Good Charlotte na "Generation Rx" postavili bezbariérový vchod do světa punku

25.09.2018 11:09 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Nové album Good Charlotte "Generation Rx" potvrzuje to, co všichni už dávno vědí. Kapela nemá s punkem již nic společného. Její hudba je sladká elektronická limonáda sycená rockovými bublinkami. Pokérované ruce a rádoby hardcore image jsou to jediné, co muzikanty s původním žánrem spojuje.
5/10

Good Charlotte - Generation Rx

Skladby: Generation Rx, Self Help, Shadowboxer, Actual Pain, Prayers, Cold Song, Leech (feat. Sam Carter), Better Diamonds, California (The Way I Say I Love You)
Vydáno: 14.9.2018
Celkový čas: 31:26
Vydavatel: MDDN
Vydáním druhého alba "The Young And The Hopeless" zkraje tisíciletí se Good Charlotte nesmazatelně zapsali do historie mainstreamového pop punku. Hitovky jako "Lifestyles Of The Rich & Famous" nebo "Girls & Boys" fungují i po šestnácti letech a dodnes se objevují v koncertních setlistech kapely. Zakládající členové, dvojčata Joel a Benji Madennovi, spolu s ostatními od té doby ušli velký kus cesty. Z původně barových muzikantů se staly celebrity, které vymetají hollywoodské večírky, randí se slavnými herečkami a užívají si, co to jen jde.

S odstupem let se to vše jakoby promítalo do jejich hudební tvorby. Desku od desky ustupovali Good Charlotte od punkové dravosti, stále více prostoru dostávaly klávesy, elektronika a podbízivé melodické motivy co možná nejvstřícnější mainstreamovému publiku. "Generation Rx" je pak logickým vyvrcholením mnoho let trvajícího trendu. Ironií je, že přes čím dál větší hudební podbízivost si kapela vždy stále pečlivě pěstovala image přísných hardcoristů.

Letošní novinka se na první pohled tváří jako rockové album, ve skutečnosti však jde o sladkou elektronickou limonádu sycenou rockovými bublinkami. "Generation Rx" by mohla být reklamou na technologické možnosti velkých nahrávacích studií. Deska má dokonale vyčištěný a uhlazený zvuk se spoustou postprodukčních doplňků, je pečlivě vycíděna a zbavená sebemenšího smetí, které by v nejvyšších rádiových rotacích posluchače mohlo rušit.

Good Charlotte dělají všechno pro to, aby udrželi krok s dobou a současnými trendy. Používají vokodéry, vícehlasé sbory, elektronické motivy známé spíše z produkce velkých popových hvězd. Kdo by tady hledal původní radost z hraní, toho čeká velké zklamání. Ostatně půlhodinová stopáž budí dojem, že deska vznikla spíše z povinnosti plynoucí ze smlouvy s vydavatelstvím než z důvodu tvůrčího přetlaku. Zjednodušeně řečeno "Generation Rx" je sbírkou pop punkových cajdáků místy okořeněných ostřejší skladbou. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby si hudebníci uchovali aspoň elementární špetku důvěryhodnosti.

Pokud budeme letošní počin dvojčat Maddenových brát jako bezbariérový vchod do světa punku pro nejmladší posluchačskou generaci, ať si pod pojmem punk představujeme kteroukoliv odnož tohoto stylu, pak budiž. Ostatně i skalní fanoušci možná vezmou album na milost a nechají se pohltit vlnou nostalgie. V jiném případě tady máme další desku, bez které se svět klidně obejde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY