Nové desky 41/2018 - od Toma Morella přes Erica Claptona po Martu Jandovou

16.10.2018 08:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Aktuálním hudebním novinkám vévodí debutující Tom Morello s albem plným hostů, jemuž sekunduje vánoční Eric Clapton, debut Marty Jandové, po nemoci se navrátivší Elvis Costello, Angličanka Jess Glynne, australští Parcels a Dorota Barová. Za zmínku stojí také novinkový živák Evanescence, čerstvé dílo oblíbených Support Lesbiens nebo klavírní CD Ricka Wakemana.
Pokud se v pondělí 15. října vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Tom Morello - The Atlas Underground (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Tom Morello - The Atlas Underground
Tom Morello, který působil a působí v kapelách jako Rage Against The Machine, Audioslave a Prophets Of Rage sice už vydal samostatně několik desek, ale nikdy ne pod svým vlastním jménem. V tomto ohledu je jeho nová deska "The Atlas Underground" de facto debutem a možná i proto se americký muzikant a zpěvák rozhodl ji náležitě vyšperkovat. Ačkoli se její náplň dá schovat pod jednotné označení alternativní rock, už výčet hostů a spolupracovníků je předzvěstí, že bude tato nahrávka výrazně pestřejší. Na celkem dvanácti písničkách totiž spolupracovalo například australské elektronické duo Knife Party, američtí rappeři a DJové Bassnectar, Big Boi, Killer Mike a Vic Mensa, členové Wu-Tang Clan GZA a RZA, americká rocková kapela Portugal. The Man, lídr Mumford & Sons Marcus Mumford, Steve Aoki, člen Rise Against Tim McIlrath, K.Flay, americký producent Pretty Lights nebo známý americký muzikant Gary Clark Jr. Z tohoto výčtu je zřejmé, že Morellova prvotina je plná elektroniky, hop hopu, nu-metalu, hard rocku, trance a dalších stylů. První ukázky jsou k dispozici na Morellově YouTube.com profilu a pokud se vám zalíbí, můžete hledat i verzi na vinylu.


Eric Clapton - Happy Xmas (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues rock

Eric Clapton - Happy Xmas
Jedním z prvních umělců, kteří přijdou na podzimní trh s vánočním albem, je britský kytarista, zpěvák a skladatel Eric Clapton. "Happy Xmas" je jeho první deskou věnované těmto svátkům, a pokud vás zaujala představa bluesových Vánoc, můžete se těšit na celkem čtrnáct skladeb, v nichž se mísí dobře známé vánoční klasiky s těmi méně známými a také s novými skladbami napsané přímo Claptonem pro tuto nahrávku. Z těch velmi známých uslyšíte "Silent Night", "White Christmas", "Merry Christmas Baby", "Have Yourself A Merry Little Christmas" a také "Jingle Bells", které pojal jako vzpomínku na Aviciiho. Sám muzikant nejenže společně s dlouholetým spolupracovníkem Simonem Climiem album produkoval, ale postaral se i o obal desky, když ho vlastnoručně ilustroval.


Jess Glynne - Always In Between (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: soul pop

Jess Glynne - Always In Between
Tři roky po debutu “I Cry When I Laugh” přichází anglická zpěvačka Jess Glynne s jeho nástupcem "Always In Between" a také se změnou stylu. Pop s příměsí r’n’b a taneční hudby vyměnila za klasický soul, do nějž naopak přimíchává pop a taneční rytmy. První reakce na dvanáct písniček standardní verze a šestnáct deluxe edice je přirovnává k Joss Stone, M People či Adele. Produkčně se na nich podílela řada velmi známých producentů, jakou jsou Toby Gad, Steve Mac, Starsmith, Louis Bell, nebo na Grammy nominovaný klavírista Jonathan Coffer. Většina z nich se spolu se zpěvačkou postarala o autorství a mezi dalšími najdete například i Eda Sheerana, Jamieho Scotta či Frances. První singly už sdílí Jess Glynne na svém YouTube.com.


Support Lesbiens - Glow (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní pop

Support Lesbiens - Glow
I když je sestava značně nestabilní, přichází Support Lesbiens s novinkovou studiovkou s titulem "Glow". Nahrávce předcházel pilotní singl "Movin' On", na kterém se předvedl zejména nový zpěvák Dušan Marek (mimo jiné také spoluautor nových písní). Z rádií ještě můžete znát kousky "Brighter Day" a "Ocean". Mix a mastering desky probíhal ve studiu Biotech a kromě písničky "Hazardér" s textem od Xindla X jsou všechny v angličtině. Ukázky s příslušnými odkazy najdete v článku našeho kolegy Milana Menčíka.


Elvis Costello & The Imposters - Look Now (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Elvis Costello & The Imposters - Look Now
Ačkoli Elvis Costello v minulém roce prodělal těžkou operaci agresivního nádoru, rozhodně to neznamenalo, že by muziku nějak omezil. Sice zrušil zbytek koncertního roku, ale i tak stihl po pěti letech připravit novou desku "Look Now". K jejímu nahrání si opět po letech přizval kapelu The Imposters, s níž už natočil čtyři alba, když tím posledním je deset let staré "Momofuku". Na dvanácti písničkách, respektive šestnácti v případě deluxe edice, Costello spolupracoval s velmi výraznými autorskými osobnostmi. Jednu písničku napsal společně s Carole King a ještě výrazněji mu přispěl Burt Bucharach. Na produkci se podílel se Sebastianem Krysem, který je více známý příznivcům latino popu, za nějž získal pět cen Grammy a deset Latin Grammy. Jak jejich spolupráce opravdu dopadla, zjistíte na jeho YouTube, kde je ke slyšení podstatná část alba.


Marta Jandová - Barvy (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk

Marta Jandová - Barvy
Marta Jandová, do této doby spojovaná především s německou skupinou Die Happy, letos nejenže slaví čtvrt století této kapely, ale rozhodla se vydat i svůj sólový debut "Barvy". Je většinovou spoluautorkou písní a s jedinou výjimkou pak i výhradní textařkou, když onou výjimkou je písnička "Školíš mě" od Marka Ztraceného. Základ alba vznikal ve studiu Propast s producentem Lukášem Pavlíkem a s její doprovodnou kapelou, kterou tvoří kytarista Ondřej Pátek, basista Dalibor Mucha a klávesista Jan Zlatuška, bicí pak nahrál sám producent Lukáš Pavlík, aktuálně ze skupiny Chinaski. Finální mix následně provedl v Německu Udo Rinklin, s nímž se zpěvačka zná už ze spolupráce s domovskou kapelou. Celkem jedenáct skladeb nasměřovali především k poprockové poloze, která je jejímu srdci nejblíže. Specialitou je pak závěrečná rocková kompozice "Strach", kde se Marta hudebně vyznává svému oblíbenému zpěvákovi Chrisi Cornellovi. První dva videoklipy a ukázky ostatních skladeb nabízejí stránky vydavatelství Supraphon.


Nazareth - Tattooed On My Brain (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Nazareth - Tattooed On My Brain
Skotská formace Nazareth už patří k legendám, o tom není žádných pochyb. I když ji v roce 2013 opustil původní zpěvák Dan McCafferty, má publiku stále co říct a s novou krví v podobě frontmana Carla Sentance přichází na trh s novinkou "Tattooed On My Brain". Dvanáct nových písní si určitě zaslouží pozornost a vy si nyní jednu z nich můžete dosytosti vychutnat. Stačí navštívit YouTube.com a poslechnout si "Pole To Pole".


Rick Wakeman - Piano Odyssey (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock

Rick Wakeman - Piano Odyssey
Britský klávesák Rick Wakeman přichází po úspěšné "Piano Portrats", vydané v loňském roce, s nástupcem podobného formátu. Fanoušci se tak mohou těšit na mix klavírních předělávek a původních songů. Na některých z nich se navíc podílel i Orion Orchestra a sbor British Chamber Choir. Celkem se můžete těšit na dvanáct kousků a ukázku každého z nich najdete na stránkách internetového obchodu Amazon.co.uk.


Katapult - 1978/2018 - Limitovaná jubilejní edice (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock

Katapult - 1978/2018 - Limitovaná jubilejní edice
Letošní rok je pro Oldřicha Říhu a skupinu Katapult v několika ohledech jubilejní. Čerstvý květnový sedmdesátník je koncertně obdivuhodně k nezastavení, jarní trojCD kompilace "Essential" již potěšila mnoho fanoušků a teď je tady další velké výročí: Čtyřicet let od vydání debutového živáku a speciáílní vydání "1978/2018". Ten obsahuje všechny zásadní hity z prvního tvůrčího období Katapultu natočené na dvou koncertech na přelomu září a října roku 1977. K dostání je také speciální kartonový box o velikosti LP, stylově kopírující původní titulku, obsahuje vinylové album v pečlivě rekonstruovaném obalu a s remasterovaným, samotným kapelníkem ohlídaným zvukem. K tomu ve stříbrné krabici najdete toto album také jako CD.


Tip týdne

Parcels - Parcels (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: electropop / dance / disco

Parcels - Parcels
Australský kvintet Parcels trvale usazený v německém Berlíně patří k jedněm z objevů loňského roku. Stalo se tak především díky singlu "Overnight", na kterém spolupracovali francouzští Daft Punk, a z eponymního debutu skupiny se tak stala jedna z velmi očekávaných desek tohoto roku. Nyní je konečně na pultech obchodů, ovšem zmíněný singl na ní nenajdete. I tak se ale můžete těšit na dvanáct písniček oscilující mezi electro popem, taneční hudbou, disco a psychedelií. První reakce zmiňují podobnost s tvorbou The Beach Boys, Chic případně Steely Dan. Že ke spolupráci dokáží přemluvit i další slavné lidi, dokládá videoklip k aktuálnímu singlu "Withorwithout", v němž si zahrála Milla Jovovich. Najdete jej společně s ostatními na YouTube.com kapely a my jen doplníme, že deska bude k dispozici i na vinylu a vychutnat si ji budete moct i naživo na prosincovém koncertě v pražském Lucerna Music Baru.


Adam Ďurica - 30 (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock

Adam Ďurica - 30
Slovenský muzikant Adam Ďurica loni oslavil třicet let a byl to pro něj natolik důležitý milník, že tak pojmenoval i své nové album. Ke spolupráci na "30" přizval člena kapely From Our Hands Mateje Turcera, pod jehož dohledem připravil celkem dvanáct písniček. Spolupracoval na nich s renomovanými hudebníky, jako jsou Marián Čekovský, Marcel Buntaj, Dano Šoltis a Jerguš Oravec s tím, že pod texty jsou podepsaní Vlado Krausz, Sima Martausová, Rasťo Kopina, nováček BuranoWski a také šéf Radošinského naivného divadla Stanislav Štepka. Přímo za mikrofonem ho pak doplnila v písničce "City" česká zpěvačka Debbi. Prvních pět ukázek již sdílí muzikant na svém YouTube profilu.


Atreyu - In Our Wake (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: metalcore

Atreyu - In Our Wake
Úspěšná metalcoreová formace Atreyu má už od vydání svého debutu "Suicide Notes And Butterfly Kisses" v roce 2002 solidně našlápnuto. Novinka "In Our Wake" je proto velice očekávaným albem, kterému předcházel stejnojmenný singl. A jak napsal náš kolega k příslušnému videoklipu, "skladba je to nápaditá, s výrazným refrénem a emotivním nábojem, zkrátka má vše, co by hit kalifornských matadorů měl mít". Nás ale zajímá, jak se líbí vám, a proto vás poprosíme o váš názor dolů do komentářů.


Evanescence - Synthesis Live (DVD) (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / metal

Evanescence Synthesis Live
Už od té doby, co Evanescence vydali "Fallen", si kapela v čele s charismatickou Amy Lee vydobyla silné místo na hudební scéně. Po tříleté pauze předvedli v loňském roce novinku "Synthesis", kterou provázelo úspěšné světové turné. K posluchačům míří nyní živák pořízený na vystoupení ze začátku listopadu v Grand Theater ve Foxwoods Casino v CT. Na disku najdete průřez celou dvacetiletou kariérou kapely a dobře známé skladby s bohatými orchestrálními aranžemi. Na YouTube.com najdete příslušný trailer.


Manon Meurt - MMXVIII (Minority Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: shoegaze

Manon Meurt - MMXVIII
Rakovnická skupina Manon Meurt se svým druhým albem nikam zbytečně nechvátala a materiál na něj vznikal a dozrával pozvolna. Čekání se ale přece jen vyplatilo a máme tu novinku s titulem "MMXVIII". Z rádií můžete znát už i singl "Figure It Out". Produkci ochutnávky a celé desky dostal na starost Jan P. Muchow a nahrávání probíhalo převážně v pražském studiu Faust Records za dohledu Dereka Saxenmeyera. Nahrávka dostala od našeho kolegy Jiřího V. Matýska vysoce nadprůměrné hodnocení a vy si v odkaze na jeho recenzi můžete poslechnout i ukázky alba. O svůj názor na desku se nezapomeňte podělit v komentářích pod článkem!


Dorota Barová - Iluzja (Animal Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / alternativa

Dorota Barová - Iluzja
Violoncellistka a zpěvačka Dorota Barová byla do této doby známá především z kapel Tara Fuki a Vertigo, s nimiž pravidelně nahrává, vystupuje a sbírá ocenění za jejich alba. K tomu vystupovala též v kapele Anety Langerové, spolupracuje s Lenkou Dusilovou a letos překvapila spoluprací se členy slovenské skupiny Korben Dallas v projektu Tugriki. Nyní se ale přišel čas na její první, čistě sólové album "Iluzja", pro nějž připravila deset vlastních nových písní zpívaných v polštině. Nahrávalo se ve studiu Sono pod dohledem Milana Cimfe v komorní sestavě s kytaristou Miroslavem Chyškou (Illustratosphere, J.A.R., Sexy Dancers) a baskytaristou Jakubem Vejnarem (Muff). V jedné skladbě pak hostuje klavíristka Beata Hlavenková. Jak uslyšíte z ukázek na stránkách vydavatelství Animal Music, hudebně se "Iluzja" pohybuje na hraně alternativy a jazzu.


Ludwig Göransson - Venom (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folmová hudba

Ludwig Göransson - Venom (soundtrack)
Od minulého týdne brázdí českými kiny snímek další Marvelovské postavy, tentokrát o něco temnější "Venom". Hudbu k tomuto filmu složil švédský skladatel a producent známý ze spolupráce s Childish Gambino Ludwig Göransson, který již podbarvil snímky jako "Creed", "Vnitřní záležitosti", nebo "Millerovi na tripu". Scénickou hudbu pro stejnojmenný soundtrack rozdělili producenti do celkem osmnácti kompozic a vy jejich ukázky uslyšíte například na Supraphonline.cz.


Petr Linhart / Josef Štěpánek / Jan Steinsdörfer / Jaromír Honzák - Milostné vzpomínky na Čp.8 (Galén)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / jazz

Petr Linhart / Josef Štěpánek / Jan Steinsdörfer / Jaromír Honzák - Milostné vzpomínky na Čp.8
Album "Milostné vzpomínky na Čp. 8" je připomínkou slavné folkové skupiny první poloviny osmdesátých let a poctou jejímu zakladateli a leaderovi - Jaroslavu J. Ježkovi, písničkáři velkého hlasu i talentu, jemuž osud dopřál pobýt na tomto světě jen dvacet osm let. Bývalý člen Čp. 8 Petr Linhart přizval ke spolupráci kytaristu Josefa Štěpánka, klavíristu Jana Steinsdörfera a kontrabasistu Jaromíra Honzáka a nahrál s nimi třináct Ježkových písní, které dodnes září na folkovém nebi. Ukázky z alba jsou k dispozici na stránkách vydavatelství Supraphon.


Plácido Domingo & Pablo Sáinz Villegas - Volver (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba

Plácido Domingo & Pablo Sáinz Villegas - Volver
Slavný španělský tenor Plácido Domingo se na nové desce "Volver" spojil se svým krajanem, jedenačtyřicetiletým klasickým kytaristou Pablem Sáinzem Villegasem. Dvanáct skladeb, které na album zařadili, je směsí iberských a latinskoamerických písní. Domingův hlas uslyšíte pouze v devíti z nich, zbylé tři mají pouze instrumentální. Vedle titulní skladby mezi nimi najdete i slavnou "Guantanameru" či panamskou "Historia de un Amor". Ukázky všech jsou k dispozici na Supraphonline.cz.


Dále vychází:

Atreyu - In Our Wake (Deluxe) (Universal)
Basement - Beside Myself (Warner Music)
Evanescence - Synthesis Live (BluRay) (Universal)
Evanescence - Synthesis Live (CD+BRD) (Universal)
Evanescence - Synthesis Live (CD+DVD) (Universal)
Gösta Berlings Saga - Et Ex (Sony Music)
Keith Sweat - Playing For Keeps (Sony Music)
Kenny Rogers - The Best Of Kenny Rogers (Universal)
Klazz Brothers - Christmas Meets Cuba 2 (Sony Music)
Libera - Beyond (Invisible Hands Music)
Lyambiko - My Favourite Christmas Songs (Sony Music)
Martin Hroch - Harpsichord (ArcoDiva)
Martin Stadtfeld - Homage To Bach (Sony Music)
Michael McDonald - Season Of Peace - The Christmas Collection (Warner Music)
Roque Ba?Os - The Girl In The Spider's Web (Original Motion Picture Soundtrack) (Sony Music)
Tini - Quiero Volver (Universal)
Valer Sabadus - Caro Gemello - Farinelli And Metastasio (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Atreyu - In Our Wake (Universal)
Basement - Beside Myself (Warner Music)
CéLine Dion - Falling Into You (Sony Music)
CéLine Dion - These Are Special Times (Sony Music)
Cranberries - Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We? (Universal)
David Bowie - Loving The Alien (1983-1988) (Warner Music)
Elvis Costello & The Imposters - Look Now (Universal)
Elvis Costello & The Imposters - Look Now / Deluxe (Universal)
Elvis Presley - Elvis 30 #1 Hits (Sony Music)
Eric Clapton - Happy Xmas (Universal)
Fleetwood Mac - The Dance (Warner Music)
Fugees - The Score (Sony Music)
Glasvegas - Glasvegas (Sony Music)
Gösta Berlings Saga - Et Ex (Sony Music)
Jeff Buckley - Grace (Sony Music)
Jess Glynne - Always In Between (Warner Music)
Kings Of Leon - Aha Shake Heartbreak (Sony Music)
Manon Meurt - MMXVIII (Minority Records)
Miles Davis - Kind Of Blue (Sony Music)
Nazareth - Tattooed On My Brain (Mystic Production)
Parcels - Parcels (Universal)
Peter Tosh - Legalize It (Sony Music)
Primal Scream - Give Out But Don'T Give Up: The Original Memphis Recordings (Sony Music)
Rick Wakeman - Piano Odyssey (Sony Music)
System Of A Down - Hypnotize (Sony Music)
System Of A Down - Mezmerize (Sony Music)
System Of A Down - Steal This Album! (Sony Music)
System Of A Down - System Of A Down (Sony Music)
System Of A Down - Toxicity (Sony Music)
Teodor Currentzis - Mahler: Symphony No. 6 (Sony Music)
The RebelS - Šípková Růženka (Supraphon)
The Sadies - Darker Circles (Yep Roc Records)
Tom Morello - The Atlas Underground (Warner Music)
Wu-Tang Clan - Enter The Wu-Tang Clan (36 Chambers) (Sony Music)

Reedice:
Cocteau Twins - Treasure Hiding / The Fontana Years (Universal)
David Bowie - Loving The Alien (1983-1988) (Warner Music)
Pavel Novák - Klaunova Zpověď (DVD) (Supraphon)
Primal Scream - Give Out But Don't Give Up: The Original Memphis Recordings (Sony Music)
The RebelS - Šípková Růženka (Supraphon)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY