shop.musicserver.cz
Robin Mood - Jsem rád za každou příležitost, kde se můžu otrkat

Robin Mood - Jsem rád za každou příležitost, kde se můžu otrkat

Vydáno: 18.10.2018 12:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Igor Paliatka

Za jménem Robin Mood se skrývá producent, kytarista Eddie Stoilow a nově také zpěvák Jakub Lenz. Jeho nový pseudonym odkazuje na Robina Hooda ne náhodou. Sám říká: "Tak jako Robin Hood šířil dobro sekyrou, já ho šířím muzikou a dobrou náladou." Venku má tři singly a připravuje desku.

Robin Mood
© Igor Paliatka
Jakube, poslední dobou je o tobě slyšet víc a víc. Na čem všem momentálně pracuješ?

Hraju v Eddie Stoilow, se kterými nám teď začíná turné. Zároveň dodělávám různý podklady, vydali jsme s Eddie nový singl "With You", ke kterému bylo dost producentské práce. Do toho mi skočila možnost předskakovat Perovi Gesslemu z Roxette.

Je to výzva předskakovat známému muzikantovi?

Výzva to je. Sice jsme stylově jinde, ale myslím si, že naživo to tak rozdílný nebude. (Rozhovor jsme uskutečnili ještě před Gessleho koncertem, pozn. red.) Když koncertujeme, hrajeme tvrději, než jak nás lidi znají z rádia. Ale tentokrát tam budeme s pady, což jsou elektronické bubny, tak to zas tak tvrdý asi nebude.

Být předskokanem je ale nevděčná role, ne?

Náhodou je to super, rozhodně to potřebuji. I když hraji dlouho, tak zpívám strašně krátce a jsem prakticky rád za každou příležitost, kde se můžu otrkat. Je to úplně jiná role a není to žádná sranda.

Máš co hrát? Reaguji na to, že máš venku zatím tři singly, tak jestli máš koncerty čím vyplnit.

Mám kolem dvaceti písniček. Mimo jiné jsme letos vystoupili na Aerodromu, kde jsme hráli necelou hodinu.

Robin Mood

Za uměleckým pseudonymem Robin Mood stojí producent, kytarista a zpěvák Jakub Lenz, který dlouhodobě spolupracuje s dvojicí Paulie Garand a Kenny Rough. Od roku 2017 je členem kapely Eddie Stoilow, kde zastává post kytaristy. Předtím doprovázel Marka Ztraceného či Zbyňka Drdu. Coby Robin Mood má na svém kontě tři singly "Generace", "Gravitace" a "Na Měsíc", na příští rok chystá vydání debutu.

Jaký máš pocit ze zpěvu, když jsi donedávna byl jen doprovodným kytaristou?

Je to nový, baví mě to, ale nejsem si v tom jistý, takže velký stres. Super je, že můžu zpívat svoje vlastní písničky tak, aby mi do nich nikdo nekecal. Což je složitý, když hraješ v nějaké kapele. I když v Eddie je to dobrý, tam to krásně funguje. Můžu si tam dělat, co chci. Mám úplnou volnost a je to super. Ale chtěl jsem si zkusit svůj názor.

Robin Mood
© Igor Paliatka
Nevadí ostatním ze skupiny, že máš tento projekt?

Nene, nastupoval jsem do kapely už s tím. Mám od nich velkou podporu. Zatím se to významně nekryje, uvidíme, jak to bude dál, ale byl bych rád, kdyby to mohlo fungovat paralelně spolu.

K Eddie ses přidal poměrně nedávno (asi před rokem a půl, pozn. red.). Splnil se ti tím sen? Poslouchal jsi je předtím? A jak ses k nim vůbec dostal?

Ne že bych je poslouchal odmala, ale měl jsem je rád. S Honzou jsem se znal už předtím. Do Eddie jsem se dostal tak, že Honza volal Kubovi Prachařovi, kterého jsem učil dvakrát v minulosti na kytaru a s kterým jsme před čtrnácti lety začínali v jednom muzikálu hrát, zda neví o nějakém kytaristovi. A Kuba doporučil mě. Doteď si pamatuji, jak mi v jednu ráno Honza volal s touto nabídkou.

Začínal jsi v doprovodné kapele se Zbyňkem Drdou, vítězem třetí řady Česko hledá SuperStar. Tebe třeba nelákalo začít v talentové soutěži?

Ne, nelákalo. Mně se soutěže tohoto formátu nelíbí. Ani když chodí děti do ZUŠky, tak se mi nelíbí, že soutěží ve hraní na nástroje či ve zpěvu. Je to věc, ve které se podle mě soutěžit nedá. Není to jako fotbal, kdy během jednoho utkání dáš dva tři góly. Hodnotit Mařenku, jak zpívá "Černé oči", či Pepíka při "Vyletěla holubička" jim bere radost ze samotného zpěvu. Jako show v televizi super, ale sám bych do toho nešel, protože bych určitě nevyhrál, tak proč to zkoušet. (smích)

Robin Mood
© Igor Paliatka
Jak vznikl tvůj sólo projekt? A kdo je vlastně Robin Mood?

Když jsem odešel od Marka Ztraceného, ptal jsem se sám sebe, co dál. Doma jsme se shodli, že bych měl zkusit dělat své věci. Vrhl jsem se na skládání a výsledek jsem pustil svému kamarádovi Kennymu Roughovi, což je producent a spoluhráč od Paulieho Garanda. Řekl mi, že je to dobrý. Věci nabraly spád. Sešli jsme se s Liborem Lisým z Warneru, kterému se to zdálo v pohodě, a navrhl mi, že bychom to mohli společně zkusit. Dva roky trvalo, než jsme vydali první singl.

A jak vznikl název? Vůbec jsem netušil, jak by se můj projekt měl jmenovat. Jakub Lenz mi v tu dobu nepřišlo dost dobré. Teď s odstupem času bych to možná přehodnotil. Ale chtěl jsem mít oddělené hudební jméno od soukromého jména, života. Proč právě Robin Mood? Vymýšlel jsem kraviny, až mě napadlo toto. Je to parafráze Robina Hooda. Tak jako Robin Hood šířil dobro sekyrou, já ho šířím muzikou a dobrou náladou.

Proč by si tě lidi v té záplavě nových interpretů měli všimnout?

Myslím si, že muzika, co dělám, je fresh. I když se to může něčemu podobat, tak nikoho nekopíruju. V minulosti jsme spoustu věcí dělali tak, že jsme si poslechli zahraniční song s tím, že takhle nějak by to mohlo být, ale časem jsem zjistil, že mě to nebaví. Nyní postupujeme jinak, a tak vzniká úplně něco jiného. Rád pracuju na věcech jinak. Moje písničky a jejich produkce vznikají náhodně, například použiju nějaký zvuk, který mě pak nakopne jinam.

Robin Mood
© Igor Paliatka
Četla jsem názor v diskuzi na sociální síti, že takových jako ty je plno, viz Slza, Sebastian, Mirai a další. Mně osobně připomínáš kapelu Nebe, respektive tvůj zpěv zní jako hlas Petra Harazina. Už ses setkal s podobným názorem?

Nebe se mi líbí, Petra mám rád, známe se osobně z různých hudebních akcí, kde jsme se potkávali v zákulisí mezi koncerty. Co na to říct, nepřijde mi, že by moje muzika byla stejná jako od Nebe, s Petrem možná máme podobný hlas, ale sám vůči sobě si nejsem vědom, že bych někoho kopíroval.

Další názor je takový, že je to ohrané jak dalších deset tisíc českých písní. Co si myslíš o tom? A jak těžké je v dnešní době být originální?

Strašně limitující je čeština, aby nezněla trapně. Má svůj zvuk, a jakmile se do ní někdo snaží nacpat zahraniční sound, tak změní přízvuk a frázování a já se z toho osypávám, jak mně to vadí. Pro mě je zásadní zpívat tak, jak sám mluvím. Na druhou stranu chápu, že to hází hudbu do jednoho pytle, protože je to signifikantní věc.

Jaké to bylo slyšet se poprvé z rádia?

Tak dlouho jsem to očekával, až jsem to promeškal. (smích) První singl "Generace" hrála víceméně lokální rádia. "Gravitaci" začala hrát větší rádia. Než jsem ji slyšel, trvalo to měsíc, přitom poměrně často jezdím autem a při jízdě poslouchám rádio. Prvně jsem zaslechl dva poslední takty, takže popravdě ani nevím, jaké to bylo.

Pocházíš z Liberecka, které je vyhlášené jako líheň talentů. Čím si to vysvětluješ?

Nejspíš hudební základkou, na kterou jsme všichni chodili včetně Kennyho, ODD a dalších. Tam to funguje tak, že od první třídy musíš hrát. Já bych si jinak s nástrojem nezačal. Ale školu jsem měl za barákem a doma klavír, takže to byla jasná volba. Pak si myslím, že liberečtí interpreti si navzájem pomáhají, takže je tam dobré podhoubí na to, aby přicházeli noví lidi, kteří mají oporu v těch už slavnějších.

Robin Mood
© Igor Paliatka
Co bys chtěl s Robinem Moodem dokázat?

Vše, co je možný tady dokázat. Třeba hrát ve Foru Karlín. Mám sny hrát na velkých fesťácích a v dobrých časech. Teď mi stačí, když se povede malý koncert pro pár lidí, které to bude bavit a řeknou o nás dalším kamarádům.

Co máš v nejbližší době v plánu?

Na jaře chystáme desku a poté bychom chtěli začít víc hrát. Teď máme domluveno pár akcí jako třeba 23. října, kdy zahrajeme v Music City Pointu v Praze ještě s jednou kapelou.

Duety a různé featuringy jsou moderní. Plánuješ také spolupráci?

Určitě. Jsme předdomluvení s určitými interpretkami. S mojí ženou, která nazpívala s Pauliem Garandem duet "Neony", připravujeme její věci, které by snad měly vyjít příštím rokem, tak třeba dáme něco společně.

Jsi producent, kytarista a zpěvák. Jaká profese ti je nejbližší?

Doufám, že brzy to bude zpěvák. Ale poslední rok se mi dobře produkuje a jde mi to pěkně od ruky. Baví mě spojení s Kennym. Jde nám to rychle a bavíme se na rovinu, žádné zbytečné emoce. Baví mě vše. Hraní s Eddie si užívám.

Na jakém nejzajímavějším místě jsi hrál?

Ne hraní, ale spíš jedna cesta na hraní byla fakt zajímavá, a to když jsem hrál s Janou Lotou v Banátu na českém festivalu. Jeli jsme v pěti lidech starou felicií, protože nikdo nechtěl vzít svoje auto. Někde na benzínce v Maďarsku jsem říkal holkám, ať si dají víno, že to už je kousek, že to dořídím. Když kolem prošel český kamioňák, řekl mi: "Hochu, ještě to máš dvanáct hodin," a měl pravdu. Řídil jsem v kuse třiadvacet hodin. Do vesnice jsme přijeli vyschlým korytem řeky, hnusná cesta, zničený auto. Vyspali jsme se dvě hodiny, ještě u někoho v posteli, protože nikde jinde nebylo volno. Těšili jsme se na sprchu a normální záchod, jenže místo toho byly necky a kadibouda. Odehráli jsme koncert a za tři hodiny jsme jeli zpátky. Bylo to zajímavý a svým způsobem krásný.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Eddie Stoilow představují nový singl v češtině. Videoklip "Nejdál" ukazuje temné stránky života (09.01.2024 10:49)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)
- Eddie Stoilow oslaví dvacáté výročí novým českým singlem. Poprvé ho představí v Lucerna Music Baru (05.10.2023 17:46)
- Eddie Stoilow zahajuje oslavy dvacetin novým videoklipem a koncertem na střeše (08.06.2023 10:01)
- Zápasník Jiří Procházka ztvárnil hlavní roli ve videoklipu Eddie Stoilow. Singl je předzvěstí nového EP (06.12.2022 16:12)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Naživo: Mirai vyprodali O2 arenu. Předvedli to nejlepší, co dokážou (16.09.2022 07:39)
- Eddie Stoilow vystoupí v pondělí v pražském Lucerna Music Baru. V roli hosta se objeví Jitka Čvančarová (20.11.2021 20:06)
- Video: Mirai a Paulie Garand spojili síly v povedeném klipu "Yesterday" (07.10.2021 15:41)
- Eddie Stoilow startují novou etapu. Zpět na pódia míří v silné sestavě (16.06.2021 18:54)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu