shop.musicserver.cz
Hradišťan a Katta, Prázdniny v Telči, 3.8.2018

Při společném vystoupení Hradišťanu a Katty chodil i přes tropickou noc mráz po zádech

Vydáno: 04.08.2018 14:35 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: archiv Hradišťanu

Folkové Prázdniny v Telči jsou v plném proudu. První vrchol zažily vystoupením bratrů Ebenů s Karlem Plíhalem, druhý na sebe nenechal dlouho čekat. Od vystoupení Hradišťanu a Katty se dalo čekat cokoliv, ale výsledek byl už dopředu jasný. Několikanásobné ovace ve stoje.

Live: Hradišťan a Katta

místo: Nádvoří zámku Telč
datum: 4. srpna 2018

Na Prázninách v Telči bývá zvykem, že večerní program za jednu vstupenku obstarávají dva účinkující. Diváci tak mají před sebou zajištěny tři hodiny muziky. Většinou si každý z vystupujících odehraje svůj koncert, někdy se na pár písniček domluví a zahrají oba najednou. Hradišťan na to šel ještě malinko jinak.

Do svého programu si přizval umělkyni, která je bohužel známější v cizině jak doma - varhanistku Kattu. I pisatel reportáže se o jejím jméně poprvé dozvěděl až v souvislosti s vystoupením na letošních Prázdninách v Telči a jal se prostřednictvím internetu získávat první informace o této umělkyni. Varhany jsou krásný nástroj, který zní v tisících chrámů po celém světě. Mají však jednu nevýhodu - jsou nepřenosné. Katta si nechala na míru vyrobit vlastní nástroj, který je lehký, přenosný a firma, která jej vyrobila, do něj nasamplovala na přání umělkyně zvuky nejkrásnějších varhan z celého světa.

Než se ale rozezněly první zvuky tohoto fenomenálního nástroje, začal svůj program právě Hradišťan. Ten své vystoupení rozdělil do tří bodů, prvních zhruba osmdesát minut hrál písně ze svého přebohatého repertoáru. Odstartoval skladbou "Kéž by svět trval" a postupně vybíral ne snad ze všech alb, která natočil, ale téměř určitě ze všech směrů a hudebních vlivů, kterými jeho hudba oplývá.

Nezapomněl ani na děti, ostatně tvorba Hradišťanu je na ně zaměřena programově minimálně prostřednictvím alb "Studánko, rubínko" a "Hrajeme si u maminky". Na lidovú notečku zazněly "Ej lásko, lásko", "Polajko, polajko" a "Zelené jsem sela". Nechyběly ani ukázky z fantastické poslední řadové desky "Vteřiny křehké" ("Nechvátej osude", "Rozpomínání") a pro pisatele nejmilejší překvapení "Smrti", které původně vyšlo na společné desce s AG Flekem, ale i bez bigbítu píseň zněla křišťálově nádherně. Pak přišla ke slovu Katta, jejíž nástup uvedl Pavlica slovy, že bez opravdového radování není opravdové usebrání a naopak. Její album "Bach, Messiaen, Pärt, Katt: Organ Works" vyšlo u Supraphonu před dvěma lety a umělkyně začala sama "Toccatou d moll" Johanna Sebastiana Bacha. I když pisatelův hudební sluch z valné většiny směřuje jinam než ke klasice, Katta svým projevem, živočišnou energií, drajvem a samozřejmě fantastickým uměním dokázala strhnout.

Navíc na pódiu nezůstala dlouho sama. Posléze jí přišlo pomoci kromě primáše i několik dalších členů Hradišťanu, prostřednictvím skladby "Slavkof" se zavzpomínalo na krvavou bitvu u téhož místa, "Bogorodice Djevo" i "Slava v vyšnijich Bogu" připomněla kontakty Jiřího Pavlici a jeho kumpánů s ryze chrámovou hudbou. Po zhruba čtyřiceti minutách plavovlasá dračice pódium opustila a Hradišťan začal hrát skladby na přání. Došlo na "Krátký popis léta", "Modlitbu za vodu", "Anděle strážného" a už v těch okamžicích několikrát lidé nevydrželi a spontánně tleskali ve stoje. To Pavlica vtipně shazoval s tím, že už je asi bolí záda a potřebují se chvilku narovnat.

Katta se na úplný závěr vrátila a po osobním vyznání kapele si s ní zahrála lidovku "Lásko, Bože, lásko" v kombinaci s "Lásko milá, lásko" a i v tropickém letním večeru mrazivá "Ach synku, synku". Tříhodinový dechberoucí koncert dokázal, že Jiří Pavlica má čich na hledání neviditelných diamantů a je jasné, že tento večer bude patřit k těm nejhezčím z letošního ročníku Prázdnin v Telči. Na video z celého koncertu se můžete podívat zde.

NÁZORY
  • hrůza... (Anonym, 04.08.2018 21:22) Reagovat

    hrůza

    • Re: hrůza... (Bezík, 04.08.2018 23:52) Reagovat

      ... debil ...

  • úžasné. dá se to poslouchat pořád dokola. Kd... (Lirk, 04.08.2018 22:20) Reagovat

    úžasné. dá se to poslouchat pořád dokola. Kdybych uměl hrát jen z poloviny tak dobře jako oni.

  • Nechci být za hnidopicha, ale říká se "běhal... (Anonym, 04.08.2018 22:31) Reagovat

    Nechci být za hnidopicha, ale říká se "běhal mráz po zádech", ne?

    • Re: Nechci být za hnidopicha, ale říká se "běhal... (Bezík, 04.08.2018 23:51) Reagovat

      "Už raduje se z toho každý z nás
      a po zádech mu běhá děda Mráz"

      Jan Vodňanský

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Žalman a Marien přinesli do vánoční Telče radost z hudby i muzikantské umění (31.12.2023 09:26)
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Vánoční Prázdniny v Telči se rozrůstají o další scénu. Festival láká na legendy folku, nová jména i vánoční divadlo (13.12.2023 18:19)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Naživo: "Husličky" Vlasty a Lucie Redlových ukončily letošní Prázdniny v Telči (14.08.2023 21:18)
- Prázdniny v Telči jdou do druhé poloviny. Vyvrcholí koncerty Monkey Business, Melody Makers nebo Vlasty Redla (08.08.2023 11:32)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Prázdniny v Telči zahájí Ondřej Ruml se Zatrestbandem. Festival láká na Mňágu, Monkey Business nebo Tata Bojs (14.07.2023 09:12)
- Katta představuje na debutu "Vox Organi" varhany jako moderní nástroj (29.05.2023 07:59)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu