shop.musicserver.cz
Paul McCartney - Egypt Station

Paul McCartney je na "Egypt Station" starší, ale stále optimistický

Vydáno: 17.09.2018 08:18 v sekci Recenze - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Ex-Beatle Paul McCartney má na svém kontě další desku. "Egypt Station" je jeho čtyřiadvacátou studiovou nahrávkou a první dva uvolněné singly slibovaly mnohé. Zároveň ale v hlavě hlodal červíček pochybností. S pověstí živoucí legendy se ty nové desky přece jen netočí zrovna snadno.

9/10

Paul McCartney - Egypt Station

Vydáno: 7.9.2018
Celkový čas: 57:30

Skladby: Opening Station, I Don't Know, Come On to Me, Happy with You, Who Cares, Fuh You, Confidante, People Want Peace, Hand in Hand, Dominoes, Back in Brazil, Do It Now, Caesar Rock, Despite Repeated Warnings, Station II, Hunt You Down / Naked / C-Link

Vydavatel: Universal

Druhá dekáda jedenadvacátého století není pro Paula McCartneyho špatným obdobím. Na jedné straně si naplno užívá statusu živoucí legendy, která stále vyprodává haly po celém světě, na straně druhé neusíná na vavřínech a točí nová alba. A ke všemu jsou to, po hudebně spíše nemastných neslaných devadesátkách, desky, které prokazují jeho neutuchající hudební sílu a zároveň schopnost napsat chytrou popovou písničku.

Kolekce "Kisses On The Bottom" byla pojatá jako takové netradiční hrátky s jazzovými standardy, návrat k vlastní tvorbě s "New" pak potvrdil výše napsané. Novinka "Egypt Station", již od předcházejícího alba dělí tři roky, pak, zdá se, funguje stejně. U muzikantů McCartneyho generace je každé nové album svým způsobem událostí, jež vzbuzuje velká očekávání... a samozřejmě i otazníky.

Na "Egypt Station" McCartney přiznává svůj věk. Nemá zapotřebí si hrát na mladíka a něco dokazovat kolegům muzikantům o jednu až dvě generace mladším. Zároveň ale také není tím, kdo by jen sedl do křesla, svěsil ruce do klína a jen proto, že se to od něj čeká, natočil desku plnou unylých balad nebo songů z mládí (jako to v poslední době dělá Bob Dylan, který asi už definitivně zanevřel na vlastní tvorbu.

Sir Paul má blíže ke countryovému bardovi Williemu Nelsonovi. Ten se na svých posledních albech vyrovnává s věkem s ironií a nadhledem, s nimiž zpracovává nutnou nostalgii po uplynulém životě. McCartney je možná trochu vážnější, byť i zde záchvěvy onoho nadhledu najdeme. Ale není to ani tak ironie jako spíše pobavené pousmání se nad tím, co v mládí dělal, a že ten usedlý, poklidný život s milou manželkou po boku, jakkoliv ho sám zpěvák žije jen stěží, vlastně není tak špatný.

Vypovídající je v tomto případě úvodní šestiverší ze skladby "Happy With You": "I Sat Around All Day / I Used To Get Stoned / I Liked To Gest Wasted / But These Days I Don't / 'Couse I'm Happy, With You." Jako by uzavíral oblouk, který začínal na beatlesovském Seržantu Pepřovi ve "When I‘m Sixty-four". Tam se onen povalující a sjíždějící se mladík ptal, jestli ještě bude ve čtyřiašedesáti k něčemu, po více než padesáti letech mu odpovídá jeho starší já.

Na desce je patrné i jisté smíření, místy dokonce i smutek, pochopitelně. Není to však permanentní pocit, který by celou nahrávku halil v černý flór, byť úplný začátek s intrem ("Opening Station") a následující "I Don't Know" působí ve své úvodní, jakoby z dálky znějící klavírní části temně až bezvýchodně. Jenže pak přijde zlom: klavír zůstává, změní se tónina a nálada, zvuk je najednou plný a celý tento obrat je dokonalou reminiscencí McCartneyho silných balad. Úsměv na tváři zaručen. Od další skladby "Come On To Me" už jsou smutky a pochyby zapomenuty.

McCartney, verze 2018, je dominantně usazený ve středních tempech. Jistě, únava je znát, hlas už není to, co býval, jako by mu už na konci delších tónů a ve výškách chyběla jistota. Případem samým pro sebe je pak "Hand In Hand", odzpívaná slabým až třesoucím se hlasem. Ukazuje to jediné: ne každý den je dobrý. Je to velmi kruté přiznání se k vlastnímu věku. Jindy je to zase téměř jako za mlada: ve šlapající "Who Cares", "Fuh You" nebo "Back In Brazil" - typicky frázující McCartney se všemi hlasovými finesami pro něj charakteristickými. A naopak překvapením z druhého pólu je "Ceasar Rock", kde je sir Paul až neuvěřitelně rockově ukřičený. A jak se to k té skladbě hodí!

"Egypt Station" je v řadě ohledů deskou návratů a odkazování sama k sobě. Už jsme zmínili The Beatles, gospelový závěr "People Want Peace" je mrknutím směrem k Johnu Lennonovi. Obal dá zase vzpomenout na kolážovitý přebal alba "Ram" (ostatně, oba dva navrhl McCartney osobně), závěrečná dvojice "Despite Repeated Warnings" - "Hunt You Down/Naked/C-Link" spojená mostem v podobě kraťoučké "Station II" je vzdálenou ozvěnou písní složených z drobků písní dalších, takových, jež zdobily závěr "Abbey Road" The Beatles nebo naopak úvod majstrštyku "Band On The Run". Škoda jen, že jsou tady možná jen proto, aby byly, aby tuto vzpomínku vyvolaly. Jakkoliv si posluchač zapamatuje alespoň úryvky snad ze všech předchozích skladeb, tady bohužel nic. Závěr kolekce se tak trošku halí do mlhy zapomenutí, posluchač si vybaví snad jen zvláštní elektronický doprovod posledního úseku desky.

Nedotažené (nebo možná přetažené?) finále je ale v celkovém součtu jen zanedbatelnou vadou na kráse. McCartney je stále McCartney, měnit se naštěstí nepotřebuje. Zároveň se svými novými alby nijak nezpronevěřuje svému vlastnímu statusu. "Egypt Station" je velmi příjemnou nahrávkou, která při opakovaných posleších rozkvétá. Možná nemá úplně jasný příslovečný zásah na komoru, trefu na první dobrou. Spíše se pomalu zarývá pod kůži. Ale o to je možná vzácnější.


NÁZORY
  • pre mňa je to konečne od sira Mc Cartneyho nieč... (Boris, 17.09.2018 09:47) Reagovat

    pre mňa je to konečne od sira Mc Cartneyho niečo počúvateľné
    akoby sa vracal do mladosti

  • "New" nevyšlo před třemi, ale před pěti let... (OHNOTHIMAGEN, 17.09.2018 11:51) Reagovat

    "New" nevyšlo před třemi, ale před pěti lety. V říjnu 2018.

    Autor je jinak trotl. Co na tom, že Dylan natáčí coververze? McCartney to nikdy neudělal? Kisses on the Bottom, Run Devil Run, CHOBA B CCCP?
    Kdyby Dylan zanevřel na vlastní tvorbu, tak ji neprezentuje na koncertech.
    Stačí přemýšlet.

    • Re: "New" nevyšlo před třemi, ale před pěti let... (Tomáš Rozkovec, 17.09.2018 12:24) Reagovat

      TO: OHNOTHIMAGEN, Ano NEW skutečně vyšlo před pěti lety. Letí to. Ale vaše invektiva směrem k autorovi je trochu podpásovka. Ono stačí přemýšlet, kdyby se na svých živých koncertech Dylan prezentoval pouze coververzemi , sotva by to někoho dlouho bavilo. Nebo mi chcete říci, že má Dylan tak neotřesitelnou pozici, aby jezdil světem jen s covery? Dnes jsou tito umělci především obchodníci. Zaplať pan Bůh je v tomto je McCartney skutečně někde jinde. Pokud někoho nazýváte trotlem, zkuste se zajímat. Znáte autora osobně? Nebo vám skutečně vyhovuje se schovávat za nick?

    • Re: "New" nevyšlo před třemi, ale před pěti let... (Jonass, 17.09.2018 13:12) Reagovat

      Jenže od hudebnía Dylanova formátu nikdo nechce předělaný písničky, lidi chtěji původní novou tvorbu. proč by si měli kupovat nějaké další po sobě vycházející coververze?

  • No teda (Jonass, 17.09.2018 12:40) Reagovat

    1) New - 2013
    2) nemastná neslaná 90. léta? a co majstrštyk Flaming Pie?
    3) hlas v Hand In Hand není slabý ani třesoucí, ale účelný
    4) Despite Repeated Warnings" - "Hunt You Down/Naked/C-Link" spojená mostem v podobě kraťoučké "Station II" je vzdálenou ozvěnou písní složených z drobků písní dalších, takových, jež zdobily závěr "Abbey Road" nebo naopak úvod majstrštyku "Band On The Run - tohle jste prostě převzal, opsal

    Kristovy rány!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu