shop.musicserver.cz

Daniel Andel - Chci &musiQ udržet alespoň do konce roku

Vydáno: 16.01.2003 20:47 v sekci Rozhovory - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

Mnohými sýčky prorokovaný konec časopisu &musiQ (dříve Rock&Pop) se prý nekoná. Redakci sice opustila drtivá většina jejích členů v čele s dlouholetým šéfredaktorem Vojtěchem Lindaurem, ale podle slov šéfa vydavatelství Muzikus, Daniela Andela, se jede dál, byť v jiném obsazení. Příliš optimisticky však pan vydavatel v následujícím rozhovoru nepůsobil.

Daniel Andel
© Filip Hrubý
Náhlý a překvapivý odchod většiny členů redakce časopisu &musiQ (dříve Rock& Pop) v čele s šéfredaktorem Vojtěchem Lindaurem byl nehezkým dárkem pod vánoční jolkou pro většinu hudebních fanoušků a čtenářů, kteří si za uplynulých třináct let zvykli na to, že máme v Česku hudební periodikum na úrovni. Květiny na hrob však prý klásti netřeba. Podle slov šéfa vydavatelství Muzikus, Daniela Andela, jede časopis dál, jenom s trochu jinou posádkou.

Mohl byste zrekapitulovat kořeny krize v &musiQ, která v prosinci vyvrcholila odchodem šéfredaktora Vojtěcha Lindaura, potažmo většiny členů redakce?

Především bych chtěl zdůraznit, že celá záležitost má čistě ekonomické důvody. &musiQ se dostal do finančních problémů a nebylo jej dále již z čeho financovat. Mzdové a honorářové náklady byly tak vysoké, že nebylo z čeho brát. Protože tato situace trvala v podstatě dva roky a nijak se nelepšila, dohodli jsme se s Vojtou Lindaurem na ukončení spolupráce.

Z vyjádření bývalého šéfredaktora vyplývá, že kořeny napětí byly v rozdílných názorech na obsah časopisu. Prý jste prosazoval jeho větší čtenářskou přitažlivost - po obsahové i grafické stránce.

Samozřejmě jsem se snažil vymyslet něco, aby časopis ekonomicky fungoval, aby neprodělával a byl alespoň na nule. V žádném případě nešlo o to měnit obsah nebo lidi, kteří jej tvoří, ale o to změnit způsob prezentace obsahu. Spousta čtenářů si stěžovala, že časopis je k neučtení, protože články jsou moc dlouhé a nepřehledné. Snažil jsem se redakci přesvědčit, aby na čtenáře více myslela - dělila text jednotlivých článků přehledněji, více využívala perexů, poutáků a mezititulků. Bohužel marně. Přitom jsme to bez problémů zavedli ve všech časopisech našeho vydavatelství, včetně Harmonie - časopisu o vážné hudbě a jazzu. Podle mne už takové věci patří ke standardu i v Čechách. Doba se zrychluje a čtenáři se chtějí v časopise rychle orientovat, poznat hned na začátku článku, o čem bude řeč a jestli pro ně má cenu číst jej do konce.

Čím argumentovala protistrana, co redaktorům na vaší koncepci vadilo?

Tam žádné argumenty nebyly, ty změny, které jsem požadoval, se prostě nestaly. Na moje názory nebral nikdo ohled, nebo se to zrovna nestíhalo, důvody, proč na moje požadavky nikdo nereflektoval, se vždycky našly. Já jsem přitom nikdy nezasahoval do - podle mne - daleko zásadnějších věcí, jako je třeba obsah. A formální a grafickou úpravu jsem začal řešit až ve chvíli, kdy klesal náklad. Když jsme v roce 1996 Rock&Pop koupili, dostali jsme jeho náklad přes dvacet tisíc výtisků měsíčně a s redakcí jsme navzájem neměli problémy. Ty se objevily, až když začal časopis prodělávat, k čemuž došlo zhruba před třemi lety. Ale znovu opakuji, že hlavním důvodem byla prodělečnost &musiQ. Každé periodikum u nás žije především z reklamy a v tomto případě příjmy z inzerce prudce klesly.

Jak si vysvětlujete ten propad?

Hlavním důvodem bylo, že se pro časopis tohoto typu podstatně zúžil reklamní trh. Reklamní agentury začaly cpát prachy do masových projektů. Do krize se navíc dostal celý hudební průmysl, rapidně poklesly prodeje desek a hudební firmy začaly na reklamě podstatně šetřit.

Hlavním manažerem &musiQ, který se od roku 1996 staral o ekonomický chod titulu a na kterého jistě padá velká část odpovědnosti, byl Aleš Králík, byl také odejit?

Ano.

Jak je možné, že vaše vydavatelství dokáže ufinancovat tak nekomerční titul, jako je Harmonie, a nepodaří se mu to u mnohem mainstreamovějšího titulu, jakým je &musiQ?

Harmonie je mnohem levnější časopis, co se týče honorářů a mezd. Podstatně lépe se na něj také shánějí granty - protože stát a různé nadace raději podpoří vážnou hudbu než rock. Je tam však také vidět práce šéfredaktora, který s potenciálními sponzory vede přímá jednání.

Myslíte si, že &musiQ má mezi českými hudebními časopisy konkurenci?

Z hlediska novinářských kvalit, tzn. kvalit obsahu a lidí, kteří obsah tvoří, u nás konkurenci stoprocentně nemá. Čtenáři si Rock&Pop a později &musiQ kupovali především kvůli kvalitním novinářům.

Není tedy potom příchod bývalé redakce časopisu Big Beng na místo Lindaurova týmu jen jakási znouzectnost?

Ano, dalo by se to tak říci.

V čem bude nový &musiQ jiný?

Bude nesmírně těžké na tu kvalitu navázat. Nepočítal jsem s tím, že spolu s Vojtou Lindaurem odejde také celá redakce. Zaskočilo mě to, ale beru to jako výzvu a zkoušku. Doufám, že alespoň část staré redakce přesvědčím, že má cenu do &musiQ dál psát. Pokud se mi to nepodaří, bude to špatné. Když se časopis do konce roku nezmátoří, nebudu se rozhodně snažit udržovat jej při životě. Ti, co říkají, že by bylo férovější zabalit to hned, mají pravdu, ale zapomínají na to, že &musiQ má spoustu dluhů a ty se musí nějak zaplatit. To je další důvod, proč se chci pokusit jej udržet, alespoň do konce roku.

NÁZORY
  • kočko-pes alis ban&musiQ (petr fenik, 17.01.2003 08:37) Reagovat

    Zdravím všechny, kteří jsou zklamaní, tak jako já z toho, kam se Rock & Pop dostal. Abych to shrnul R&P je &Q s redakcí Bangu! A to si mám kupovat!? Byl jsem věrným čtenářem 11let, ale musí konstatovat, že toto není řešení, ale pouze prodlužování umírání - bohužel.Duch R&P tak trochu umřel už loni s novým názvem a nyní uplně a Vy to chcete prodlužovat (zadlužovat) do konce roku? Vaše odpovědi ve výše uvedeném článku se mi nezdají pravdivé nebo lépe jako jediný důvod odchodu redakce V.L. Bylo by docela zajímavé posadit vás do křesla rubriky "křížový výslech"
    Nashledanou v lepších časech, po 11 let věrný čtenář R&P i &Q Petr Fenik


  • Co s námi bude? (Pavel, 17.01.2003 09:49) Reagovat

    Zamačkávám slzu a ptám se, jestli disponuje někdo informací o tom, co bude se starou redakcí dál? Přeci nás nenechají ve spárech páně Špuláka???

  • kazdy ma dostat sanci (V, 17.01.2003 11:14) Reagovat

    jak muzete kritizovat, kdyz jste jeste prvni cislo ani nevideli. pan spulak muze byt lepsi profesional nez cela stara redakce. beng delal dobre, sice pro jine ctenare, ale rozhodne neposlal casopis na popravu jako cela "skvela stara redakce rock & popu" kritizujte tedy, az uvidite jeho dilo, nebo jste takovy zabednenci?

  • michal nanoru - to je ten duvod! (Henry, 17.01.2003 12:07) Reagovat

    Rock a pop jsem prestal kupovat asi pred rokem kvuli clankum "redaktora" michal nanoru. Pane Lindaure, podekujte predevsim jemu.

  • Další Show-Spy (a.p., 17.01.2003 13:55) Reagovat

    Bohužel, máme všichni(já a moji známí)obavy, že vznikne další bulvár, protože mezi budoucími redaktory jsem zahlédla jméno redaktorky nynější Show a šéfredaktor býv.provozovatel Esa, to mluví za vše.Děkujeme, nechceme!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Vinyl hlásí návrat: Timberlake vydá kolekci čtyř elpíček (17.08.2013 13:20)
- Rock&Pop má v prosinci na obálce Soundgarden (02.12.2010 19:26)
- Oslavu 250. čísla Rock & Pop mohla zkazit sabotáž (19.10.2006 15:50)
- Rock&Pop hodlá konkurovat Akademii populární hudby (10.01.2006 08:01)
- Publicistika: Tuzemská hudební média - co nás (snad) čeká a nemine (26.01.2005 05:00)
- Rozhovory: Pavel Skala - Chceme psát více o popu, ale jinak (22.01.2003 17:17)
- Rozhovory: Vojtěch Lindaur - Zůstávám připraven (20.01.2003 07:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu