Jean Michel Jarre vydá v listopadu pokračování alba "Equinoxe"

16.09.2018 19:23 - Dan Hájek | foto: Sony Music

Aktuálně vydaná kompilace "Planet Jarre" přibližuje padesátiletou hudební kariéru Jeana Michela Jarreho, přináší dnes již průkopnické elektronické skladby, ale poohlíží se i za jeho tvorbou z poslední dekády, včetně dříve nevydaného materiálu. Avšak to pro letošek z jeho muzikální laboratoře nebude vše - na listopad totiž Jean Michel Jarre chystá volné pokračování desky "Equinoxe", která původně vyšla v roce 1978 a patří mezi jeho velmi úspěšná díla.

Jean Michel Jarre - Equinoxe Infinity
© facebook interpreta
"Equinoxe Infinity" zevrubně zkoumá dva pohledy na současný svět, v němž nemalou úlohu hrají současné technologické vymoženosti, všemožné stroje. Českou stopou v celé záležitosti je mladý výtvarník Filip Hodas, který na Jarreho žádost vytvořil dva rozdílné obaly desky (jeden z nich vidíte nalevo) - jejím základem se stal motiv původního vydání "Equinoxe", jakýsi pozorující strážce. První z nich ukazuje lidstvo v sounáležitosti s přírodou, druhý ukazuje strach a prohru lidstva pod nadvládou strojů. V předobjednávkách nepůjde zvolit daný přebal, vše bude fungovat formou náhodného výběru.

Hudební složka zkoumá rovnováhu mezi těmito dvěma pohledy a hledá odpovědi na otázku, zda tento svět máme stále v naší moci a je stále pod naším drobnohledem, nebo již vše dirigují a ovládají stroje a umělá inteligence, případně jak moc jsme propadli nadšení/závislosti v současné (dostupné) technologie. Nemálo informací o projektu naleznete na této informativní ministránce.

Nové řadové (již dvacáté) album Jeana Michela Jarreho "Equinoxe Infinity" vyjde 16. listopadu a přinese těchto deset kompozic: The Watchers (Movement 1), Flying Totems (Movement 2), Robots Don't Cry (Movement 3), All That You Leave Behind (Movement 4), If The Wind Could Speak (Movement 5), Infinity (Movement 6), Machines Are Learning (Movement 7), The Opening (Movement 8), Don't Look Back (Movement 9), Equinoxe Infinity (Movement 10). Deska půjde sehnat digitálně, na CD a LP, případně sběratelé budou moci sáhnout po boxu "Equinoxe Project", ve kterém naleznou i původní album "Equinoxe" a čtyři art plakáty s motivy obou pokračování. Úvodní skladbu "The Watchers (Movement 1)" si můžete vyslechnout níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY