shop.musicserver.cz
Ariana Grande - Sweetener

Ariana Grande je na "Sweetener" dospělejší i zábavnější

Vydáno: 06.09.2018 08:29 v sekci Recenze - Jana Kloučková | foto: facebook interpreta

Ariana Grande přichází se čtvrtým albem "Sweetener". Teroristický útok na jejím koncertu v Manchesteru ji neporazil, ač stopy jistě zanechal. I na tuto událost dává na své novince vzpomenout. Nahrávka však především odráží její dospělejší i zábavnější tvář přizpůsobenou vkusu současného mainstreamu.

7/10

Ariana Grande - Sweetener

Vydáno: 17.8.2018
Celkový čas: 47:25

Skladby: Raindrops (An Angel Cried), Blazed (feat. Pharrell Williams), The Light Is Coming (feat. Nicki Minaj), R.E.M, God Is A Woman, Sweetener, Successful, Everytime, Breathin, No Tears Left to Cry, Borderline (feat. Missy Elliott), Better Off, Goodnight n Go, Pete Davidson, Get Well Soon

Vydavatel: Republic Records

Ariana Grande letos v červnu oslavila pětadvacet let svého života, nachází se tak na začátku nejproduktivnějšího uměleckého období. Mladá zpěvačka si je jedinečnosti a nenávratnosti tohoto období dobře vědoma, což zdůrazňuje i ve skladbě "Successful" slovy: "It feels so good to be so young and have this fun and be successful, I'm so successful!"

Zatímco předchozí stylizace do dangerous woman byla zbytečně předběžná, na "Sweetener" bere inspiraci více ze svého současného já. Tragédie na jejím manchesterském koncertu, která si (včetně útočníka) vyžádala třiadvacet obětí, ji poznamenala i posilnila zároveň. Nahrávka tak poskytuje její vyklidněnou polohu v podobě skladeb "Better Off", "Goodnight N Go" případně "R.E.M" odkazující na fázi spánku, nikoliv ke slavné americké skupině. Velkou šanci na úspěch má i skladba "Breathin", kterou interpretka před nedávnem vypustila na sociální sítě.

Extra připomínka teroristického útoku nastává poté na konci alba v písni "Get Well Soon". Manchester se nepřímo připomíná i ve videoklipu k prvnímu singlu "No Tears Left To Cry". V závěru videa je možno zahlédnout včelu, která je jedním ze symbolů města. Manchester se totiž na konci 18. století stal srdcem průmyslové revoluce v Anglii. Jednalo se tím pádem o jakýsi průmyslový úl.

Druhý pohled Davida Böhma

Po třech hitových albech a loňském útoku na koncertě Ariany Grande mohl člověk tušit, že její nová tvorba podstoupí změnu. Vynikající upoutávky "No Tears Left To Cry" a "God Is A Woman" spolu s videoklipy, které nepostrádají hlubší význam a neobsahují jen smyslné vrtění, tuto myšlenku snadno potvrdily.

Stačí se ale podívat na seznam písní a zjistíme, že tak horké to asi nebude. Několik z nich si tato vynikající vokalistka vůbec nenapsala. Dobře, podobná tragédie vám asi najednou schopnost psát srdceryvné texty neodemkne. Co však Arianě, nebo alespoň týmu okolo ní vždycky šlo, bylo složit chytlavé melodie. A těch najdeme na "Sweetener" zatraceně málo. Ani nejde o hudební experimenty, jak Grande nový materiál často nazývá.

Po poslechu není divu, že dělala s deskou takové tajnosti. Její polovinu totiž produkoval Pharell Williams a k něčemu takovému by lidé zřejmě přistupovali hodně opatrně. Opět se totiž potvrdilo, že autor megahitu "Happy" umí pro ostatní vytvořit jednu dvě slušné písně, další věci se zvrtnou v repetitivní odrhovačky. To vám potom zpěvačka třeba v "Successful" musí donekonečna připomínat, jak je mladá a úspěšná. Refrén titulní skladby toto lobotomické opakování posouvá na novou úroveň. I proto "Breathin" kolem této sebranky vyzní jako umělecké dílo.

Máme před sebou tedy dva exkluzivní singly, několik adeptů na jejich další nástupce a spoustu vaty. A vzhledem k tomu, jak Američanka před vydáním novinku hajpovala, i nemalé zklamání.

5/10

Kromě inovativního videoklipu hitovky "No Tears Left To Cry" má Arianino sladidlo na kontě v současnosti ještě dva další - k druhému singlu "God Is A Woman" a minimalistickému tracku "The Light Is Coming" s Nicki Minaj. Americká zpěvačka si je dobře vědoma síly platformy YouTube, proto jsou doprovodná videa podepřena vysokým rozpočtem. Grande se ale pojišťuje i silným týmem, mezi producenty figurují jména jako Max Martin či Pharrell Williams. Druhý zmíněný přispěl i hlasově do skladby "Blazed".

A jak vlastně koncept alba "Sweetener" působí jako celek? Na velké experimenty nedošlo, zato na jistoty ano. Čtvrtá deska Ariany Grande je moderním soundem zaměřena na současnou mladší generaci. Zpěvačka nebuduje nic unikátního, přesto však opět o kousek dospěla a přidala na vážnosti a hloubce své hudby, čímž je aktuální počin přímo úměrný jejímu věku. Zřejmě bude ještě nějaký čas trvat, než přijde s materiálem přesahujícím nepsané limity, potenciál v ní však rozhodně dřímá.

NÁZORY
  • Album jsem si už před pár dny stáhl a hodně s... (David, 06.09.2018 10:53) Reagovat

    Album jsem si už před pár dny stáhl a hodně se mi líbí. Konečně někdo, kdo je lepší než naše Lucinka Bílá a Evička Pilarová.

    • Re: Album jsem si už před pár dny stáhl a hodně s... (Epix, 06.09.2018 14:53) Reagovat

      Tak to máte laťku na porovnávání hodně nízko =D.

    • Re: Album jsem si už před pár dny stáhl a hodně s... (Martin, 06.09.2018 16:23) Reagovat

      Ťažký kaliber Bílá s Pilarovou - obed slabé ako čaj a obe vrcholne nesympatické. Ale s Vašimi reakciami som sa tu už stretol tak to človek neberie ani vážne
      Ariana je výborná speváčka a je dosť možné že znovu odštartuje éru gigantických hlasových rozsahov ako tomu bolo v 90 rokoch. Ak pôjde správnym smerom pevne verím, že tak isto vytlačí 18 piesní na vrchol Billboard a možno viac ako jej slávnejšia kolegyňa.

      • Re: Album jsem si už před pár dny stáhl a hodně s... (David, 06.09.2018 19:52) Reagovat

        Dělal jsem si srandu, byla to ironie. Samozřejmě že obě uvedené zpěvačky jsou v porovnání s megastar Arianou nicky. Ariana se každým rokem pěvecky a umělecky zlepšuje, uvidíme, kam až se dostane.

        • Re: Album jsem si už před pár dny stáhl a hodně s... (Marin, 06.09.2018 21:33) Reagovat

          Uff už som sa zľakol že to myslíte vážne s tou Plarkou a Bílou

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Ariana Grande je v novince "we can't be friends (wait for your love)" nešťastně zamilovaná (13.03.2024 18:50)
- Ariana Grade představila tracklist desky "Eternal Sunshine". I s překvapivým hostem (29.02.2024 14:33)
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Skoro jako Madonna. Nebo Ewa Farna. Ariana Grande si v klipu "yes, and?" vyřizuje účty s hatery (13.01.2024 08:48)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Audio: Nicki Minaj v procítěném singlu "Last Time That I Saw You" balancuje na hraně popu a r'n'b (02.09.2023 14:49)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu