"Blaze Away" je prostě klasická Morcheeba. Je třeba něco více?

03.08.2018 13:47 - Dan Hájek | foto: Nicol Vizioli

Od "Head Up High" uteklo pět let a jedinou změnou je zjištění, že Morcheeba je oficiálně duo a hudebně se nijak neodklonila od toho, na co byli fanoušci zvyklí. Akustika s elektronikou na odkazu trip hopu, Skye neztratila nic ze svého hlasového projevu, vše je vlastně na svém místě a k létu to pasuje náramně.
7/10

Morcheeba - Blaze Away

Skladby: Never Undo, Blaze Away (feat. Roots Manuva), Love Dub, It’s Summertime, Sweet L.A., Paris sur Mer (feat. Benjamin Biolay), Find Another Way, Set Your Sails, Free Of Debris, Mezcal Dream
Vydáno: 01.06.2018
Celkový čas: 35:15
Vydavatel: Fly Agaric Records

Na zmíněné "Head Up High" Paul Godfrey sice ještě figuroval ve studiu během natáčení, ale jinak už všemu okolo Morcheeby dával spíše sbohem. Nad vším tehdy vládla ona pověstná ponorka, následně proběhly i klasické tahanice o jméno. Než se vše vyřešilo, vydali Skye a Ross desku pojmenovanou jednoduše "Skye | Ross", ta vyšla před dvěma roky a dvojice na ní ukázala, že umí fungovat i bez Paula. Spory se nyní zjevně uklidnily, a tak může deváté album "Blaze Away" směle navázat tam, kde skončilo "Blood Like Lemonade". Novinka je však odlehčenější a staví na zvuku z dob "Fragments Of Freedom" - "Never Undo" nebo "It's Summertime" jsou typické morcheebovské hitovky. Titulní "Blaze Away" s rapem od Roots Manuvy taktéž nikoho nenechá na pochybách, koho vlastně poslouchá.

Náladová "Sweet L.A." nebo krása ve francouzském střihu "Paris sur Mer" (s hostujícím Benjaminem Biolay) dokazují, že Morcheeba umí i překvapit. Stejně tak nezaostává závěrečná "Mezcal Dream", ve které Ross se svou kytarou vykreslil do detailu křehké až snílkovské emoce. "Blaze Away" se nesnaží objevovat nová hudební teritoria, zároveň ale ani přehnaně nerecykluje dřívější skladby, v diskografii Morcheeby se zařadí mezi ty povedenější. Formace se má za ty roky o co opřít a díky nezaměnitelné (a nenahraditelné) Skye má stále co říci. Pokud jste čekali něco převratně nového, jste bohužel na špatné adrese.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY