Hřejivá melancholie Kllo poprvé rozhoupe MeetFactory

11.09.2018 11:38 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Smutná i hřejivá zároveň, taková je tvorba australské elektronické dvojice zpěvačky Chloe Kaul a producenta Simona Lama. Jako Kllo loni na podzim vydali debutové album "Backwater" a rok nato s ním vyráží roztančit poprvé také Prahu a smíchovskou továrnu, kam zavítají 10. října.

Po sérii EP, která vydávali během intenzivního koncertování v klubech napříč světem, přišli loni na podzim se svým plnohodnotným debutem "Backwater" (2017), balancujícím na hraně chytlavého r'n'b, opojné taneční hudby a chytrého popu. Chloe Kaul, zasněně stojící a konejšivě lamentující za mikrofonem, a Simon Lam, vytvářející zpoza kláves vřelou, husí kůži navozující syntezátorovou mozaiku smutku a veselí, jsou původem z australského Melbourne a vedle hudby je pojí také rodinné pouto. "Prvním albem Kllo prostupuje pronikavé snění a pohlcující šarm," popisoval ve své recenzi magazín Clash. Hudebně Kllo čerpají z 90. let, konkrétně z původně britských elektronických žánrů garage a 2-step a zvukově dnes připomenou například SBTRKT či Disclosure. Ne náhodou výsledek vyšel u labelu Ghostly International, jehož pojmenování navozuje pocity pozitivně tajemné, znepokojivě vzrušující.

Jestliže jejich debut signalizoval, že se něco mění a melbournská dvojice má co říct, s poslední, na jaře vydanou skladbou svou proměnu Kllo završují. Na singlu "Potential" se jejich tempo uvolnilo, vypravěčsky uzráli a před námi je balada, která svět nevidí černobíle, jak tomu bylo dřív. "Vše, co jsme potřebovali říct, jsme řekli na našem posledním albu. Je pro nás důležité zachytit momenty v čase, místo abychom žili v očekávání," uvádí v ohledu k předchozí tvorbě a té nadcházející zpěvačka Kaul.

Doprovodem Kllo je na jejich turné Graham Van Pelt. "Chtěl bych se odhalit, jak jen to jde," uvádí v ohledu ke svému nadcházejícímu albu "Time Travel". To tentokrát plánuje vydat pod svým občanským jménem a má být obnovením zásnub taneční hudby a syntetizované melancholie, opojnou výpravou, ztělesněnou emocionální upřímností. Debut kanadského hudebníka, dříve působícího pod jmény jako Miracle Fortress anebo Inside Touch, vyjde u Arbutus Records pár dnů poté, co otevře smíchovskou továrnu.

Ve středu 10. října se v MeetFactory prolnou geograficky vzdálené, ale myšlenkově a hudebně přiléhavé rytmy v sladkobolnou party s příslibem, že podzimní melancholie může být i hřejivá.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY