shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, 3. den, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2018

Třetí den Colours ovládly Marie Rottrová, Lenny, Joss Stone a Jessie J

Vydáno: 21.07.2018 14:15 v sekci Naživo - Hana Bukáčková a Dan Hájek | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Na Colours se letos opakovala situace z loňska, kdy měly na jeden den nadvládu ženy. Tehdy návštěvníky festivalu uhranuly LP, Norah Jones a Aneta Langerová. Letos vsadili pořadatelé na Joss Stone, Jessie J, Marii Rottrovou a Lenny. Zahráli ale i elektroničtí Jon Hopkins a Paul Kalkbrenner či nespoutaní Slaves a roztančení Calexico.

Live: Colours Of Ostrava, třetí den

místo: Dolní oblast Vítkovice, Ostrava
vystoupili: Joss Stone, Jessie J, Calexico, Slaves, TH!S, Marie Rottrová a spousta dalších
datum: 20. července 2018

Nejenom na pódiu uspěly ženy. V letní filmové škole se například promítal dokumentární film Olgy Sommerové "Červená", který byl o operní pěvkyni a herečce Soně Červené. V perfektně sestříhaném dokumentu jsme se dozvěděli o jejích profesních úspěších, zároveň ale byly odtajněny i bolavé rány z osobního života vztahující se k osudu její rodiny. Maminka byla vězněna v koncentráku a pak náhodou zemřela ve vězení, když ji nechali zavřít komunisti. Velmi emotivní příběh měl odlehčený konec s černým humorem. Červená nenechává nic náhodě, vždy pracovala na 130 %, proto se není čemu divit, že si nechala udělat dopředu náhrobek se svým jménem.

Prostor byl i pro zhlédnutí představení Divadla Bolka Polívky "Šašek a syn". Oba Polívkové byli součástí diskuze s podtitulem "Hraní s tátou je terapie" na Reflex stage. Jestli jste dostatečně nebyli nabaženi, mohli jste se zúčastnit některé z dalších diskuzí na Meltingpotu či tanečního vystoupení Yemiho A.D. a Ulops performance.

Marie Rottrová, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2018
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Pro milovníky hudby festivalové odpoledne otevřelo slovenské DJské duo Malalata, které používá prvky balkánské dechovky, což bylo jako dělané pro počasí, které se konečně po dvou dnech umoudřilo a ukázalo své světlé stránky. Na hlavní stage jako první stanula nestárnoucí ostravská rodačka Marie Rottrová, která si během svého setu pozvala Petra Němce ze skupiny Flamingo, kde s ním v sedmdesátých letech vystupovala. Věčně usměvavá Rottrová skrývala za slunečnými brýlemi dojetí. Přišly na ni zástupy posluchačů všech generací, aby si poslechly písně "Řeka lásky", "Žaluzie", "Večerem zhýčkaná", "Měli jsme se potkat dřív", "Kůň bílý", "Lásko" či závěrečnou "Lásko voníš deštěm".

Poté hlavní pódium patřilo zahraničním stars. Postupně se vystřídaly Joss Stone a Jessie J. Obě uměly strhnout dav na svoji stranu, ale každá po svém. Jedenatřicetiletá (a jako vždy bosá) Joss Stone, která zaujala širší veřejnost před deseti lety hitem "You Had Me", si omotala, stejně jako látku kolem stojanu na mikrofon, všechny přítomné svojí krásou, uhrančivým zpěvem, vtipností, přirozeností a jistou dávky pokory. Člověk z ní nemohl spustit oči. Byla ztělesněným andělem. Nemuseli jste mít naposlouchané její písně, aby si vás získala a nepustila. Po vzoru Beth Ditto se snažila pochytit pár českých slovíček od nejblíže stojícího kameramana.

Joss Stone očima Tomáše Parkana

Joss Stone, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2018
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Naprosto odlišné prostředí na rozdíl od svého pražského koncertu před čtyřmi roky zažila v České republice Joss Stone. Tehdy se její publikum vmáčklo do intimního prostředí Lucerna Music Baru, zatímco v Ostravě na ni čekal desetitisícový dav. Rozhodně, ale nelze říct, že by jej opět neovládla. Její přirozený šarm a sex-appeal, podpořený nesmírně elegantními splývavými šaty přirozeně podtrhly neskutečný soulový feeling, pro který se jí přezdívá Královna bílého soulu. Je jen málo zpěvaček na světě, které by dokázaly tak měnit polohy, náladu i atmosféru takovým jednoduše vypadajícím způsobem jako tato Angličanka z Doveru, která během svého několika let trvajícího Total World Tour procestovala už notnou část z dvou set zemí světa. I v Ostravě předvedla ten kontrast mezi laskavou všeobjímající dámou a zpěvačkou, z níž mávnutím kouzelného proutku začne doslova prýštit proud energie na všechny strany.

Joss Stone svůj ostravský hodinový set otevřela nesmírně živou "(For God's Sake) Give More Power To The People", která v živém podání nabrala téměř rockovou podobu, a prakticky celou ji odzpívala na rampě před pódiem, kam se pak vracela po celý zbytek koncertu. Hned v druhém kousku postaveném na reggae si poprvé rozezpívala publikum. Poté, co si jej řádně nažhavila, přišlo malé zklidnění v podobě bluesové coververze "Put On Spell On You" a především příběhu o muži s uhrančivýma modrými očima "I Don't Want To Be With Nobody But You", kterou odzpívala pouze za doprovodu akustické kytary. Že zvládá i country, dokázala v další coververzi "Wildflowers", kterou původně nazpíval Tom Petty. Samotný závěr už pochopitelně patřil velkým hitům "Right To Be Wrong" a "Super Duper Love (Are You Diggin' On Me?)", které s ní zpívala podstatná část přítomných. Podle následujícího potlesku a vzhledem k tomu, jak dlouho ji publikum přivolávalo zpět, lze říct, že bosá Joss Stone patřila k tomu nejlepšímu, co letošní ročník Colours nabídnul.

Jessie J, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2018
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Jako pomyslný ďáblík působila naopak komerčněji propagovaná Jessie J. Už samostatný nástup s úvodní písní "Do It Like a Dude" byl velmi sebevědomý, kdy odhodila svršek a začala se svíjet ve třpytivé podprsence a zvonových kalhotách u kytarového sóla vyzývavými pohyby. Zábavná show, neuvěřitelný hlas a skvělá osobnost v jednom, to bylo její vystoupení. Před písní "Nobody's Perfect", která byla ze začátku k nepoznání, předala poselství, že máme být sami sebou. Vyzdvihla také fakt, že největší hrdinové jsou rodiče, následované písní "Mama Knows Best". Zavtipkovala si také na své konto, že kdyby nezpívala jenom v podprsence, tak by její řeči bralo víc lidí vážně. Zároveň se zmínila, že když bychom někde narazili na její nahé fotky, jsou z jejího laptopu, který ztratila cestou letadlem z LA do Frankfurtu. Škoda, že víc mluvila, než zpívala, koncert tak často ztrácel spád. To odradilo mnoho návštěvníků, aby vydrželi dokoukat její set.

Ti si pak, stejně jako my, odskočili podívat na punkové duo Slaves. Kapelu tvoří dvojice naštvaných floutků z Británie - stojící bubeník Isaac Holman a kytarista Laurie Vincent - kteří navazují na ostrovní punkovou tradici. Že jsou jenom dva? To vůbec ničemu nevadí, energie mají jako pětičlenná skupina. Živelnost, divokost, energická punková čirá dravost ve stylu sedmdesátek a Sex Pistols. Nic víc, nic míň. Přitom nic vulgárního.

Calexico, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2018
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Rock'n'rollová srdce zaplála při poslechu kapely TH!S, kde hraje na baskytaru Vojta Kotek a zpívá uhrančivý Honza Melíšek. Česká hudba nejde do kopru, jak by se mnohdy mohlo zdát, ale třeba i díky TH!S a dalším se vrací ke kořenům, kdy chlapi byli chlapi a motorka voněla benzínem.

Alternativněji založení návštěvníci si přišli na své během vystoupení korejské skupiny Akdangwangchil, která ukázala svoji lidovou a rituální hudbu. Představení barevně oděných hudebníků v krojích místy skotačících po pódiu bylo pro fajnšmekry, kteří rádi objevují jinou kulturu. Ve stejnou dobu hráli američtí Calexico energickou hudbu jižanského stylu míchající prvky indie rocku, mexické hudby, folku i country. Do repertoáru zahrnuli i kousky z nového alba "The Thread That Keeps Us", které vyšlo letos.

Lenny, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2018
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Závěr dne, krom DJských es na hlavních scénách Jona Hopkinse a Paula Kalkbrennera, obstarala i Lenny, která po čtyřech letech vystoupila znovu na Colours. Za tu dobu posbírala řadu ocenění včetně Zpěvačky roku 2016 v hudebních cenách Anděl. Tentokrát přijela více ostřílená, sebevědomější, ale přesto s pokorou sobě vlastní, s hlasem řezavým jak pila od Pána Boha a se show, za kterou by se nemusela stydět na daleko větší stage, než která byla na Kofole. Pódium pro ni i prostor pod ním pro několikatisicíhlavé publikum zkrátka byla příliš malé. A byla jedna z mála, která s sebou přivezla show plnou konfet.

Elektronika v pohledu Dana Hájka

Boris Carloff vystupoval po delší době a svůj set vystavěl na třetí desce "The Solipsist", kdy i starší skladby jako "Falling" nebo "Take Me Higher" dostaly mnohem dynamičtější ráz a celá hodinka výtečně šlapala. Videoprojekce čerpaly z již publikovaných videí, "Haunted" stále neztratilo nic ze svého ornamentu prezentace lidských přátelství, skvěle zafungovala i "Hold Your Card". Duet "I've Been Thinking Of You" s ním odzpívala Terezie Kovalová, která byla hlavní aktérku posledních minut jejich vystoupení, před "Last Runner" ji totiž její přítel požádal o ruku (neb se právě na Colours spolu před lety seznámili).

Jon Hopkins, Colours Of Ostrava, Dolní oblast Vítkovice, Ostrava, 20.7.2018
© Tomáš Parkan / musicserver.cz
Po vizuální stránce byl Jon Hopkins ještě smyslnější a do své více jak hodinové jízdy napříč vlastním hudebním universem vtáhl hned od počátku. Tomu patřila i většina času prezentace vyvedeného alba "Singularity", kdy postupně odkrýval symboliku myšlenek a rozplétal dynamiku propletenců beatů a ruchových smyček - ačkoliv to bylo řádně nahlas, neztratil se žádný zvukový detail nebo alchymie vrstev jeho hybných symfonií. Od titulní "Singularity" se nechalo publikum vtáhnout do určitého transu, který nabíral na intenzitě. Skvělá projekce v "Neon Pattern Drum" připomínala černou díru měnící se v časoprostoru a barevném spektru, bylo to poutavé a v maximální míře to korespondovalo s hudební složkou. Blok sestavený z "Everything Connected" s návazností na uhrančivé "Open Eye Signal" a "Collider" nekompromisně bral dech, zde Jon ukázal, jak mistrně pracuje s dynamikou, jež má promyšlenou logiku. Bonusem byl jeho remix skladby "Magnets" dua Disclosure s téměř filmovou projekcí (o lásce na první pohled), závěr pak patřil přepracované vzpomínce na desku "Insides" s kompozicí "Light Through The Veins".

To Paul Kalkbrenner vsadil na minimalismus (včetně show - strohých světel a záběrů na něj samotného, pokud jste viděli nějaký záznam z letošního turné, nedalo se přehlédnout, že se vše možná lišilo leda počtem vykouřených cigaret a i tu mikinu sundává stále ve stejné skladbě), převážně rovné beaty a hustil jednu hitovku za druhou, přestože jeho postupy a nástupy se drobet opakovaly. Z celého setu se tak stala určitá repetice na staré dobré časy z "Berlin Calling", ale v současné verzi "Parts Of Life" - tedy techna říznutého tech trancem. Paulovi se nemohlo nic vyčítat, byla to velká klubová párty, ale v porovnání s Jonem Hopkinsem to bylo jaksi o level níže a někde jinde. Oba sice figurují v jiných tanečních vodách, u Hopkinse ale nebyl čas se nudit, všechny vjemy fungovaly na maximum, kdežto u Kalkbrennera bylo možné pocítit závany prázdnoty a zopakování již slyšeného. Každý si však vybral dle svých preferencí.

Než odbijí hodiny poslední minuty sedmnáctého ročníku, v poslední festivalový den se můžeme těšit na Grace Jones, GusGus či Ziggyho Marleyho.

NÁZORY
  • "Lásko nevymřeš po přeslic" (David, 21.07.2018 15:31) Reagovat

    Kristepane!!!

    • Re: "Lásko nevymřeš po přeslic" (oněmělý úžasem , 21.07.2018 17:11) Reagovat

      Vyvádíš tady nad chybějícím písmenem? Tak se nejdřív podívej jak si napsal svoje jméno v komentáři dnes ve 13:07! Ty jsi fakt kretén.


      • Re: "Lásko nevymřeš po přeslic" (David, 21.07.2018 20:54) Reagovat

        Kretén jsi ty. Nevyvádím nad chybějícím písmenem, ale nad názvem písničky. Ona se nejmenuje Lásko nevymřeš po přeslici, ale jenom Lásko - hudba i text Jaroslav Wykrent. U takové jedné z nejznámějších písní by si redaktor název neměl plést.

        Takže sis pěkně naběhl na vidle, idiote.

        • Re: "Lásko nevymřeš po přeslic" (Anonym, 22.07.2018 07:45) Reagovat

          Ale vždyť je to jenom překlep, který se stane každýmu a ty stále řešíš kraviny, o to jde ;)

          • Re: "Lásko nevymřeš po přeslic" (David, 27.07.2018 14:46) Reagovat

            Už těch sedmnáct překlepů v názvu jedné písničky opravili :)))))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Orlen je opět generálním partnerem Colours Of Ostrava. Festival nabídne polské umělce i soutěž pro kapely (10.04.2024 12:39)
- Fotogalerie: Imodium oslavili dvacetiny ve velkém stylu (05.04.2024 20:02)
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu