řádka zklamání. Vše má však dobrý konec. Slaves hrají v původním složení.


Feed The Mantaray

Ve výčtu nejlepších klipů nemůže chybět ani poloanimovaný klip k jednomu z prvních hitů formace "Feed The Mantaray". Právě tento syrový singl společně s halucinogenním vizuálem předznamenal velký úspěch Slaves. Nejen skladba, ale také video v režii samotného dua v sobě snoubí klasický sedmdesátkový punk včetně oné drzosti, naivity a spratkovitosti, ale také melodiku, která se snadno zažere pod kůži. "Feed The Mantaray" je zkrátka punkový hit jako víno s kouzelně pitomě animovaným (a pak i hraným) rejnokem.


Cheer Up London

Ani zřejmě největší hit skupiny "Cheer Up London" ze skvělého debutu "Are You Satisfied?" nemohl být ušetřen a Slaves k němu natočili další ze svých bizarních snímků. Roztančená změť lidí někde v parku na předměstí Londýna dokáže strhnout napoprvé, ačkoliv nemá žádný srozumitelný koncept, logiku ani smysl. Právě "Cheer Up London" je esencí toho, co charakterizuje punk 21. století.


Sockets

Videoklipu k singlu "Sockets" se ujal Ciaran Lyons a skvěle podtrhl rebelující feeling písně. Snímk nervně vyobrazuje boj jedince s elektronikou, a to velmi doslovně, téměř brutálně. Zástrčky napíchnuté v očích ani ruce obvázané šňůrou od mixéru prostě nechcete. Trikově a režijně působivé dílo.


Cut And Run

Chcete zabodovat na diskotéce? Pak se naučte neotřelou choreografii z klipu "Cut And Run", která strhne diváky před obrazovkami napříč generacemi. Kapela s humorem sobě vlastním dokonce vydala i obrázkový manuál k jednotlivým tanečním kreacím, které její členové tak umě ve videu prezentují. Režii skvělého snímku si vzal na svědomí Phil Poole, který se Slaves spolupracoval i na vizuálu k "Chokehold" a který je také pravidelným spolupracovníkem další britské senzace, skupiny Marmozets.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY