Zemřela Aretha Franklin. Královně soulu bylo 76 let

16.08.2018 19:08 - David Věžník | foto: facebook interpreta

Aretha Franklin, legendární Královna soulu, dnes, ve čtvrtek 16 srpna, ve věku šestasedmdesáti let zemřela. Příčinou úmrtí byla rakovina slinivky, která před několika dny vedla k prudkému zhoršení zpěvaččina zdravotního stavu.

"V jedné z nejtemnějších chvil našich životů jen těžko hledáme slova, kterými bychom mohli vyjádřit bolest v našich srdcích," zveřejnili pozůstalí v prohlášení, v němž ikonickou postavu pop music označili za skálu celé rodiny.

Aretha Louise Franklin se narodila 25. března 1942 v Memphisu v americkém státě Tennessee do rodiny zpěvačky a reverenda. Od raného dětství se sestrami zpívala v kostele, ve čtrnácti letech pak vydáním alba "Songs Of Faith" odstartovala svou oficiální pěveckou kariéru. Během 60. a 70. let minulého století nahrála hity jako "Respect", "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Think" nebo "I Say a Little Prayer", díky kterým se stala nepřeslechnutelnou soulovou divou.

Vydala celkem dvaačtyřicet alb, tím posledním je loňská nahrávka "Brand New Me". Blízké zdroje hovoří o tom, že na ni měla navázat deska, kterou zpěvačka začala připravovat se Steviem Wonderem.

Za půlstoletí svého působení na scéně Franklin posouvala hranice populární hudby a inspirovala miliony lidí, za což si vysloužila celou řadu ocenění. Osmkrát za sebou získala Grammy v kategorii Best Female R&B Vocal Performance, zlatých gramofonků si na své konto za svůj život připsala celkem osmnáct, a to včetně Ceny za celoživotní přínos v roce 1994. V roce 1987 se stala první ženou uvedenou do Rokenrolové síně slávy, v roce 2010 ji magazín Rolling Stone jmenoval nejlepší zpěvačkou všech dob.

V loňském roce Aretha Franklin ohlásila částečné ukončení koncertní kariéry. V březnu zrušila dvě vystoupení s tím, že jí doktoři nařídili odpočinek. Začátkem tohoto týdne se začalo hovořit o prudkém zhoršení jejího zdravotního stavu a o tom, že její odchod z tohoto světa přijde v řádu dní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY