shop.musicserver.cz
Polanka fest, Třebíč, 27. - 28.7.2018

Z Polanka festu v Třebíči se stává tradiční a úspěšná akce

Vydáno: 29.07.2018 12:00 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

V Třebíči se uskutečnil další ročník Polanka festu - akce, u které se můžete koupat v některém z bazénů a k tomu Vám do ucha hraje to nejlepší z domácí populární scény. Už loňský ročník byl povedený. Jak bylo na tom letošním se dozvíte z naší reportáže.

Letošní léto je co se týče počasí velmi nestálé. Přesvědčil jsem se o tom už před měsícem na Koněšínském Vendelínu a také předpovědi na letošní Polanka fest slibovaly cokoli, jen ne jistotu a stálost povětrnostních podmínek. Přichystali se na to i pořadatelé, kteří hlavní pódium zavětrovali opravdu důkladně.

Live: Polanka fest

místo: koupaliště Polanka, Třebíč
datum: 27. a 28. července 2018
vystupující: Chinaski, Mandrage, Rybičky 48, Sebastian, Marek Ztracený, Mig 21, UDG a další

O5 a Radeček
© Vít Bláha
Yashica Events poměrně zariskovala, když pozvala znovu O5 a Radeček a hlavně vsadila také na Chinaski, Rybičky 48, Liwid, Sebastiana a Marka Ztraceného, kteří hráli tři týdny předtím na zhruba jen třicet kilometrů vzdáleném Vysočina festu. První - a rovnou se dá říci hlavní den festivalu - jim ale risk vyšel a areál poměrně praskal ve švech. Šumperští O5 a Radeček dostali i stejný hrací čas jako loni a tak neměli ještě tolik plno pod pódiem. Setlist oproti loňsku obměnili jen zlehka a místo Coldplay zahráli cover od Adele "Rolling In The Deep". Zato si však na pomoc při zpívání ženských partů pozvali vítězku česko-slovenské SuperStar z roku 2013 Sabinu Křovákovou a tahle sázka se určitě vyplatila.

Ještě v průběhu jejich vystoupení se dalo v přilehlých bazénech krásně koupat. Během zhruba třičtvrtěhodinové přestavby pódia před Chinaski se však obloha temně zatáhla a začalo sice ne příliš hustě, zato však vytrvale pršet. Fanoušci jedné z nejpopulárnějších kapel u nás však nejsou z cukru a tak si vystoupení užili
Sabina Křováková
© Vít Bláha
i přes tuto nepříjemnost. Málokterá kapela si svůj festivalový (rozuměj hitový) setlist může dovolit z poloviny sestavit z tvorby v posledních pěti letech. Chinaski však zbořili hned několik klišé - začali vystoupení stále ještě relativně aktuální a pomalejší skladbou "Potkal jsem tě po letech" a na starší hity "Punčocháče", "Zadarmo" nebo "Tabáček" se dostalo až k závěru hodinového programu. Z posledních dvou alb "Rockfield" a "Není nám do pláče" nová sestava hraje moc ráda a rockovější sound s výraznějšími klávesy Jana Steinsdörfera a bez dechů jí rozhodně neškodí. Na závěr formace zahrála několik přídavků, až pak frontman Michal Malátný zahlásil do mikrofonu, že kapela má nařízeno "aby už táhla do prdele", takže ještě došlo na "Drobnou paralelu" a vystoupení skončilo bez klasické "Vinárny z Valdštejna".

Následovali Mandrage, ale jelikož ti mají své vystoupení náročnější na design, bylo jasné,
Mandrage
© Vít Bláha
že časový harmonogram musí dostat první a hned půlhodinovou trhlinu. To však ničemu nevadilo, déšť ustal a rozletěli se "Motýli", "Brouci" a další hmyz, o kterém zpívá tato formace. Propracované projekce, grafika a světla jsou dílem především Matyáše Vordy. Z poslední desky "Po půlnoci" zazněly například "Filmy", "Apolinář" či "Endorfiny", plzeňáci však mají ve svém repertoáru slušnou řádku hitů i z dřívějška, proto se tančilo hlavně na "Šrouby a matice", "Hledá se žena" či závěrečnou "Františkovy lázně".

Z třetího soudku dala ochutnat parta, která se na pomyslných žebříčcích popularity posouvá stále výš - Rybičky 48. Žádné zadní projekce či pohyblivé obrázky, jednoduše zavěšený velký plakát se jménem a logem kapely a nejvýraznější pyrotechnika ze všech. A to nejdůležitější - hradby Marshallů na pódiu dávaly už před začátkem vystoupení tušit, že se bude hrát i pořádně nahlas. Kapela jako jediná ze všech osobně na pódiu i zvučila a vysvětlila fanouškům, že z důvodů deště tyhle přípravy trvají malinko déle. Těm to však vůbec nevadilo a i když vystoupení začalo zhruba patnáct minut po půlnoci, publikum vůbec nebylo unavené, ale naopak spíš hladové po divočejší muzice, kterou Rybičky 48 nabídly. Téměř všechny singly z poslední doby ("Ženy", "Chtěl jsem tím říct", "Čas líbá nás") včetně aktuálního "Američan z Poličan" střídali se staršími peckami "Magdaléna", "Vážené dámy", "Emily", "Zamilovaný – nešťastná" (ženský part zpívalo dívčí osazenstvo z publika) nebo "Tohle je rokenrol, vy buzny". Na své si přišli ale i muži ("Správní chlapi"). Závěr obstarala skladba s nejoblíbenějším ročním obdobím "Léto" a v přídavcích samozřejmě nemohla chybět hymna "Slibuju, že nebudu pít".

Noc z pátku na sobotu byla patrně pro spoustu návštěvníků dlouhá a náročná. Tropické počasí a skladba interpretů na začátku sobotního programu navíc nemohla pořádně probrat. Ani Sebastian ani regionální Like-It zcela nenaplnili vyhrazenou hodinku na hraní a lidé se tak mohli více věnovat koupání a debatami se svými známými i neznámými.

Proto byl úkol pro Marka Ztraceného - strhnout a rozproudit publikum - v pravdě nelehký. Podařilo se mu to až zhruba v polovině setu. Jeho vystoupení nepostrádalo energii, drajv, sebevědomí, opřené o povedenou aktuální desku "Vlastní svět" s hity,
Marek Ztracený
© Vít Bláha
které počítají sledovanost na YouTube ve statisících ("Léto 95", "MinuLost"). Kromě zmiňovaných skladeb zazněly i "Dvě láhve vína", "To se mi líbí" s textem, který na pódiu drželi dva dobrovolníci z publika a samozřejmě také starší věci typu "Ztrácíš" nebo "Něco končí". Sedmdesátiminutový set skončil uřícený zpěvák s vlastním jménem Miroslav Slodičák hitem "Sex s ex". U Ztraceného je vidět, že si užívá čas, ve kterém se mu daří (je třeba zmínit i autorství aktuálního hitu Karla Gotta "Ta pravá"), jen si nejsem jistý, zdali už teď je ten správný čas dávkovat koncerty po kapkách (letos jen dva křty alba v Praze a Brně) a s dalším přijít až v roce 2020. I když si Ztracený pravděpodobně připravuje půdu pod nohama pro koncert v O2 aréně.

Ani on však nedokázal přilákat takový nával fanoušků jako charismatický Jiří Macháček se svým boybandem Mig 21. Jednoduché popěvky "Máma se vrací", "Jaro, léto, podzim, zima" nebo "Petra a Gábina" střídaly i písně s vážnějším sdělením. Před "Svoboda není levná věc" Macháček prohlásil, že skladbu ze známých důvodů věnuje Tomáši Klusovi. Lidé byli v dobré náladě, bavili se a díky tropické noci si užili i vystoupení UDG, kteří program na hlavním pódiu nad nedělním ránem uzavřeli.

Letošní Polanka fest se prostě vydařil. Lidí přišlo opravdu spoustu, hlavní taháky festivalu odehrály dobrá vystoupení, počasí se nakonec jakžtakž umoudřilo, jídla a pití bylo dostatek a nebylo třeba řešit jiné zásadnější problémy. Vytknout se snad dá jen malé množství odpadkových košů a nevadil by ani větší počet záchodků. Každopádně se z Polanka festu stává v Třebíči dobrá tradice.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Naživo: Frontmanovi O5 a Radeček v Roxy při hraní praskly kalhoty (14.03.2024 17:52)
- Video: O5 a Radeček se dali dohromady s Elly a "I tak to za to stojí" (06.03.2024 10:55)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený (11.01.2024 16:43)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Radečci se spojili s Moravskou filharmonií Olomouc a natočili mrazivou koledu (24.12.2023 10:00)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- O5 a Radeček vezmou "Hory" na turné i s novým remixem (07.12.2023 16:13)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu