shop.musicserver.cz
Na podzim roku 2018 oslavuje nakladatelství Galén 25 let své činnosti. Připravilo řadu novinek

Na podzim roku 2018 oslavuje nakladatelství Galén 25 let své činnosti. Připravilo řadu novinek

Vydáno: 17.10.2018 11:17 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: Galén
Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během této doby bylo vydáno téměř dva tisíce publikací a ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Díky kvalitě své produkce se Galén stal partnerem Karlovy univerzity pro řadu koedičních titulů, získal mnohá ocenění svých publikací a vytvořil oceňovanou standardní autorsko-redakčně-polygrafickou kvalitu jednotlivých publikací.

Záběr katalogu je široký: obsahuje učební texty pro studenty lékařských fakult i zdravotnických škol, odborné monografie, slovníky, oborové publikace, sborníky z kongresů, ale i periodika. Součástí katalogu jsou i publikace určené neodborné veřejnosti v několika edičních řadách. Ediční program Makropulos nabízí publikace populárně-vědecké, mapující převážně zdravotnická témata; řada "Almanach medicíny" přináší biografie našich lékařů a vzpomínkové knihy na významné osobnosti let minulých; svoji tradici vybudovala i volná ediční řada "Křeslo pro Fausta" (každoročně od roku 2000). Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který od roku 2008 systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény sedmdesátých a osmdesátých let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd. Publikace vydané v roce 2018 obsahují lehce modifikované logo nakladatelství s číslovkou 25.

Z odborné literatury toto výroční logo najdou čtenáři v obdivuhodné publikaci profesora Oldřicha Elišky "Lymfologie", do které autor shrnul svoje celoživotní zkušenosti. Dále ve výročním roce vyšly nebo vyjdou odborné monografie "Buněčné kultury v medicíně", "Bolest v psychiatrii", "Vzácná onemocnění u dětí", "Antibiotika", "Test větné srozumitelnosti v hovorovém šumu", "Zdravotníci, právo a praxe", pátý svazek volné řady "Genetika v klinické praxi", jedenáctý svazek řady "Trendy soudobé oftalmologie", mezioborová kniha "Úskalí a komplikace při léčení zlomenin", z překladové literatury pak první české (světové čtrnácté) vydání učebnice "Junqueirovy základy histologie" a mnoho dalších publikací. Dokončuje se rovněž první svazek z nového vydání šestidílné řady učebnic "Základy anatomie", české i anglické vydání učebnice otorinolaryngologie a navíc i paměti předního českého internisty profesora Jana Petráška "Vzpomínky aneb Honem než to zapomenu". Z oblasti populárně-vědecké literatury zaujaly zejména původní novinka Františka Koukolíka "O lidech a životě", překlad bohatě ilustrované knihy o záhadách genetiky s názvem "Všichni jsme GENiální" a zaslouženou pozornost jistě vyvolá i kniha Radkina a Františka Honzákových "Čas psychopatů".

Posluchači se mohou těšit i ze čtyř letošních audioknih - "... k české národní povaze" Zdeňka Mahlera, vzpomínkové úvahy Radkina Honzáka "Chcete se stát psychiatrem?!" a audiokniha "Klaun si povídá s Bohem", všechny tyto tři tituly načetli sami autoři. Do konce roku ještě vyjdou úryvky ze Seifertových "Všech krás světa" v podání Vlasty Chramostové, nahrávka vyšla před čtyřiceti lety pouze v exilovém vydavatelství Šafrán ʼ78 a nyní poprvé doma a na CD.

Z hudebních CD edice Olivovníky by nebylo vhodné přehlédnout tiché album zhudebněné poezie Bohuslava Reynka Karlem Vepřekem "Blázen jsem ve své vsi", druhé album formace Blanky Šrůmové a Jana Sahary Hedla Něžná noc "Tak se věci mají", novinku Petra Linharta "Milostné vzpomínky na Čp. 8", album Jaroslava Hutky "Sto let", první vydání na CD legendárního alba "Pár tónů, které přebývají" (Mirek Kovářík, Vladimír Mišík a Etc...), pozdní debut Zdenka Bartáka "Chladno, ale jasno" a další. Ve výrobě je nachystáno album "Bílá stížnost", sestřih koncertu z roku 1982, na kterém se společně sešli Vladimír Merta s Emilem Viklickým. Sám Emil Viklický navíc dokončuje zatím nepojmenované album obsahující jeho jazzové úpravy slavných semaforských hitů.

Na závěr roku se připravuje novinka Půljablkoně "Světelné léto" a rovněž trojalbum "Cesty na severozápad" letošního sedmdesátníka Jana Hrubého, které přinese tři jeho již nedostupná alba z let 1990-1992 ("Cesta na severozápad", "The Burning Rose" a "Arthurʼs Stone").

V oblasti beletrie za rok 2018 bychom chtěli připomenout román jednoho ze zakladatelů Galénu Ivo Pechara s názvem "Pouze krok ke štěstí", dále pak "Reportáže z rozervaného ráje" hudebníka a cestovatele Matěje Ptaszka, bilanční rozhovor Pavla Klusáka s Janem Burianem "Drtivé jistoty JB". Jan Burian publikoval i svoji knihu "Pocty, polemiky, provokace". Galén vydal letos i dvě básnické sbírky - "Všetečky" hudebníka a publicisty Ondřeje Fencla a debut mladého básníka Jana Šimona Zrna "Zatracená euforie". Na jaře 2018 vyšly vzpomínky světového jazzmana českého původu Jana Konopáska s výstižným názvem "Jazzová odyssea" a pátým svazkem se uzavřelo souborné vydání hudební publicistiky Jiřího Černého (z let 1956-1999) s názvem "Černý na bílém".

Na předvánočním trhu jistě čtenáři nepřehlédnou memoáry Michala Juppa Konečného "Průlety folkovou pamětí" o téměř půlstoletém působení v zákulisí českého folku a country, novinku Jana Vodňanského "Hledání ztraceného Voskovce", knihu textů a fotografií Jana Štolby "Jeden den na jedné hoře", novinku Vlastimila Třešňáka "eNTé aneb 25 obrazů ze zákulisí", memoáry Luboše Andršta "Ještě hraju vestoje!", kombinující vlastní texty Luboše Andršta s bilančním rozhovorem Ondřeje Bezra. Své čtenáře jistě najde i druhý díl vzpomínek rockera Mikoláše Chadimy "Alternativa II" s provokativním podnázvem "Od 'Nové' vlny se starým obsahem k Velké sametové listopadové restauraci..." Do konce roku vyjde i reprezentativní publikace "Fotografie, které hrají", představující dvacítku předních současných hudebních fotografů.

Díky svému zaměření nemůže Galén chybět ani u výstavy "Od ucha k uchu aneb Fenomén Šafrán" (Národní knihovna ČR, 15. listopadu 2018 - 15. ledna 2019). Plánovaná výstava přiblíží české písničkáře od šedesátých let až do současnosti a představí základní osobnosti našeho folku jako např. Karla Kryla, Vladimíra Mertu, Jaroslava Hutku, Vlastimila Třešňáka ad. Tvorba těchto písničkářů se v době totality šířila většinou neoficiálně, někdy ilegálně, a přes veškeré snahy komunistického aparátu se jim podařilo ovlivnit několik generací posluchačů. Písničkáři byli nezávislí na oficiálních komunikačních kanálech a naprosto svobodní, nebáli se říkat pravdu v době, kdy to nebylo bezpečné, a netají se svými názory ani dnes. Výstavu pořádají Národní knihovna ČR a nakladatelství Galén ve spolupráci s Českým centrem Mezinárodního PEN klubu, Knihovnou Václava Havla a společností Seznam.cz. Záštitu nad výstavou převzala Anna Šabatová - ombudsmanka. Výstavu, jejíž vernisáž proběhne 15. listopadu 2018 v 16.00 hodin, rámují tři výročí: čtyřicet let od násilného ukončení činnosti sdružení Šafrán v roce 1978, založení exilového vydavatelství Šafrán ʼ78 a pětadvacátiny nakladatelství Galén, které se snaží na činnost labelu Šafrán ʼ78 navazovat. K výstavě navíc proběhne i speciální antidiskotéka Jiřího Černého v knihovně Václava Havla 12. prosince 2018 k tematice Šafránu.

V předvečer zahájení výstavy oslaví své narozeniny Galén i koncertem. V pražském Semaforu vystoupí 25. října 2018 písničkáři s Galénem po léta spojení: Vladimíři Merta a Mišík, Vlastimil Třešňák, Jaroslav Hutka, Jiří Dědeček, Jan Burian, Jiří Slíva, Petr Linhart a jako vzácní hosté Jiří Suchý a Mirek Kovářík. Zřejmě poprvé (a naposledy?) je doprovodí i superskupina ve složení Josef Štěpánek (g), Jan Štolba (sax), Jaromír Honzák (bass) a Miloš Dvořáček (ds). Koncert proběhne ve spolupráci s OSA Partner.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Čundrgrund "Live 1976-1978" přináší tajné nahrávky Mišíka, Merty a Hrubého a zaplňuje jednu velkou mezeru domácího bigbítu (05.09.2023 08:00)
- Recenze: Reeditovaný "Špejchar 1969-1991" nic nového nepřináší, stále je to ale nejlepší dostupné shrnutí tvorby Vladimíra Mišíka (27.08.2023 09:00)
- Slavná kompilace "Špejchar" Vladimíra Mišíka vychází po třiceti letech v reedici (08.06.2023 14:01)
- Na okraj: Kdo vyhraje letošní Ceny Anděl? Rýsuje se možný triumf umělců z jednoho kraje (27.04.2022 08:00)
- V Česku vzrostl zájem o streaming i o fyzické nosiče. Nejvíce se loni prodávalo album Vladimíra Mišíka (25.04.2022 14:21)
- Recenze: "Na okraji" zachycuje Vladimíra Mišíka a jeho Etc… v jazz-rockovém opojení (19.04.2022 19:30)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2021 podle musicserveru (5-1) (31.01.2022 20:00)
- Video: Klip "Dech" Vladimíra Mišíka popisuje konce a nové začátky (08.12.2021 10:35)
- Audio: Vladimír Mišík v písni "Nad útesem dění" vzpomíná na cestu do Normandie (22.11.2021 16:01)
- Rozhovory: Vladimír Mišík - Trochu dojmout, trochu rozveselit (15.11.2021 14:45)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu