Amen Dunes a jejich lehce neosobní zpověď

28.09.2018 16:15 - Jaroslav Hrách | foto: facebook.com/MeetFactory

Minulý týden k nám poprvé zavítal americký hudebník Damon McMahon se svou kapelou Amen Dunes. Ta kromě představení své poslední desky "Freedom", které se dostává pozitivních ohlasů téměř všude, také zahájila hudební sezónu v modernizovaném pražském klubu MeetFactory.

Live: Amen Dunes

místo: MeetFactory, Praha
datum: 18. září 2018
setlist: Bedroom Drum, Lonely Richard, Blue Rose, Skipping School, Freedom, Dracula, Song to Siren, Splits Are Parted, Calling Paul the Suffering, Believe, Time, Miki Dora

Amen Dunes, MeetFactory, Praha, 18.9.2018
© facebook.com/MeetFactory
Americká kapela Amen Dunes letos v březnu vydala již pátou řadovou desku "Freedom", která se dočkala mnoha pozitivních ohlasů a velmi vřelého přijetí kritiky. Album sice vyžaduje víc poslechů, ale rozhodně stojí za to. Ne náhodou se o něm mluví jako o jednom z nejvýraznějších počinů letošního roku. Nechat si ujít živé vystoupení by byla rozhodně chyba.

Koncert téhle indie rockové partičky v čele s hudebníkem Damonem McMahonem se uskutečnil ve smíchovském klubu MeetFactory, který přes léto prošel rekonstrukcí. Výrazných změn se dočkal především foyer, který nyní působí mnohem vzdušnějším a příjemnějším dojmem. Hlavní sál se lehce zmenšil a pravděpodobně v něm budou ještě probíhat nějaké úpravy.

Večerní program se tentokrát obešel bez předkapely a Amen Dunes odstartovali svůj přibližně hodinový set pár minut po půl desáté. První polovina koncertu se nesla v poměrně intenzivním tempu a nebyla rušena žádnými zbytečnými pauzami.

Amen Dunes, MeetFactory, Praha, 18.9.2018
© facebook.com/MeetFactory
Damon McMahon pojal vystoupení vcelku netradičně. Skromný postoj kontrastoval s naléhavostí v jeho projevu. Odzpívat většinu skladeb zády k publiku chce odvahu, obzvlášť když to celé působí jako promyšlený záměr s cílem umocnit realističnost textů. Vznikla tak ale akorát zbytečná bariéra mezi jím a publikem.

Neosobní dojem se podařilo zlomit až ve druhé polovině vystoupení. Introvertní a uzavřený koncert se postupně bortil. Kapela si s každou další skladbou získávala víc a víc posluchačů na svou stranu, tempo gradovalo a Damon se stával pro návštěvníky pražského klubu přístupnějším.

"Freedom" naživo opravdu vyniklo stejně jako řada starších songů. Amen Dunes odvedli dobrou práci a Damon v roli skromného zpěváka dokázal probudit emoce. Začátek sice lehce skřípal, což bylo způsobeno i nekvalitním ozvučením, ale ve výsledku se jednalo o vydařený koncert.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY