Robert Plant & The Sensational Shape Shifters si do sbírky trofejí přidali i Pardubice

01.08.2018 23:07 - Jan Trávníček | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Jedinečný hlas a tvář legendární rockové skupiny Led Zeppelin, fenomenální Robert Plant, už za pár týdnů oslaví sedmdesátku. Za dlouhá léta aktivní kariéry dokázal ledacos, nyní se se svou skupinou představil v Pardubicích. Předskakoval mu Seth Lakeman.

Live: Robert Plant & The Sensational Shape Shifters

místo: Tipsport aréna, Pardubice
datum: 31. července 2018
Fotogalerie

Robert Plant and The Sensational Spaceshifters, Tipsport arena, Pardubice, 31.července 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Sedět v pardubické Tipsport areně u stropu v sektoru 407 je bohužel tak trochu za trest. Osobní prostor neexistuje, protože se na vás z obou stran tlačí kolemsedící, zábrany proti vypadnutí jsou minimální, na místo se dostáváte nepohodlně, výhled je minimální a jelikož Robert Plant a spol. neměli nainstalovány velkoplošné obrazovky, nevidíte zkrátka téměř nic. Psát posléze reportáž z koncertu, na němž vidíte vlastně jen jakési siluety muzikantů v dáli, mezi nimiž ční bohatá kštice ústřední hvězdy pak tak trochu připomíná snahu předvídat výnosy na následujících měsíce v korporátu, který je závislý na nevypočitatelném chování lidí. Takže tušíte tak zhruba, že se někde něco děje, ale dokázat říct přesně co, kde, jak a proč je takřka nemožné.

Zjednodušeně řečeno to tak v Pardubicích bylo spíše o audiu, než videu. Bývalý frontman nezapomenutelných Led Zeppelin nastoupil na pódium ve čtvrt na devět a bezmála dvě hodiny dával ochutnávat různé barvy hudby. Rocková škatulka už je mu dávno malá, silné ovlivnění africkou hudbou a world music obecně bylo znát v každé skladbě, ať už to byla irskými houslemi zdobená tradicionála "Gallows Pole", která patřila k prvním, které sedící publikum probudily, klavírní úvod skladby "The Rain Song", na silném akustickém základu postavený cover Joan Baez "Baby I'm Gonna Leave You" nebo vlastně cokoliv jiného.

Robert Plant and The Sensational Spaceshifters, Tipsport arena, Pardubice, 31.července 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Známé i exotičtější nástroje v podání multiinstrumentalistů z The Sensational Space Shifters dodávaly zvuku na plastičnosti a k patřičnému vychutnání si všeho zmíněného tak chyběl jen vyváženější zvuk, který dle zpráv kolegů sice dole na ploše byl ideální, nahoře u střechy to ale logicky bylo horší.

Z nového alba "Carry Fire" zazněl kromě titulního šamanského zaříkávadla také singl "The May Queen" a v přídavku pak ještě "New World...". Kromě těchto vrcholů večera ale za zmínku určitě stojí ještě pohádkově líbezné sólo na housle v "Misty Mountain Hop" a pochopitelně i závěr s nesmrtelnou "Whole Lotta Love". Je hodně kapel a zpěváků, kteří ji na svých koncertech hrají, originál je ale jen jeden. Muzikant, který ve své kariéře měl za doprovodného bubeníka Phila Collinse a bez skrupulí si začal i se sestrou své někdejší ženy tak v Pardubicích rozhodně nezklamal, sledovat ho ale z pohodlí kotle na Colours Of Ostrava před pár lety však stále logicky zůstává jako pamětihodnější zážitek. Můžeme jen hádat, kam se po Ostravě, Pardubicích, Brně a Plzni vydá příště.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY