"Hýkal" od Zrní je jako outsider mezi teenagery

12.09.2018 17:46 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Ještě než 26. října vyjde jejich nové EP "Spící" se čtyřmi písněmi, které se nevešly na desku "Jiskřící", přichází Zrní s novým klipem. Pro mnohé velké překvapení, los totiž nepadl na píseň ze stále aktuální poslední desky, ale na letitou písničku "Hýkal".

Ta vznikla v roce 2011 během kapelního soustředění. Na "Hýkala" přišli Zrní vlastně improvizací. "Noc, hoří dřevo v kamnech, ležim na gauči se zavřenejma očima a do mikrofonu vyprávim bůhví odkud se zjevivší výjev lesního hýkala, morbidního mravenčího přízraku, kterej jí zlý lidi. Ten text jsem takhle zaimprovizoval a už jsem s nim ani nehnul. Přepsal jsem ho tak, jak ho mý podvědomí vyplivlo," upřesňuje Honza Unger.

Proč došlo ke klipovému zpracování až teď? Píseň stále ve fanoušcích rezonuje a patří nastálo ke koncertnímu repertoáru kapely. "Během pár let se z týhle písničky stal jeden z našich hitů, což je pro nás samo o sobě vtipný. Vtipnější je hrát ji s filharmonií, kdy seriózní těleso pod taktovkou dirigenta tuhle naši blbinu provádí," říká Unger a dodává: "A teď, když jsme si řekli, že si 'Hýkal' zaslouží i klip, je zas vtipný vidět, kolik lidí na týhle naší blbině pracuje, aby se doplnila i obrazem."

Klip tak po sedmi letech získal svoji tvář, pro někoho možná nečekanou. Postaral se o ni Tomáš Bláha, který se skupinou pracoval již několikrát. Tentokrát se rozhodl pojmout zpracování písně jako příběh o dospívajícím outsiderovi, který je šikanován, zakoukán do spolužačky a žije ve svém světě plném představivosti. Příběh je zasazen do prostředí teenagerů, jež vytváří prostor pro vznik hýkala, lesního ducha a v přeneseném významu alterega bojujícího proti vlastnímu strachu a bezpráví. Natáčelo se v krčské Sokolovně a v bytě na Praze 8. Ve vedlejších rolích si zahráli náctiletí fanoušci kapely, kteří se ozvali na základě výzvy zveřejněné na jejím Facebooku. Výsledek dostal oldschoolový nádech, který je stále trendy.

Tím ovšem cesta oblíbené písničky nekončí. Je totiž horkým kandidátem na zařazení do filmového thrilleru "Trhlina" od Jozefa Karika.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY