Fanoušci Davida Bowieho se dočkají dalších vinylů a dokumentu

10.10.2018 08:01 - Ondřej Kocáb | foto: facebook interpreta

David Bowie si ještě před svým úmrtím jasně naplánoval, co a kdy by mělo vyjít z jeho archivů, a zatím se fanoušci rozhodně nudit nemusejí. Na cestě je totiž další množství materiálu, kterým lze rozšířit už tak bohaté domácí sbírky. Pokračuje vydávání reedic jeho diskografie, uzavírá se trilogie dokumentů "Five Years" a také konečně vyjde celé vystoupení na festivalu Glastonbury z roku 2000.

Hned po vydání posledního alba "Blackstar" odstartovala rekapitulace celé Bowieho kariéry. První box nesl název "Five Years 1969-1973" a mapoval Bowieho začátky a následné glam rockové období, poté vyšlo "Who Can I Be Now 1974-1976" a berlínská epizoda "A New Career In A New Town 1977-1982". Již 12. října vyjde čtvrtý box "Loving The Alien" připomínající hudebníkovo popové období mezi roky 1983-1988. Kromě studiovek "Let's Dance", "Tonight" a "Never Let Me Down" box nabídne také koncert z turné "Serious Moonlight" v Montrealu 1983 a také 3LP ze šňůry "Glass Spider". Na LP nazvaném "Re:Call 4" pak vyjdou ještě mimoalbové singly.

Nekonečný je také archiv BBC. K již vydaným dokumentům "Five Years" (2013) a "The Last Five Years" (2016) přibude i "The First Five Years". Snímek bude tentokrát přibližovat úplné Bowieho začátky od roku 1965. Chybět nebude ani jedno z prvních vystoupení na konkurzu v BBC, kde anglický muzikant vystoupil se svojí kapelou jako David Bowie And The Lower Third se skladbami "Chim-Chim-Cheree" a "Baby That's A Promise". Dokument naváže na dva předchozí filmy, které zabíraly kreativní období kolem Ziggyho Stardusta až po berlínskou trilogii, respektive poslední dvě alba a muzikál.

Potvrzeno bylo také vydání kompletního záznamu z festivalu Glastonbury 2000. Tam byl Bowie hlavní hvězdou závěrečného nedělního programu a tohle vystoupení je řazeno k těm vůbec nejlepším v bohaté historii legendární akce. Koncert bude možné zhlédnout nejdříve na BBC, následně vyjde 30. listopadu na dvou CD, DVD a třech vinylech, které budou doplněny množstvím dalšího materiálu včetně fotografií a záznamů z hudebníkových deníků.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY