O hit léta se přetahují Welshly Arms a Kodaline, Drake potřetí kraluje albům

24.07.2018 09:02 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Novinek je sice málo jak v singlové, tak v albové části českých žebříčků, něco málo se v nich ale přesto v červencové okurkové sezóně odehrálo. Staronovou jedničkou rádií se stali Welshly Arms, nejžádanější deskou zůstává Drakeův "Scorpion". Do první desítky promluvil i soundtrack druhého dílu "Mamma Mia!".
Welshly Arms - Sanctuary
© facebook interpreta
RÁDIA - Léto 2018 zatím v České republice nemá jednoznačný summer hit, a tak se o tuto pozici mohou ucházet i písně, do kterých bychom to neřekli. Třeba "Sanctuary" - skladba americké indie rockové šestice Welshly Arms. Na první místo se poprvé vyšvihla na začátku července a nyní se po dvou stříbrných umístěních na jedničku vrací.

Dalším adeptem na nejslyšitelnější hymnu prázdnin je "Follow Your Fire" Kodaline. Stále žádanější Irové sice aktuálně ustoupili z jedničky na dvojku, do karet jim ale hraje to, že nedávno si svou pozici u českých fanoušků utužili koncertem na Aerodrome festivalu a už 16. října u nás zahrají znovu - tentokrát v pražské Lucerně. Čerstvě má za sebou návštěvu České republiky také Kygo, který o víkendu zakončil festival Colours Of Ostrava. Jeho "Remind Me To Forget" však klesá z bronzu na čtyřku. Na nejnižším medailovém stupni střídají norského DJe Rudimental, jejichž "These Days" už pravidelní čtenáři našich komentářů dobře znají - hitovka totiž před prázdninami žebříček opanovala hned několikrát.

Nejhranější českou písničkou se nově stává "Brighter Day" od Support Lesbiens. Pro skupinu, kterou už dvakrát kvůli výměně zpěváka mnozí odepisovali, je celkové páté místo jistě velkým zadostiučiněním. Ukazuje se totiž, že i s novým frontmanem Marcem má co nabídnout. V patách jí však jsou další zástupci domácí scény, šestí Mirai a "Anděl" a také Lenny s "Enemy". Zadařilo se i Eddie Stoilow, kteří do první desítky nově pronikli s "We Rule This World" a aktuálně obývají devátý post. Poslední čerstvý dobyvatel Top 10 přichází z Německa - jmenuje se Robin Schulz a jeho osmičkou ozdobený song má titul "I Believe I'm Fine".

S novinkami se ani tento týden pytel neroztrhl, v první stovce se vyskytují jen dvě, navíc až na jejím chvostu. Michal David pořádá na devadesáté šesté příčce "Mejdan podle plánu", Tomáš Klus avizuje singlem "Tichá voda" novou desku "SpOlu", jejíž vydání připadne na 7. září.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Welshly Arms - Sanctuary
  2. Kodaline - Follow Your Fire
  3. Rudimental feat. Jess Glynne, Macklemore & Dan Caplen - These Days
  4. Kygo - Remind Me To Forget
  5. Support Lesbiens - Brighter Day
  6. Mirai - Anděl
  7. Lenny - Enemy
  8. Robin Schulz - I Believe I'm Fine
  9. Eddie Stoilow - We Rule This World
  10. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)

Drake - Scorpion
© facebook interpreta
ALBA - Letní měsíce nepřekypují velkým množstvím nových desek a podle toho vypadá i albový žebříček. Už třetí týden po sobě mu kraluje Drake s nahrávkou "Scorpion", za nímž se seřadily tituly staršího data vydání. Některé se k fanouškům dostaly během jara, jiné už v loňském roce. To je případ bronzového Eda Sheerana ("Divide") a také šestých Imagine Dragons ("Evolve"), dvou v současnosti nejstabilnějších trvalek první desítky. Momentálně stříbrný Post Malone naopak ještě tolik prachu z CDčka s názvem "beerbongs & bentleys" stírat nemusí, vyšlo letos v dubnu.

V Top 10 najdeme vlastně jen jednoho debutanta. Pokračování muzikálu "Mamma Mia!" bere kina útokem, a tak se nemůžeme divit, že hity skupiny ABBA si chtějí jeho diváci přehrát i doma. Pro tyto účely vznikl soundtrack "Mamma Mia! Here We Go Again", který se na pěknou devítku posunul z minulého devadesátého druhého místa.

Pro novinky sice musíme zalovit až v hlubších patrech pořadí, ale nějaké přece jen najdeme. Fanoušci Rolling Stones se sotva vzpamatovali z nedávného pražského koncertu, a už je jejich miláčci potěšili dalším kouskem z kolekce "From The Vault". Tentokrát jde o živák "No Security", pořízený v San José v roce 1999. Stačí to na čtyřicáté osmé postavení. Šedesátou pozici si pro sebe uzmul Bruce Dickinson se soundtrackem k filmu "Scream For Me Sarajevo", který připomíná památný koncert z roku 1994. Tehdy Iron Maiden přijeli do města zmítaného válkou a nebáli se riskovat vlastní bezpečí.

Až na konci první stovky odstartoval Wiz Khalifa. Rapová modla sice v červnu vystoupila na Aerodrome festivalu, z výsledku šesté studiovky "Rolling Papers 2" se ale dá usuzovat, že v Česku nemá příliš aktivní fanouškovskou základnu. Devadesátá druhá příčka je na hvězdu těch největších pódií neslavná.

Top 10 - alba:
  1. Drake - Scorpion
  2. Post Malone - beerbongs & bentleys
  3. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
  4. XXXTentacion - ?
  5. Karel Gott - Ta pravá
  6. Imagine Dragons - Evolve
  7. Nik Tendo - 7
  8. Yzomandias - Sbohem Roxano
  9. ▲ O.S.T. - Mamma Mia! Here We Go Again
  10. Maroon 5 - Red Pill Blues

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 29. týden najdete na stránkách IFPI zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY