Lady Gaga jde na soundtracku "Zrodila se hvězda" po boku Bradleyho Coopera ve stopách Whitney Houston

08.10.2018 00:00 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Mohl to být úplně zbytečný film, už třetí remake snímku z roku 1937. Místo toho se už teď diskutuje, kolik Oscarů si asi hudební drama "Zrodila se hvězda" v hlavní roli s Lady Gaga a Bradleym Cooperem odnese. A událostí se po právu stává i jeho soundtrack.
8/10

Lady Gaga & Bradley Cooper - A Star Is Born soundtrack

Skladby: Black Eyes, La Vie En Rose, Maybe It's Time, Out Of Time, Alibi, Shallow, Music To My Eyes, Diggin' My Grave, Always Remember Us This Way, Look What I Found, Heal Me, I Don't Know What Love Is, Is That Alright?, Why Did You Do That?, Hair Body Face, Before I Cry, Too Far Gone, I'll Never Love Again (Film Version), I'll Never Love Again (Extended Version)
Vydáno: 5.10.2018
Celkový čas: 63 minut
Vydavatel: Universal
Pozornost si nahrávka zahrnující devatenáct písní zaslouží nejen pro svou rozmanitost, sahající od melodramatických klavírních balad přes čistokrevný rock, tklivé country písničky a současný electropop až k předělávce šansonu Edith Piaf. Ještě víc než skladby samotné totiž zaujme jejich interpretace. Bradley Cooper, který kvůli filmu absolvoval osmnáctiměsíční pěvecké školení, tu na herce zpívá dobře a uvěřitelně. Jeho hlas má příjemně nakřáplou barvu a oceňme i fakt, že se na tvorbě některých písní podílel. Přičteme-li k tomu charisma alkoholem zmítaného country-rockového idolu, tedy postavy, kterou ve svém režijním debutu ztvárňuje, je jasné, že mu ženy budou ležet u nohou.

A Lady Gaga? Ta tu zpívá tak, jak ji zpívat ještě nikdo neslyšel. Už zase! Na každém svém albu sice měla nějakou srdceryvnou baladu, v roce 2014 nahrála jazzovou desku "Cheek To Cheek" s Tonym Bennettem a poslední řadovkou "Joanne" se od soudobého zvuku odklonila úplně. Jenže některými písněmi na soundtracku pěvecky opět postupuje o ligu výš. A tentokrát už si může právem přivlastňovat místo ve společnosti dam s ohromujícími vokály, tedy Whitney Houston nebo Adele.

Právě s Whitney ji přitom leccos spojuje. "Is That Alright?" nebo "I'll Never Love Again" jsou vystavěny tak filmově a dojímavě a skýtají takové vokální veletoče, že si nelze nevzpomenout na soundtrack k "Osobnímu strážci". Druhá jmenovaná se v úplném závěru tracklistu nabízí hned ve dvou podobách, přičemž ta delší má skoro pět a půl minuty. Poslouchat zpěvaččin hlasový repertoár způsobuje rozkoš. A ty výšky! Některá zahraniční média tuto bouři emocí stavící na podmanivosti klavíru i pompéznosti orchestru označují za největší moment její deset let trvající kariéry. A my říkáme: Tohle je její "I Will Always Love You"!

Druhým dechem je třeba dodat, že právě kulisy amerického sladkobolného filmu umožňují Stefani Germanotta takové songy skládat a zpívat. Svět Lady Gaga je totiž složitější než hollywoodský příběh její postavy Ally. Těžko by jí na jejích sólových albech textová klišé jako "Don't wanna feel another touch, don't wanna start another fire" prošla. V roli prostého děvčete, co přišlo ke slávě i lásce tak nějak mimochodem, se však mantinely její tvorby posouvají oslnivým způsobem. A i ten patos dramatických písní jí věříte.

Filmoví kritici v souvislosti s dvě hodiny a šestnáct minut trvajícím snímkem často vyzdvihují chemii, která se mezi Cooperem a Gaga odehrává. Přítomna je i v jejich duetech. "Shallow", který od svého uvedení ještě neopustil první příčku amerického iTunes žebříčku, budiž toho jasným důkazem. Pozadu ale nezůstává ani "Music To My Eyes". Tyto hlasy jako by byly stvořeny jeden pro druhý. V symbióze kromě pomalých tónů fungují třeba i v rozohněné "Diggin' My Grave". Cooperův písničkářsky vypravěčský hlas unese i sólové písně jako "Maybe It's Time" nebo "Too Far Gone". Jako živočišný rocker se zaskví v "Black Eyes" i "Alibi". Jeho kolegyně zase překvapí zdařilou coververzí "La Vie En Rose" od Edith Piaf a rozněžní typickou gaga baladou "Always Remember Us This Way".

Prostor pro slabší místa skýtá až druhá polovina alba. Protože tracklist jde ruku v ruce s dějem filmu, dojde na několik songů, ve kterých se Ally přiklání k současnému electropopu. Byť je to žánr, ve kterém Lady Gaga vybudovala svou ikoničnost, tentokrát v něm pokulhává. "Hair Body Face" nevyleze ani nad průměr, "Why Did You Do That?" vyloženě otravuje. Tyto rozpaky ale bohatě vynahradí již dostatečně oslavovaných závěrečných deset minut a dvě verze "I'll Never Love Again".

Jenom písničky, nebo i dialogy?

Pohled na tracklist může v prvním okamžiku kdekoho vyděsit. Slibuje totiž třicet čtyři zvukových stop. Patnáctka z nich ovšem skrývá krátké filmové dialogy o délce několika sekund. Ty pomáhají jednotlivé songy zasazovat do kontextu děje snímku. V této podobě má nahrávka délku hodinu a deset minut. Pro čistě poslechový zážitek je určitě intenzivnější zkrácená verze, která obsahuje všech devatenáct skladeb bez jediného slůvka navíc.

Pravda, soundtrack mohl být o něco kratší, i ve verzi bez dialogů trvá hodinu a tři minuty. V každém případě ale jde o víc než jen povinnou sbírku písniček k dramatu, které by se mělo stát trhákem kin. Dokazuje totiž, že i hudba samotná dokáže poutavě vyprávět velké filmové příběhy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY