shop.musicserver.cz
Daniel Blumberg - Minus

Upřímný debut Daniela Blumberga "Minus" je krásné, ale hodně smutné dílo

Vydáno: 05.01.2019 09:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Hudební dějiny ho ještě donedávna znaly především jako jednoho z indie kytarových hrdinů. Sólový debut "Minus" ale ukazuje, že v Danielu Blumbergovi se skrývá mnohem víc. S původem v improvizačním a experimentálním hraní se jedná o ucelenou kolekci mapující osobní krizi mladého a talentovaného umělce.

9/10

Daniel Blumberg - Minus

Vydáno: 4.5.2018
Celkový čas: 44:00

Skladby: Minus, The Fuse, Madder, Stacked, Permanent, The Bomb, Used To Be Older

Vydavatel: Mute Records

Před sedmi lety byl Daniel Blumberg rozervaným dítětem devadesátek, které si sugestivně zoufalo nad citovou vyprahlostí a neschopností uniknout. S kapelou Yuck odkazoval na dekádu svého narození tak přirozeně, že se ji někteří publicisté nebáli označit za nejlepší skupinu 90. let. Dodnes se nechce věřit, že stejnojmenný debut vytvořila parta britských milleniálů a nikoliv američtí souputníci The Smashing Pumpkins, Pavement nebo Sonic Youth. Jak už to ale bývá, nejlepší desky vznikají proto, aby se nedaly překonat. S nadcházejícím albem zmizelo nejenom to, co činilo Yuck tak neobyčejnými, ale právě hlas Blumberga.

Co mladý umělec v mezidobí dělal? Kreslil, pod rozmanitými pseudonymy vydával nové věci a potuloval se kolem líhně improvizovaného hraní, proslulé londýnské kavárny Café Oto. A pak tu byly ještě o něco méně poetické věci, jako třeba že se snažil nezbláznit se. Konec sedmiletého vztahu s herečkou Stacy Martin byl posledním hřebíkem do hudebníkovy křehké duše a těsně před startem natáčení sólové prvotiny byl hospitalizován v psychiatrické léčebně. Právě stav Blumbergova nitra byl nejspíše i hlavním faktorem, který se zásadní měrou podepsal na konečném výsledku.

Očekávat odkazy na bývalou formaci je samozřejmě zcela zbytečné; exzpěváka Yuck byste patrně nepoznali ani na první poslech. Ta tam je ukřičená modla denimové mládeže, zbyl jen zlomený muž, který se před okolním světem obnažuje z celé své bolesti. Zatímco pro jiné muzikanty je hudba způsobem, jak se se svým trápením vypořádat, Blumberg neposkytuje sobě ani posluchači žádné utišující prostředky a zdá se, jako by chtěl svými výtvory utrpení ještě znásobit.

Není to vyloženě deprese, na to je jeho zpověď podkreslena zvukově příliš malebným doprovodem, o nějž se vedle ústředního autora postaral houslista Billy Steiger, baskytarista Tom Wheatley a bubeník Jim White (PJ Harvey, Courtney Barnett). Zároveň ale není ani pochyb, že si interpret prošel osobní tragédií, kterou bez filtru zhustil do podoby hudebního díla. Záměrně neuvádím zdrobnělou verzi dílka. "Minus" je totiž i přes to, že tracklist obsahuje jen sedm položek, skutečně velkolepou nahrávkou, která v přívalu loňských desek po hříchu zapadla.

"Aniž bych chtěl něco cítit, jsem tady," předhazuje se autor v úvodní eponymní skladbě posluchači a do zvuků něžného piana a teskných houslí ze sebe chrlí emoce. Je to jako proud slz, který nelze zastavit. S tím rozdílem, že jejich původce je zastavit ani nechce. "Nemůžu se přestat otáčet zpět," přiznává v písni "Stacked". Výčitky. Zoufalství. Bezmoc. "Minus" je napěchováno pocity trýzně. Jejím vrcholem je skoro třináctiminutová "Madder", kde Blumberg dává volný průběh potlačovanému šílenství. Po experimentálním rozjezdu se přidávají další a další nástroje, které se po vzoru psychické kondice hudebníka v závěru hroutí v kakofonii. Někdy zkrátka člověk musí zešílet, aby se mohl zase uzdravit.

Zajímavostí je, že přítelkyně, jeden z důvodů zhroucení, se k Blumbergovi nakonec vrátila... Stála ta muka vůbec za to? Minimálně z nich vzešlo jedno z nejlepších alternativních alb posledních let.

NÁZORY
  • díky za článek (R, 06.01.2019 18:08) Reagovat

    Díky za tip, zní to fakt dobře!!!

  • ešte by som dodal, že po odchode z Yuck v roku 2... (martin, 07.01.2019 19:14) Reagovat

    ešte by som dodal, že po odchode z Yuck v roku 2013 vydal cd pod menom Hebronix (teraz neviem, či to je kapela alebo sólový projekt) Pre fanúšikov moc fajn vec, príde mi, že to je hudobne niekde medzi yuck a týmto sólovým albumom.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: PJ Harvey si do mysteriózního klipu "Seem an I" pozvala herečku Ruth Wilson. Ta ve snímku utíká z farmy (01.03.2024 15:57)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- The Smashing Pumpkins přijedou v červenci do Prahy (18.12.2023 11:13)
- Naživo: PJ Harvey do Prahy přivezla ryzí radost z hudby bez zbytečných efektů (19.10.2023 16:50)
- Nové desky 36/2023 - od The Chemical Brothers přes Olivii Rodrigo po Róisín Murphy (13.09.2023 23:45)
- Nové desky 27/2023 - od PJ Harvey přes Nothing But Thieves po Taylor Swift (12.07.2023 19:30)
- Recenze: PJ Harvey je na albu "I Inside The Old Year Dying" cantadorou, která vás provede vzestupy a pády (10.07.2023 08:30)
- Video: The Smashing Pumpkins se ve virtuálním klipu "Spellbinding" vydávají do fiktivního světa Atum (03.07.2023 08:12)
- Video: PJ Harvey zpívá v animovaném černobílém videoklipu "I Inside the Old I Dying" o lásce a vzkříšení (10.06.2023 08:56)
- První deska po sedmi letech, dva koncerty ve velké Lucerně - PJ Harvey se vrací v plné síle (08.06.2023 12:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen U2 Sia Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu