Die Antwoord přivezli na Výstaviště skvělou show

21.08.2018 10:48 - Ondřej Hricko | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Po dvou letech do Prahy a po roce do České republiky se vrátila kultovní jihoafrická skupina Die Antwoord. Alespoň prozatím tak rozehnala obavy z proklamovaného ukončení činnosti a odehrála svůj vůbec nejlepší koncert, kterému dominovala vizuálně efektní show.

Live: Die Antwoord

support: Moonchild Sanelly
místo: Výstaviště, Praha
datum: 20. srpna 2018
setlist Pitbull Terrier, Fatty Boom Boom, Girl I Want 2 Eat U, Daddy, Banana Brain, We Have Candy, Naai is n lekker ding, Ugly Boy, Fat Faded Fuck Face, Cookie Thumper!, Baby's On Fire, I Fink U Freeky, Never Le Nkemise 2, Enter The Ninja
Fotogalerie

Die Antwoord, Výstaviště, Praha, 20.8.2018
© Vojta Florian / musicserver.cz
Koncertu ve Žlutých lázních, který téměř přesně před dvěma lety u nás Die Antwoord odehráli, uškodila ani ne hodinová porce hudby. Rok nato na hradeckém festivalu Rock for People zase působili trochu strojeně a vystoupení spíš odpracovali. Ještě než fanouškům všechny dřívější výtky naplno vynahradili senzační show, odehráli svůj set domácí DJ Smack a další jihoafrické zjevení Moonchild Sanelly.

Zatímco rapper Jakub Janeček aka DJ Smack je tuzemskému publiku dobře znám, pro africkou zpěvačku Moonchild Sanelly se jednalo o premiéru. Její taneční pop zpočátku bavil především roztomilým nasazením, ale půlhodinová časová dotace byla naprosto dostačující. Moonchild Sanelly disponuje příjemným vokálem a její taneční kreace dlouho budily údiv. Především pak pro pánské publikum šlo o atraktivní podívanou.

Die Antwoord, Výstaviště, Praha, 20.8.2018
© Vojta Florian / musicserver.cz
S menším zpožděním, ale epickým nástupem vběhly na scénu hvězdy večera. Die Antwoord připravili skutečně působivé kulisy, které evokovaly ghetto v Jihoafrické republice. Plechové boudy, vlající oblečení na šňůře, hořící barely i působivé projekce, nad nimiž trůnil DJ Hi-Tek.

Složení setlistu překvapivé příliš nebylo. Zazněly všechny výrazné hity skupiny napříč čtyřmi nahrávkami, které dosud Die Antwoord vydali. Z plánované novinky, která by snad měla vyjít ještě letos zřejmě pod názvem "27", zazněla píseň "Naai is n lekker ding", při které se k Ninjovi a Yolandě Visser přidala i Moonchild Sanelly. Společně se snažili diváky naučit jednoduchý refrén, ale výsledek byl spíš rozpačitý. Sama skladba působila trochu prvoplánově, snad mají Die Antwoord v rukávu ještě další esa.

Die Antwoord, Výstaviště, Praha, 20.8.2018
© Vojta Florian / musicserver.cz
Naopak u prověřených hitů fanoušci reagovali nadšeně. Start večera totiž odpálili hned letitými peckami "Pitbull Terrier" a "Fatty Boom Boom". Největší odezvu však měl "Ungly Boy" a "Baby's On Fire", na které navázala značně upravená verze "I Fink U Freeky". Po více než hodině základní set skončil. Přídavek byl pouze jeden, skladba "Enter The Ninja", což je asi jedinou vadou na celkovém dojmu ze zatím nejlepšího koncertu Die Antwoord u nás.

Fanoušci sice vytyčený areál koncertu zcela nenaplnili, ale o to více tento fakt přidal na komfortu všem přítomným. Žádné fronty, dostatek volného místa a dobře viditelná stage přispěly k celkovému dobrému dojmu z příjemně vlahého večera.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY