shop.musicserver.cz
Xindl X - Asi jsem až příliš upřímný člověk

Xindl X - Asi jsem až příliš upřímný člověk

Vydáno: 20.09.2018 10:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: Tomáš Nosil

Nové album "Sexy Exity" původně plánoval Xindl X vydat jako výběrovku svých největších hitů se čtyřmi novinkami. Nakonec se ale tak rozepsal, že vznikla regulérní řadovka se čtrnácti písničkami. "Bylo mi líto tam kteroukoliv z nich nedat, protože už jsem je chtěl hrát," říká a zve na podzimní turné.

V tiskových materiálech uvádíš, že většina témat na novou desku "Sexy Exity" byla smutného charakteru. Přesto zní výsledné písničky docela vesele. Jsi typ člověka, který se na problémy dokáže podívat s nadhledem?

I když zpívám o smutných věcech, snažím se je většinou podávat s humorem. Anebo do nich alespoň dostat nějaké optimistické východisko. Není mým cílem napsat desku, po jejímž poslechu by se chtěl posluchač oběsit. Naopak bych rád poukázal na to, že většina nepříjemných situací má východiska. A pokud nemá, aspoň se tomu můžeme zasmát. Takže věřím, že nadhled je nezbytnou součástí mé tvorby.

Xindl X
© Tomáš Nosil
Čím to je, že tě inspirují především negativní témata?

Vždycky se lépe kritizuje, než chválí. Protože když člověk pěje ódy, sklouzává to často ke kýči. Nikdy mi nebylo vlastní něco opěvovat, spíš jsem chtěl vždycky do všeho ironicky šťourat.

A není pro tebe jako autora námětem k zamyšlení pokusit se napsat pochvalné písně tak, aby kýčovitě nevyzněly?

Řekl bych, že k tomu dostávám dost příležitostí, když píšu pro jiné interprety. Nedávno jsem složil jednu písničku pro Vaška Noida Bártu, která vyznívá pozitivně. Platí, že když připravuji skladbu pro někoho jiného, snažím se, aby se nestalo, že bych si ji teoreticky mohl nechat i pro sebe. Aby mi pak nebylo líto, že si ji nemůžu nechat. Kdo ví, možná se to někdy zlomí a jednou začnu psát optimističtěji i sám pro sebe.

Ve skladbě "Dřevo", která má být dalším singlem, zpíváš: "Nepatřím do starýho železa, jsem spíš dřevo." A taky že "bejt out není zas tak zlej stav". Cítil ses někdy být out?

Věk nezastavíš, občas si na některých akcích připadám nejstarší. Všímám si, že hudba se začíná dělat jinak, že jsou v kurzu jiné zvuky i aranžérské postupy. Někdy si člověk říká, že trendy jsou už dnes jinde. I na vydavatelství mi v určité fázi vzniku desky říkali, že by to chtělo něco současnějšího. A tahle písnička byla reakcí na to. Uvědomil jsem si, že přece nemusím jet v nějakých trendech, když jsem v nich nejel nikdy. Do jisté míry je skladba autobio, například po stránce komunikace na sociálních sítích, protože mám pocit, že všichni tomu rozumějí lépe než já.

Xindl X
© Tomáš Nosil
Sociální sítě ale při své práci také využíváš.

Ano, ale jsem na to trochu dřevo. Funguji na Facebooku i na Instagramu, ale není to moje silná stránka. S láskou vzpomínám na dobu, kdy existovaly opravdové rockové hvězdy, které se s nikým nebavily a každý si mohl jen domýšlet, co za jejich tvorbou stojí. Dnes jsou lidé zvyklí, že je každý pustí k sobě do kuchyně a pomalu i do ložnice. Pak se ale trochu vytrácí představivost, což je škoda.

V některých písních na desce kritizuješ kolegy z hudební branže - jde o kousky jako "Nejlepší zvukař je playback" nebo "Trochu slávy". Byl jejich předlohou někdo konkrétní?

Nebyl, naopak v nich vidím spíš podobenství k běžnému životu. S námětem songu "Nejlepší zvukař je playback" přišel Petr Lüftner, se kterým jsem ho nazpíval. Je o muzikantech, kteří zpívají na playback a už ani nevědí, jestli ten hlas, co se z něj ozývá, je jejich. Ale život se dá přece žít taky na playback - někteří lidé kopírují kroky druhých nebo dělají to, co se očekává. "Trochu slávy" pojednává o těch, co dřív něco dělali z přesvědčení a teď už u toho setrvávají jen proto, aby si udrželi popularitu. Původně jsem ji napsal pro muzikál "Marná sláva", který dáváme s režisérem Jakubem Sommerem už asi deset let dohromady. Loni jsme ho měli konečně točit, ale nakonec to nedopadlo a zbyla nám tato písnička do titulků. Pokud se někdy podaří projekt realizovat, budu muset napsat jinou.

Zpíval jsi někdy ty sám na playback?

Pokud mě paměť neklame, pak ne. Ale v televizi to po mně často chtěli. Vždycky mě zkoušeli přemluvit s odůvodněním, komu všemu to nevadilo. Ale mně to vadilo. Nemám rád ani halfplayback. Jednou jsme s Olgou Lounovou a Arashem zpívali v Česko Slovensko má talent "Lásku v housce" v medley s Arashovou písničkou. A den před vystoupením nám oznámili, že s námi nakonec živá kapela hrát nebude, že pustí halfplayback. Tehdy mě to hodně naštvalo a od té doby si dávám pozor, abych měl pojetí vystoupení vždy pod kontrolou.

Na albu je také píseň "Já nic, já muzikant" o strachu říkat své názory. Cítíš tady takové obavy?

Osobně jsem se setkal spíš s tím, že mi kolikrát někdo na Facebook napíše, ať si svoje názory nechám pro sebe, dělám muziku a do ničeho se nepletu. Často to je někdo z řad příznivců Miloše Zemana. Přijde mi to jako scestný názor. Politika se netýká jen těch, co ji vytvářejí, ale nás všech. A když o ní přestanou mluvit muzikanti, herci a všichni, kdo mají možnost veřejně vystupovat, už zbývá jen krůček k diktatuře, k tomu, že se budou dít věci o nás bez nás. Mám dojem, že se ten strach trochu vynořuje. Některé kapely se raději nepříjemným tématům vyhnou, aby nenaštvaly své fanoušky.

Xindl X
© Tomáš Nosil
Tebe se takový strach někdy nedotýká?

U mě vždy platilo, že co na srdci, to na jazyku. Jistý strach se mě možná někdy dotýká, ale pak to stejně řeknu. Asi jsem až příliš upřímný člověk.

Jedna píseň na albu se jmenuje "Kufry mám sbalený". Opravdu máš chuť z České republiky občas vyrazit někam do světa?

Už nyní žiji část roku ve Španělsku. Pořád ale výrazně více času trávím v České republice. Vnímám to jako cestu za novými obzory. Doufám, že jednou by moje děti nemusely mít takové jazykové bariéry jako já. Umím sice anglicky, německy a španělsky, ale stále se v cizí řeči cítím nejistě. Přijde mi, že například lidé z emigrantských rodin, potomci světoběžníků, většinou nemívají zbytečné zábrany. A věřím, že odvážnému štěstí přeje, proto bych si přál, aby takové byly i moje děti.

Protože deska "Sexy Exity" je plná útěků, následující otázka se přímo nabízí: Řešil jsi ty sám někdy problémy tak, že jsi před nimi utíkal?

Myslím, že každý občas před něčím utíká. Ovšem většinou to dopadá tak, že problémy si stejně nese s sebou. Zpívám to koneckonců právě i v písničce "Kufry mám sbalený".

Xindl X

Jeho průlomový singl "Anděl" z debutového alba "Návod ke čtení manuálu" se začal ve velkém hrát v roce 2008, už předtím měl ale Xindl X v zádech cenné zkušenosti. O rok dříve uspěl se songem "Mamut" v soutěži Česko hledá písničku, brzy nato následovalo i ocenění Autorská Porta za pozdější hit "Dysgrafik". Jen málo muzikantů má za posledních deset let na kontě víc rádii prověřených melodií než dnes devětatřicetiletý Ondřej Ládek. "V blbým věku", "Láska v housce", "Cudzinka v tvojej zemi", "Chemie" nebo "Na vodě" ve své době vyhrávaly z éteru od rána do noci. Napsal také řadu úspěšných songů pro kolegy z branže, třeba pro Slzu nebo Sebastiana. Jeho už šesté album "Sexy Exity" se zabývá tématem útěků a nadcházející singl z něj "Dřevo" slibuje další útok na česká rádia.

V nových písních hostují Petr Lüftner, Sabina Křováková nebo Jananas, se kterými jsi nahrál skladbu "ZZZ" věnovanou nadaci Světluška. Mirku Miškechovou jsi k duetu po obrovském úspěchu "Cudzinky v tvojej zemi" oslovil už podruhé. Proč?

Písničku "Naruby", ve které Mirka hostuje, jsem původně psal se záměrem, že půjde na desku Richarda Müllera. Jsou to už asi tři roky zpátky. Dostal jsem od jeho manažera všechny texty a psal na ně melodie. V momentě, kdy bylo hotových už osm písní, jsem zjistil, že deska mezitím vyšla, dělal ji Ondřej Brzobohatý a zapomněli mi to říct. Dvě skladby jsem se rozhodl nakonec použít. Jedna z nich, "Alenka", nakonec dostala český text. Druhá, původně psaná na text "Adieu Adele", je právě dnešní "Naruby". Neuměl jsem se zbavit slovenského textu, a tak jsem píseň poslal Mirce, jestli by ji třeba nechtěla pro sebe. Nakonec přišla s kouskem nového textu, já dopsal zbytek a neplánovaně vznikl náš druhý duet. V době, kdy jsme ho tvořili, měl i singlový potenciál, ale nakonec jsme se rozhodli podpořit jeho křehkost a natočit ho se symfonickým orchestrem.

Xindl X
© Tomáš Nosil
Písnička "Jsem boží" je dokonce překvapivě laděná do gospelu. Jak k tomu došlo?

Album jsem nahrával s jinou sestavou kapely než předchozí desky, což se na zvuku některých písniček muselo odrazit. Náš baskytarista Radim Genčev, který spolu se mnou produkoval většinu skladeb, a pianista Johnny Balek hrají často v kapele, která doprovází gospelový sbor Maranatha Gospel Choir. A tak je napadlo zakomponovat do některých skladeb velké sbory, což jsme nikdy předtím neudělali.

Letos slavíš deset let od doby, co jsi uspěl se svým průlomovým hitem "Anděl". Svádí tě to k bilancování?

Nebilancuji ani tak v souvislosti s deseti lety na scéně jako spíš proto, že příští rok mi bude čtyřicet. A to už se přece jen člověk probírá svým životem. Co se hudby týče, snažím se vést svoje kroky spíš kupředu.

Xindl X
© Tomáš Nosil
Přesto prý aktuální deska neměla vzniknout v této podobě, původně jsi chystal bestofku.

Ano, na začátku jsme měl čtyři písničky, které jsem chtěl natočil a oživit jimi výběr svých největších hitů. Mezitím mě režisér Milan Cieslar oslovil, abych mu napsal skladbu pro film, a tak vznikla pátá věc "Věčně nevěrná", načež byla ze šuplíku vytažena šestá skladba "Větší než malá láska". Ta je stará asi patnáct let, starší než "Anděl". A když jsem spontánně při natáčení napsal sedmý song, rozhodl jsem se, že tři písně už do té desítky na plnohodnotnou desku zvládnu přihodit. A nakonec je jich celkově čtrnáct. Bylo mi líto tam kteroukoliv z nich nedat, protože už jsem je chtěl hrát. Výběrovku jsem tedy posunul na příští nebo přespříští rok.

Zmínil jsi, že se proměnila sestava tvé skupiny. Jak se to promítne na podzimním turné?

Řekl bych, že určitá změna tam je. Například máme po letech zpátky v sestavě saxofon, který mě doprovázel naposledy v době první desky. Hodně se uplatní i v novinkách, občas s ním také nahrazujeme smyčcové party a přidáváme sóla. Bude i víc kytarových sól než dřív a podoba kapely je celkově živelnější. Turné s námi pojedou i Sabina Křováková a Petr Lüftner, kteří se představí nejen v duetech z nové desky, ale zapojíme je i do dalších písní.

Co chystáš na příští rok ke zmíněné čtyřicítce? Čeká tě nějaký výroční koncert?

Ano, připravujeme ho. Původně jsem ho chtěl uspořádat přímo v den svých narozenin, ale všichni mi říkali, že dělat koncert ve Foru Karlín 16. srpna je hloupost, takže jsem se rozhodl, že zestárnu až o tři měsíce později. Ve Foru to s fanoušky oslavíme v listopadu.

NÁZORY
  • Xindl X (Tony, 20.09.2018 10:53) Reagovat

    Xindl X je fajn, jeho písničky mají něco do sebe a jeho muziku mám dost rád. Na album Sexy Exity se těším, jako na jeho všechny co mám.

  • xichtl x (jiří , 05.01.2019 18:05) Reagovat

    Xichtl X kurva fix co je to za kreténa.

  • Už sů vyčpelí (john, 05.02.2019 23:11) Reagovat

    A ani mojej generácii 80tnikov nám němajů čo dať!!!!!

  • Trochu otrava, ne? (jbg, 11.02.2019 07:25) Reagovat

    Používá dvě polohy kritiku a chválu? To je trochu trubkózní myšlení bez nadhledu a přesvedčení o důležitosti vlastního prdu. K smíchu, když se někdo snaží jen zaujímat ke všemu stanoviska a sdělovat východiska. Obvykle se tam taky nacpe pár slovíček jako cool out in eazy, třeba v refrénku, udělá se pěkná čechoangličtinka a jsme světový, že už jinak ani neumíme mluvit. Jednu dobu byly v módě generační zpovědi. Z toho jsem měl taky vždycky jenom srandu, ale je to spíš k pláči. Kdyby posluchač občas slyšel text o něčem a neřeklo se mu alespoň náznakem, co si o tom má myslet, to by byla katastrofa. Mohl by pak mít smíšené pocity a být zmaten. Na kritiku se sice omezilo i pár dobrejch punkovejch kapel, ale zanikly dřív, než to kritizování začala bejt jen otrava a většinou ani nepředstírali, že chtěj něco jinýho než se jen vyřvat z frustrace a žádný řešení neviděj. Jinak se s naštvaností a negativitou už jen kšeftuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michal Prokop si na Krásný ztráty Live pozval Richarda Müllera (15.02.2024 17:29)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Video: Xindl X sází s "Černými stíny" na vážnější notu, v klipu mu hrají kolegové ze StarDance (13.10.2023 09:36)
- Video: Emma Smetana zpívá poprvé česky a rovnou duet. V písni "Tahle jedna vteřina" ji doprovází Richard Müller (25.06.2023 09:12)
- Video: Xindl X seká latinu (s popem) v písni "Cash" (24.06.2023 14:41)
- Video: Xindl X má v novém klipu "Smíšený pocity" (20.04.2023 14:25)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (15-11) (25.01.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu