Vychází studiová verze nerealizovaného muzikálu Deža Ursinyho "P + L"

07.10.2018 14:24 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Společnost Provisorium postupně vydává reedice alb slovenského hudebníka Deža Ursinyho. Po albech "Provisorium" a "Modrý vrch" nyní dochází k lehkému úkroku stranou, vychází totiž zbrusu nová věc. Při příležitosti nedožitých 71. narozenin Deža Ursinyho, které připadly na 4. října, vyšla studiová verze muzikálu "P + L", k němuž napsal Ursiny hudbu.

Libreto pro nerealizovaný divadelní muzikál "Petr a Lucie" podle předlohy stejnojmenné knihy Romaina Rollanda vzniklo už v roce 1987. Napsala ho Alta Vášová a dala mu název "P+L". Ke spolupráci na písních muzikálu přizvala Jána Štrassera na napsání textů a Deža Ursinyho na zkomponování hudby. Tato trojice už předtím společně pracovala na úspěšném filmovém muzikále "Neberte nám princeznú".

Dežo Ursiny a spol. - P + L
© facebook interpreta
Na rozdíl od tohoto filmu se ale divadelní muzikál zrealizovat nepodařilo. Zůstalo po něm jen libreto a demonahrávka s Ursinyho zpěvem a klavírním doprovodem Jara Filipa. Tu po letech objevil Ursinyho syn Jakub a muzikál začal nabízet k realizaci. Této příležitosti se až v roce chopilo 2013 divadlo Malá scéna v Bratislave. Navzdory vyprodaným představením se však na scéně udrželo jen 22 repríz

. Na Malé scéně muzikál připravilo a naživo hrálo hudební těleso Talent Transport (Vladislav “Slnko” Šarišský - klávesy, Marián Slávka - bicí, Filip Hittrich - basa) a po ukončení spolupráce s divadlem chtěla skupina v hraní tohoto repertoáru pokračovat. Oslovili proto Ursinyho syna Jakuba a Filipovu dceru Dorotu, aby ztvárnili a odzpívali Petra a Lucii. Tím se kruh uzavřel a vznikl projekt, který se sice nestal divadelním, ale pro změnu koncertním.

V letech 2016 až 2018 odehrála skupina s projektem řadu koncertů na Slovensku a v Čechách, aby materiál poté nahráli ve studiu Lavagance se zvukaři Tomášem Lobbem a Markem Rakovickým. V rozmezí května až srpna 2018 tak vzniklo album s patnácti skladbami z muzikálu "P + L", které zaranžoval Vladislav "Slnko" Šarišský. Jako hosty si skupina přizvala i Ľuboslava Petrušku z Chiki Liki Tu-a na kytaru, na saxofon mladou talentovanou Lenku Molčányiovou a na violoncellelo Romana Harvana.

Album vyšlo 4. října 2018 na CD a v digitální distribuci Apple Music, Spotify, Deezer, Google Play atd. V blízké budoucnosti vydavatelství plánuje vydat album na vinylu v limitované edici.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY