Lipo v politické novince "Obchodníci se strachem" varuje, že dějiny se vrací

25.09.2018 12:59 - Josef Martínek | foto: Radek Kudláček

I když na posledních dvou albech "O duši" a "Lyrika" rapper Lipo reflektoval především silně osobní témata, také společenské a politické problémy k jeho tvorbě patří. Vzpomeňme na "Pozdravy z Liberce" nebo "Trvalo tři generace". I novinkou "Obchodníci se strachem" udeřil hřebík na hlavičku. Popisuje v ní nešvary dnešní společnosti, především politický populismus a vzrůstající xenofobní tendence. Zmínku si ale vysloužil i prezident Zeman. Situace ho prý trápí už delší dobu, poslední kapkou, která ho k napsání songu popostrčila, byl odmítavý postoj premiéra Babiše v otázce přijetí padesáti syrských sirotků.

"Kdyby vítr vanul jinak, tisknul bys ty děti k hrudi," upozorňuje v místy až překvapivě konkrétním textu Lipo. Zneklidňující beat připravil ODD, který je zároveň producentem skladby. Posluchače až překvapí, jak dobrá řemeslná práce to je - vždyť dílo prý vznikalo pouhé tři dny od 21. do 23. září. "Procházíme cestou od Evropy poválečného konsenzu, založeného na humanistických ideálech, Evropy sebevědomé a přitom solidární, k Evropě, kterou nově charakterizuje vzmáhající se nacionalismus a populismus, těžící ze strachu a předsudků," říká k problému rapper.

Zajímavé je i pojetí refrénu. V něm se interpret odpíchl od dobového výjevu ze slavného berlínského hotelu Adlon, který hostil přední státníky i známé filmové a hudební hvězdy. "Spí v hotelu Adlon, ke kafi zlatý lžičky, společnost se baví, číšník zapaluje svíčky, za pár let některý z nich čekají v bídě na transport, dějiny se vrací, i tohle jednou začalo,“ připomíná Jonáš Červinka hrůznou minulost.

Už v listopadu a prosinci vyrazí Lipo spolu s kapelou Poetika na společné turné. Termíny najdete níže:

23. 11. Pardubice
30. 11. Liberec
1. 12. Valašské Meziříčí
2. 12. Praha
7. 12. Brno
8. 12. Ostrava
15. 12. Plzeň



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY