Kádrové přehrávky jsou zpět!

27.08.2018 12:04 - Tisková zpráva a Hana Bukáčková | foto: Jan Hromádko

V rámci festivalu Letní Letná představí hudební label Tranzistor neobvyklou revue. U příležitosti padesátého výročí vpádu ruských vojsk a následné normalizace pořádá v úterý 28. srpna speciální show v duchu kádrových přehrávek, které provázely umělce celé dekády až do sametové revoluce. Režie se jako obvykle ujmou herci z divadla VOSTO5 Ondřej Cihlář a Ondřej Bauer, kteří budou zároveň tvořit kádrovou komisi.

"Zájem o přezkoušení a zhodnocení odbornou porotou byl nečekaně velký, proto jsme se snažili dát prostor co nejvíce našim umělcům. Myslím, že nepůjde jen o přehrání písniček, ale diváci se zúčastní jakéhosi rozboru skladeb. Sám jsem zvědav, jak to dopadne, zdali vůbec někdo projde a budeme mít koho vydávat i v dalších obdobích," vysvětluje k akci šéf labelu David Landštof.

přehrávky Tranzistor
© facebook interpreta
Před kádrovou komisi předstoupí britský písničkář James Harries, indie popová skupina ILLE, rockoví matadoři Vees, neofolkový emozpěv v rozšířené sestavě, režisér, dokumentarista a písničkář Johannes Benz, náš přední kameraman Jan Baset Střítežský se svým projektem baset + allstar band nebo skupina Dalekko, která posledním albem "Hudba budoucnosti" sklízí úspěch nejen u odborné veřejnosti. V předpremiéře se představí znovuzrození No Heroes a zahrají i speciální hosté z východního bloku, litevské mantra-corové trio Alaverdi.

"Já jsem dokonce takové přehrávky ve Vietnamu absolvoval. Všichni měli stejné košile a kalhoty, kouřili jednu cigaretu za druhou a moc nemluvili. Musel jsem jim dopředu poslat, co budu hrát, a dostal jsem čtyřstránkový dopis s pokyny, co nesmím dělat na pódiu, co nesmím nosit atd. Byl jsem v pozici, kdy šlo o dva koncerty a ne celou kariéru. Hrozná představa, že tohle museli a pořád ještě v jiných zemích musí umělci podstupovat," líčí svou zkušenost písničkář James Harries, který právě připravuje nové album.

"Přiznávám, že se trochu bojíme, aby nás nezakázali. Proto tentokrát raději zahrajeme něco od Kryštofů, to by mohlo projít," omlouvá se dopředu Jan Bernard Vaněček z rock'n'rollového tria Vees.

Tranzistor přehrávky proběhnou v rámci divadelního festivalu Letní Letná v úterý 28. srpna od 21.00 v šapitó Letní poloha. Více info naleznete na webových stránkách labelu nebo na Facebooku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY