Démonická Chelsea Wolfe odhalila pražským fanouškům svou temnou duši

07.08.2018 15:42 - Ondřej Hricko | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Zpěvačka Chelsea Wolfe je v České republice pravidelným hostem a takřka rok co rok k nám přiváží něco ze své magické osobnosti. Tentokrát se po pěti letech vrátila do prostor Lucerna Music Baru, aby vůbec poprvé představila svou rok starou nahrávku "Hiss Spun".

Live: Chelsea Wolfe

support: Brutus
místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 5. srpna 2018
setlist Carrion Flowers, Spun, Vex, Demons, After the Fall, Dragged Out, Feral Love, Particle Flux, 16 Psyche, The Culling, Twin Fawn, Survive, Scrape
Fotogalerie

Chelsea Wolfe, Lucerna Music Bar, Praha, 5.8.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Role předkapely čtyřiatřicetileté rodačky z Kalifornie se ujalo trio Brutus. Pochopitelně není řeč o české tancovačkové legendě, ale o belgické formaci z Lovaně. Ta zaujala především frontmankou, která kromě zpěvu obsluhovala také bicí soupravu. A nutno dodat, že s velkým nadhledem. Po vzoru kapely Terror, jejíž tričko měla v době koncertu na sobě, do svých instrumentů řezala opravdu solidně, což kontrastovalo s jejím zasněným, jemným vokálem. Každopádně Brutus předvedli kvalitní set. Interakce s publikem byla sice minimální, ale jinak to bylo hudebně poutavé a neotřelé vystoupení.

Chelsea Wolfe, Lucerna Music Bar, Praha, 5.8.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Doom metal? Gothic rock? Okultní pop? Vše je správně a zároveň nic z toho přesně necharakterizuje hudbu hlavní hvězdy večera Chelsea Wolfe. To se odráželo i na skladbě fanoušků, která zahrnovala typické metalisty s triky Obscura, Iron Maiden, Neurosis, Parkway Drive, ale také fanoušky Ghost či nadšené účastníky festivalu Brutal Assault, kde temná zpěvačka vystupovala v roce 2016.

Když za zvuku skladby "Welt" přicházela na pódium temná postava v černých šatech, vysokých podpatcích a s tmavým líčením, atmosféra by se dala krájet. Hororový vstup fanoušky zároveň vpustil do její duše a světa. A svět je to temný, drásavý a ponurý, přesto lákavý, podobně jako světlo pro můry. Koncert se nesl v pomalém, tísnivém duchu plném nářků, které jsou v písních zpěvačky propleteny, a obecenstvo bylo ústřední postavou na pódiu téměř hypnotizováno. Kromě potlesku během písní nikdo příliš nemluvil, včetně interpretky, v klubu tak bylo příznačné hrobové ticho.

Chelsea Wolfe, Lucerna Music Bar, Praha, 5.8.2018
© Adam Hencze / musicserver.cz
Ačkoliv roční období a horké slunečné počasí příliš vhodnou atmosféru pro koncert gotické královny nenavodily, jejím příchodem se všechny pochyby rozplynuly. Nejvíc prostoru dostaly nové skladby z aktuální nahrávky "Hiss Spun". Ty se také naživo projevily jako vůbec nejpůsobivější, a potvrdily tak, že loňská deska je dost možná vůbec nejlepší položkou v diskografii této hudebnice.

Vrcholem večera bylo duo písní "16 Psyche" a "The Culling" a také přídavky "Survive" a "Scrape". Ze starší tvorby pak potěšila pecka "Demons" ze sedm let starého alba "Apokalypsis". Rituální nálada večera byla nezapomenutelná, ostatně jako při každé návštěvě této výjimečné osobnosti. Navíc její vokální projev neměl daleko od studiové verze, ba naopak byl ještě tíživější a tesknější než z nahrávek. Potěšila i další bubenice večera Jess Gowrie, která rovněž předvedla obdivuhodný výkon a vytvářela skvělý podklad pro zbývající osazenstvo kapely.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY