shop.musicserver.cz
Brutal Assault, den třetí, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.8.2018

Brutal Assault, den třetí: A pak přišli Behemoth a svět se zastavil

Vydáno: 18.08.2018 11:45 v sekci Naživo - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Pátek byl nepochybně nejtvrdším dnem celého festivalu, žádné žánrové úlety a experimenty, jakkoliv velmi vítané, se nekonaly. A jako by se zaleklo i samotné počasí. Teploty klesly o dobrých patnáct stupňů a vyschlý areál svlažily první kapky. Ochlazení se hodilo - měly přijít totiž ještě velké věci.

Brutal Assault - den 3:

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 10. srpna 2018
Vystoupili: Behemoth, Ministry, At The Gates, Hypnos, Pestilence, Hentai Corporation a další
Fotogalerie

Hentai Corporation - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Do areálu jsem se spustil v půli odpoledne a přišel jsem prý o výborné Hypnos. No, co se dá dělat, je třeba trochu rozvrhnout síly, páteční večer byl nalinkovaný hodně dobře. Hentai Corporation svým okázalým buranstvím dovedou spolehlivě přitáhnout davy, ať už hrají kdekoliv. A ač mě jejich pódiová prezentace úplně nesedí, Radek Škarohlíd se frontmanem narodil. Na pódiu je jako doma a pro kapelu je doslova požehnáním. Ale i tak jsem spíše pokračoval za dalšími radostmi areálu. Prohrabat se deskami ve stáncích, zajít se podívat na povedenou výstavu metalových fanzinů, téměř se ztratit v podzemních chodbách, které osvětlují jen svíčky (trochu o zlom-kotník, ale ta atmosféra za to stojí) či jen tak posedět v jedné z podzemních kavárniček.

Pestilence - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Nizozemci Pestilence patřili k těm kapelám, které se v areálu skloňovaly nejčastěji. Mluvil jsem s partičkou Belgičanů a Španěly a byli to právě Pestilence, na které se těšili nejvíce. A skutečně, pod Metalshop stage bylo hodně našlapáno. Přesně tak akorát, aby se skupině, která ke svému technickému death-metalu přistupuje se značnou dávkou progrese, podařilo vytvořit nepřeslechnutelnou diváckou odezvu. A fungovalo to dobře, Holanďani rozhodně nezklamali. Deset skladeb (kupodivu se nejvíce nehrálo z aktuální desky "Hedeon", nýbrž z téměř třicet let starých alb "Consuming Impulse" a "Testimony of the Ancients", která patří k těm mladicky divokým položkám v diskografii kapely) publikum tak akorát zválcovalo a naklepalo na to, aby mohly začít večerní radovánky. Prostě dobře připravené steaky..

Pestilence

Setlist: Non Physical Existent, Antropomorphia, Subordinate to the Domination, Commandments, Dehydrated, Chronic Infection, The Secrecies of Horror, Twisted Truth, Land of Tears, Out of the Body

No jo, At The Gates. Může tahle švédská sebranka zklamat? Těžko, když ve svých melodicky death metalových vodách patří ke spolehlivým pilířům. Po Pestilence druhý death metal - a zase jiný. Vzdušný, ba odlehčený dalo by se říct, ale s nesporným tahem na branku. Hrálo se vlastně jen ze tří desek, ale i tak to byla velmi výživná porce, kterou si rád zopakuji.

At The Gates

Setlist: To Drink From the Night Itself, Slaughter of the Soul, At War With Reality, A Stare Bound in Stone, Cold, The Circular Ruins, El Altar del Dios Desconocido, Death and the Labyrinth, Under a Serpent Sun, The Chasm, Heroes and Tombs, Nausea, Suicide Nation, The Book of Sand (The Abomination), Blinded by Fear, The Night Eternal

Ministry - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Obavy z koncertu Ministry byly, zvláště pod vlivem jejich posledního alba "AmeriKKKant", celkem na místě. A pak je tu také lehce nevyzpytatelná figurka jménem Al Jourgensen. Naštěstí, tentokrát si všechno sedlo na své místo a Jourgensen se svou proměnlivou partou přivezli krystalicky čistý industrial-metalový set, který drtil kosti a podobně jako o den dříve Laibach nutil do tance. Naživo solidně zafungovaly i věci z nové desky, je však třeba si otevřeně přiznat, že největší odezvu sklidily prověřené dupárny z alba "Psalm 69" "N.W.O". a "Just One Fix", pravé to idustrial-metalové hymny.

Ministry

Setlist: Twilight Zone, Victims of a Clown, Punch in the Face, Señor Peligro, Rio Grande Blood, LiesLiesLies, We're Tired of It, Wargasm, Antifa, Just One Fix, N.W.O., Thieves, So What

Behemoth - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Na třiadvacátém ročníku festivalu Brutal Assault se pohyb v areálu zastavil dvakrát. Poprvé to bylo ve středu při Gojire, podruhé, a snad ještě markantněji, u Behemoth. Stačilo mrknout k pivním stanům, tam, kde byly běžně fronty (byť nedlouhé, ale přece jen fronty), bylo pusto prázdno a obsluha se jen opírala o pípy. Ať už to bylo fanouškovství, nebo jen zvědavost, většina areálu zírala na show polských pekelníků.

Do posledního kroku a pohybu promyšlené představení téměř divadelního charakteru (a přesto soustředěné na hudbu) obsáhlo jak repertoár z alba "The Satanist", tak věci starší i dvě novinky, "God = Dog" a našlapanou "Wolves ov Siberia". Behemoth se sice nemohli pochlubit velkoplošnou LED stěnou (tu si pro sebe pro tentokrát zabrali Ministry na vedlejší stagei), na vizualitu jejich setu to však nemělo vliv. Promyšlený světelný design, který vodil diváckou pozornost přesně tak, jak kapela chtěla, ohně, gejzíry páry. A také postupná proměna kapely do rohatých démonů v přídavkové - lze-li to tak při vší té promyšlenosti jejich koncertu tak nazvat - "O Father, O Satan, O Sun". Ano, bylo to skutečně mocné a působivé.

Behemoth

Setlist: Ov Fire and the Void, Demigod, Ora Pro Nobis Lucifer, Conquer All, God = Dog, Messe Noire, Alas, Lord Is Upon Me, Wolves ov Siberia, Blow Your Trumpets Gabriel, Decade of Therion, At the Left Hand ov God, Slaves Shall Serve, Chant for Eschaton 2000, O Father, O Satan, O Sun!

Carpathia Forest - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Obecně asi platí, že ty kapely - většinou z black metalového ranku - nemají úplně snadný život, když jsou v programu za těmi největšími hvězdami. Platilo to pro Tormentor i Marduk, Carpathian Forest nebyli výjimkou. Dav se zase rozutekl zpět k pivu, jídlu, společenské konverzaci či na jiná pódia a další ortodoxní black-metal si přišlo poslechnout publikum značně prořídlé. I když, co to v případě Brutal Assaultu je vlastně prořídlé publikum? Ono je totiž hlavně věrné - a jak ukázala sobota - také velmi vnímavé a otevřené podnětům.

Den třetí očima, ušima a objektivem Tomáše Rozkovce

Páteční ráno bylo kruté. Vzbudila mě smska mého kolegy: "Hlavně nezmeškej ty Hypnos, byla by to škoda." Chvíli jsem se ještě převaloval a přemýšlel, jak a kdy vstát. Cítil jsem, že něco není dobře. "Ale nakonec jsi vstal," nabízí se hláška z filmu "Vesničko, má středisková". Ano, vstal, ale únava zmáhala mé tělo. Nohy bolely a záda se mi různě kroutila, když jsem si na sebe nasazoval svou obvyklou foto výbavu čítající tělo aparátu, battery grip a sadu několika objektivů. I když jsem tušil výjimečnost dne, byl tentokrát každý krok do areálu dvakrát tak těžší.

Hypnos - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Už při vstupu jsem vnímal hrající kapelu. Říkal jsem si: To je mi povědomé, ale co to je? Zní to jako raná nová vlna britského heavy metalu říznutá s punkem. No což, jdu ke stánku s merchem a sleduji, jak mizí mnou vyhlédnutá trika s letošním designem Brutal Assault. Poté zaslechnu zvolání v angličtině s tvrdým německým přízvukem - kdosi zval lidi do mosh pitu. Jdu se tedy podívat blíže. Už klasické bicí s kvílící kytarou mi říkají: To hrají přece Iron Maiden, jen mi nesedí ten text. A skutečně, to si jen Insanity Alert vtipně půjčili skladbu "Run To The Hills" a předělali ji k obrazu svému: "Run to the pit, mosh for your life!" Pominu-li fakt, že tím strhli hotové šílenství, byl to velmi vydařený vtípek. Když po jejich setu pustili do repro karibské rytmy, na parketu pod pódiem počala nefalšovaná beach party.

Hypnos. Vyšel na ně nevděčný čas. Začínat 12.50? Nakonec Bruno & spol. společně s novou akvizicí na bicí Satarothem valili energicky nabitý set death metalu. Získal si velmi slušně zaplněnou plochu před Jäggermeister stageí. Titulka "The Withecrow", s neodmyslitelnou frontmanovou vraní hlavou, byla parádním vstupem do třetího dne festivalu.

Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Inhume - holandští drtičí kostí. Společně s následujícími americkými Sadistic Intent pokračovali v nastoleném trendu nejtvrdšího dne celého festivalu.

Hate přitáhli k pódiu své polské příznivce a naservírovali jim porci řádně výživného death metalu. Vzhledem k celkovému chladnějšímu počasí se tři po sobě jdoucí nekompromisní sety daly snášet mnohem lépe než v předchozích dnech.

Osvěžení a odlehčení přišlo v podobě Hentai Corporation. Zpěvák Radek Škarohlíd je vizuálně ztělesněním mixu BonaU2, Jima Morrisona a našeho Petra Nováka. Především je to však Mefisto sám. Přiznám se, že jsem je viděl poprvé, a chvíli jsem stál jen z otevřenou pusou, nevěda, co si myslet. Na druhou stranu, dlouho jsem neviděl tak skvělého frontmana. Navíc, který se tak dobře fotí. Byť jsem některé fotky raději cenzuroval a rozhodl se je neuveřejnit. V každém případě jejich set zvedl vlnu crowd surfařů a ti pak jeden po druhém mířil směrem k pódiu. Pro mě rozhodně překvapení dne. Příjemné.

Ministry - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Kapela Nasty mě svým HC příliš nezaujala. Zato další legenda Pestilence, založená v roce 1986 (!), ano. Parádní set postavený na jejich prvních třech albech, byť některé pauzy mezi jednotlivými skladbami se zdály trochu delší.

Pak jsem se vydal do press centra, ulevit na chvíli svým nohám. Pekelně jsem pociťoval únavu a hlavní hřeb večera byl ještě sakra daleko. Čtyřzápřah v podobě At The Gates, Ministry, Behemoth a Carpathian Forest si o nasbírání energie vyloženě říkal.

At The Gates - energicky pojatý set složený z patnácti skladeb, opřený o alba "At War With Reality" a "Slaugter of the Soul" byl velmi příjemným překvapením.

Ministry - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Ministry - industriální vložka, která i přes stylovou odlišnost zcela homogenně zapadla do celkového harmonogramu dne. Tuto kapelu jsem dříve vnímal coby souputníky NIN a to se mi naživo i potvrdilo. Focení však tak zábavné nebylo, neboť mnoha piercingy ozdobený frontman se neustále schovával za svůj lebkou ozdobený oltář. Když se na něj konečně trochu rozsvítilo, bylo to už po povolených třech skladbách, a tak nás fotografy vyhnali z pitu ven. Asi věděli proč. Set celkově odsýpal, ale už zněl trochu monotónně. Prvotní nadšení ze mne rychle opadlo. Raději jsem se přesunul k vedlejší stagei.

Areál se v předtuše něčeho velkého začal plnit, a to velmi nepříjemně. Bylo těžké se kamkoli dostat. Ano, Behemoth jsou velké jméno. Čekáme na vpuštění do foto pitu, mezery mezi pódiem a první řadou. Ochranka otálí. Nergal zapaluje ohně. Pódium se plní kouřem a my se stále tlačíme u vrátek, kde mladík se stoickým klidem kroutí hlavou, že je ještě čas. Sakra! Nadávám v duchu. Nakonec se vrátka otevírají a já si připadám jak v úvodu filmu "The Wall", kde diváci splašeně uhánějí vstříc k pódiu. Impozantní scéna, okázalá gesta, plameny, dým, Behemoth opravdu dostáli slovu a předvedli okázalou show postavenou na mém oblíbeném albu "The Satanist".

Přesto vše mi nebylo přáno vidět celý koncert (určitě si to vynahradím příští rok ve Foru Karlín), neboť po návratu před pódium se nešlo hnout. Stál jsem hodně z boku a nešlo se hnout ani dopředu ani dozadu. Neviděl jsem řádně na Nergala & spol. a tak jsem se kolegou fotografem doslova a do písmene prodral ven do uličky, kde se dalo konečně volně dýchat a stát na svých nohách. Co teď? Zbývala jediná volná cesta směrem k louce. Konečně trocha prostoru. Při příchodu z dálky slyšíme známý hit z filmu "Horečka sobotní noci" "Stayin' Alive". K mému údivu zde, před jedním ze stánků s merchem, probíhala nefalšovaná diskotéka. To nikde jinde nezažiješ. To je prostě Brutal Assault. Vidět nadšené metalisty a metalistky tančící na Michaela Jacksona, když o kus dál řádí pekelníci Behemoth, to už je vážně povznášející pocit.

Crouachan - Brutal Assault, Pevnost Josefov, Jaroměř, 10.srpna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Odlehčení na louce a ještě větší v Metalgate stage, kde hrají irští Crouachan svůj keltskými prvky nasáklý folk metal. Udělám pár snímků muzikantů, kteří vypadají, jako kdyby si právě odskočili z komparzu "Statečného srdce" si jen tak, pro zábavu, zahrát. Působilo to tak. Bavili se oni, bavilo se i publikum. Nakonec však ve mně zvítězila touha vidět alespoň závěr z hlavní hvězdy večera, a tak se vracím zpět. Ano, viděl jsem, bohužel jen na velkoplošné TV v jednom z odpočinkových stanů. Bohužel, zřejmě přetížená wifi síť mi z celkového finále přinesla jen zážitek hodný pro vyvolání epileptického záchvatu. Obraz a zvuk se sekal a byl značně přerušován. I tak jsem měl představu, jak to bylo veliké.

Finále dnešního dne, tedy poslední kapela, a jde se spát. Carpathian Forest. Soustředím se po dnešním namáhavém dnu už jen na focení. Více už nedávám.

Takže poslední pivko, očištění u kostela, vyprášení uší od decibelů a hurá do auta spát. Je 01:15 a před námi poslední den. Dobrou noc.


NÁZORY
  • Brutal Assault (Honza , 19.08.2018 10:58) Reagovat

    Klišé, klišé a zase klišé

    • Re: Brutal Assault (jen tak, 20.08.2018 14:29) Reagovat

      jj, přesně, hlavně něco napsat. někdy mám pocit že tam borci ani nebyli. zasklit Terror, kteří ted den jisto jistě patřili minimálně na bednu je opět zcela mimo. ten mosh byl nej za celý fest a borci si nějak nevšimli ???? čádt o ministry dost mimo, bo zpěvák vyloženě nestíhal. Insanity alert opět bomba, která brala dech .......

      • Re: Brutal Assault (Tomáš Rozkovec, 20.08.2018 15:21) Reagovat

        Rád bych reagoval. Zkuste si během 5-ti dnů oběhnout všechna vystoupení a zasvěceně napsat o každém z nich.Chtěl bych na konci festivalu od vás slyšet vyjádření. Člověk si opravdu vzpomene jen na ta výrazná. Že zpěvák Ministry nestíhal? Možné to je, také jsme o tom napsali, minimálně to, že vystoupení zavánělo stereotypem. Je něco jiného, když si jako fanoušek vystojíte tu vaší oblíbenou kapelu, užijete si to od A - do Z. Nemusíte pak hodnotit další, neb je vám to úplně buřt. Ale to je náš úděl. Mě jako fotografa a kolegy jako redaktora. Zkuste se zamyslet, než něco napíšete, že jsme něco ignorovali. Věřte, že jsme byli od úterka a já osobně odjížděl v neděli odpoledne a věnovali se tomu i další týden. To není naříkání. Byli jsme tam rádi, chtěli jsem tam jet a pojedeme rádi znovu. To že jsme nenapsali o vaší oblíbené kapele, neznamená nic osobně proti vám ani proti kapele Terror. Navíc, bylo tam mnoho dalších, které stály za to o nich napsat, ale prostě se to nedalo stihnout. V tom jsme doufám za jedno, nebo chcete říci, že jste viděl všechny? TR

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Minirecenze: Ministry reagují na americký volební rok zuřivou deskou "HOPIUMFORTHEMASSES" (05.03.2024 18:00)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- No more Durex! Z Hentai Corporation odchází baskytarista (22.01.2024 11:39)
- Video: Domácí deathmetalisté Innesphere představují skladbu "The Trident Is Burning", video natočili na festivalu Brutal Assault (14.12.2023 12:37)
- Brutal Assault ohlašuje blackové vlny v čele se Satyricon a Abbath (23.11.2023 14:32)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Rush Dua Lipa Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu