"Kong" je uhrančivý protest song Neneh Cherry

05.08.2018 08:40 - Dan Hájek | foto: Wolfgang Tillmans

Od vydání vydařené desky "Blank Project" to jsou letos čtyři roky a Neneh Cherry se nyní hlásí znovu o slovo. Před pár dny vypustila nový singl "Kong". Skladbu opět produkoval Four Tet za asistence 3D z Massive Attack. Uhrančivý song nemálo fanoušků hned označilo přelepkou nevydaného materiálu z legendárního alba "Mezzanine".

Neneh se i tentokráte věnuje silnému tématu - "Kong" je protest song, v němž se zaměřuje na dalekosáhlé důsledky kolonialismu a migrantské krize. Minimalistický trip hopový základ tepe dubovou basou, zpěvaččin vokál je až dojemným nářkem nad utrpením přicházejícím z dálek a varováním před možnými důsledky. Stejně naléhavý je i doprovodný videoklip, který režírovala Jenn Nkiru. Dodala mu nemálo ženského elementu a pohledu na danou problematiku.

Zatím není jasné, zda "Kong" má být jen osamoceným singlem, nebo se dočkáme zcela nové, v pořadí páté řadovky Neneh Cherry (pokud nebudeme počítat spolupráci s jazzovým triem The Thing na projektu "The Cherry Thing"). Hudebnice se chystá na krátké zářijové turné (Londýn, Stockholm a Paříž), jemuž bude ale předzvěstí koncert v berlínském Kesselhausu, kde zahraje 16. srpna. Slibuje, že odehraje i své dřívější skladby, nejen ze zmíněné "Blank Project", tedy hity jako "Buffalo Stance", "Manchild" nebo "Woman" (z nezapomenutelné desky "Man"). A možná dojde i na cover "Stop The War" (Edwin Starr), s kterým v roce 1982 zahájila svou kariéru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY