Laibach se na "The Sound Of Music" inspirovali Severní Koreou

10.09.2018 15:11 - Dan Hájek | foto: Mute

Čtyři roky staré album Laibach "Spectre" se ještě letos dočká svého následovníka. Novinka ponese název "The Sound Of Music" a hudebníci na ní představí svou vizi současné Severní Koreje v kontrastu s legendárním filmovým muzikálem "The Sound Of Music". A jak je u nich tradičním zvykem, neobejde se to bez menšího názorového střetu a kontroverze.

Laibach - The Sound Of Music
© facebook interpreta
Základ konceptu pro celou desku, jejíž obal vidíte nalevo, vznikl již v roce 2015, kdy Laibach vystupovali v Severní Koreji. Tehdy za účasti dětského sboru odehráli i fragmenty soundtracku ze zmíněného filmu. Natáčelo se jak ve Slovinsku, tak v samotném Pchjongjangu. Pomocnou ruku přidala zpěvačka Marina Mårtensson a duo Silence (Primož Hladnik a Boris Benko), které bylo i u vzniku nahrávky "Volk".

K úvodnímu tracku "The Sound Of Music" bylo již představeno doprovodné video, které kromě scenérií z Koreje ukazuje i pohled na vystoupení samotných Laibach. Na desce nalezneme i song "Arirang", což je původně korejská lidová píseň, která se stala jakousi neoficiální hymnou letošních setkání členů vlád Severní a Jižní Koreje a summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Nová řadovka Laibach "The Sound Of Music" vyjde 23. listopadu a přinese těchto dvanáct skladeb: The Sound Of Music, Climb Ev'ry Mountain, Do-Re-Mi, Edelweiss, Favorite Things, Lonely Goatherd, Sixteen Going On Seventeen, So Long - Farewell, Maria / Korea, Arirang, The Sound Of Gayageum, Welcome Speech. Album vyjde digitálně, na CD a vinylu, v plánu je i následné turné. Premiéra celého projektu proběhne 20. září na festivalu Steirischer Herbst v rakouském Grazu, v říjnu pak skupina zahraje ještě v Moskvě a Petrohradě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY