Tropy v Roxy: Soufly předvedli standardní výkon

23.07.2018 21:03 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Max Cavelera už byl zase v Praze. Bráchu Igora nechal doma, tentokrát dojel se svými domovskými Soulfly, kapelou, kterou založil po svém odchodu ze Sepultury. Cesty se rozdělily, každá skupina si hraje to svoje, duch pralesního metalu zůstává a Cavalera je jistota. Pokud je tedy v dobrém rozmaru…

Live: Soulfly

Místo: Roxy, Praha
Datum: 22. července 2018
Support: Horrible Creatures
Fotogalerie

A to v Praze byl. Ale nepředbíhejme. Přesně na čas totiž na pódium v Roxy naběhli Horrible Creatures, zástupci místní thrash/death scény. Následoval časový blok plný neinvenčního metalu, který opisoval ze všech možných zdrojů, a to jak hudebně, tak vizuálně. Nebylo třeba koncert sledovat příliš aktivně, a stejně bylo jasné, co se na jevišti děje. Předvídatelné skladby, pózy, gesta. Ale nasazení pánům upřít nejde.

Soulfly, Roxy, Praha, 22.července 2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
S příchodem Soulfly na účelnou scénu, na níž byly aparáty a bicí zakryty vojenskou maskovací sítí, a vytvářely tak onen pralesní dojem, se naštěstí všechno změnilo. Max Cavalera je osobnost, která svým charismatem dovede jednoduše ovládnout publikum. Obešel se bez velkých gest a tisíckrát viděných figur, a přesto měl publikum příslovečně na háku. Skákalo se od první skladby, několikrát došlo na circle pit i hromadný výskok - při "Jumpdafuckup", jak jinak.

Dojem z vystoupení Soulfly (nebo Cavalera Conspiracy, na tom už zas tak nesejde) stojí a padá s tím, jak je na tom frontman. Praha si vybrala dobrý, ba výborný den. Cavalera se usmíval, do zpěvu dal maximum, bavil se. Nebyl to z nutnosti odehraný koncert. Cavalerova nálada se odrážela i na výkonech jeho spoluhráčů. Jeho syn Zyon za bicími bez zaškobrtnutí zvládal mnohdy nelehké party (přece jen u Soulfly, resp. Sepultury se do bicích tluče o něco sofistikovaněji, než bývá v žánru zvykem) a muziku hnal skvěle kupředu. Zahanbit se nenechal ani kytarista Marc Rizzo, byť jeho sólový výstup byl spíše jen předvedením schopností, než aby měl nějaký vývoj a hlavu a patu.

Soulfly, Roxy, Praha, 22.července 2018
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Jakkoliv je zatím "Archangel" posledním albovým počinem "Soulfly", zůstal úplně opomenut. Na druhou stranu ale zase zazněla novinka "The Summoning", která vyjde na připravovaném albu a na které se Cavalera pouští do vod echt-death metalu. Jinak se řezalo do většiny alb diskografie, došlo i na jistoty typu "Prophecy", "Porrada" či "Eye For An Eye".

Duch Sepultury je v hudbě Soulfly pevně přítomen. V neděli to byl v Roxy dobrý koncert. Se slušnou atmosférou, velmi dobrými hudebními výkony, odehraný s gustem. Jen možná místy upadal do lehkého stereotypu. Na vyloženou nudu ale naštěstí prostoru moc nebylo. Ale za mě - jednou a dost.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY