Festival Hrady CZ se po Točníku přesouvá na Kunětickou horu se Škworem, Tomášem Klusem, J.A.R. nebo Divokým Billem

17.07.2018 12:52 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Čtrnáctý ročník festivalu Hrady CZ se po svém startu na hradě Točníku představí v pátek a sobotu 20. a 21. července na Kunětické hoře a dále bude putovat po Švihově, Rožmberku nad Vltavou, Veveří, Hradci nad Moravicí, Bouzově a svoji letošní pouť uzavře na hradě Bezdězu. Páteční program na Kunětické hoře nabídne koncerty J.A.R., Horkýže Slíže či Pipes And Pints, ale také hradních nováčků, jako je Marpo & Troublegang či kapela Škwor. V sobotu se mohou fanoušci letní hradní tour těšit na Tomáše Kluse, kapelu Divokej Bill, Mandrage, Rybičky 48 nebo Pražský výběr a nově na Lenny (na snímku), Slzu nebo kapelu Jelen a další zpěváky a skupiny. Novinkou letošního ročníku festivalu je takzvaný VIP kemp plus nabízející hotelový komfort s předem postaveným stanem vybaveným pro přenocování.

V pátek se areál na pastvinách pod hradem Kunětická hora se dvěma stagemi otevře v půl čtvrté odpoledne a od půl páté se představí kapela Sabrage, výherce facebookové talentové soutěže Zahraj si s kapelou na festivalu Hrady CZ. Do té se přihlásilo celkem sedmdesát kapel a do finále postoupilo pět nejúspěšnějších hudebních skupin v každém regionu, z nichž vzešla vždy jedna vítězná, která si zahraje na konkrétní zastávce festivalu v rámci oficiálního pátečního programu. Dále se návštěvníci mohou těšit na koncert rapperů Majka Spirita a Generala Foxxe, Ivana Mládka a Banjo Bandu. V devět hodin večer vypukne oblíbený páteční hradní karneval s vyhlášením nejlepších masek - ti, kdo přijdou ve vlastnoručně vyrobených maskách, mohou vyhrát spousty pěkných cen. V sobotu se areál otevře v deset hodin dopoledne a areál dále rozezní Vypsaná Fixa, Plexis či Visací zámek. Sobotní program dále nabídne koncerty Johny Machette, Hentai Corporation nebo Bros'n'Beats.

Festival Hrady CZ letos opět spolupracuje s Národním památkovým ústavem a nabídne tak v sobotu vstup zdarma na prohlídkové okruhy hradu Kunětická hora. I tento hrad se letos připojuje k oslavám sta let od založení Československa a zároveň slaví čtvrt století od obnovení návštěvnického provozu. Obě výročí na Kunětické hoře připomíná plenérová výstava "Taková byla", která představuje unikátní historické snímky Kunětické hory přímo v hradním areálu. Černobílé fotografie zachycují stav areálu hradu Kunětická hora na přelomu devatenáctého a dvacátého století, kdy hradní stavba ještě nebyla dotčena pozdějšími stavebními zásahy. Snímky jsou umístěny vždy tam, kde fotograf před desítkami let stiskl spoušť, a umožňují snadno porovnat situaci tehdy a nyní.

Festival Hrady CZ letos poskytuje návštěvníkům zvýšený komfort doslova hotelového typu. Zcela nově je totiž k dispozici takzvaný VIP kemp plus, díky němuž není nutné s sebou na festival brát žádné vybavení pro přenocování - postavený stan, dvě karimatky a dva spacáky budou k dispozici na místě. V areálu festivalu bude posílen signál telefonů a datových služeb, chybět nebudou wi-fi zóny a bankomat. Na místě bude také O2 Guru karavan, kde budou k dispozici i powerbanky na dobití telefonů a poradenství s nastavením mobilních telefonů. O lepší informovanost návštěvníků se postará i praktická festivalová aplikace s mapou areálu a různými slevami a výhodami. Samozřejmostí jsou VIP kempy se sprchami a splachovacími toaletami, obchod s potravinami či úschovny kol a zavazadel, ale i klasické stanové městečko zdarma. Ve spolupráci s partnery festivalu zde budou připraveny dětské koutky, foto koutky a doprovodné sportovní aktivity, jako například obří vodní skluzavka pro osvěžení v letním parnu. Na Kunětickou horu se lze dopravit jak individuálně, tak vlakem Českých drah. Výstupní stanicí je Pardubice hlavní nádraží, autobusové stanoviště č. 6 (dál od nádraží ve směru do centra). Od této stanice bude zavedena v pátek a sobotu autobusová Kyvadlová doprava do obce Ráby a zpět, v neděli pak pouze zpět z festivalu. Jízda jedním směrem bude stát 30 korun.

Lístky na festival Hrady CZ lze zakoupit v síti Ticketstream na www.hradycz.cz/vstupenky. Na pátek stojí do dne před akcí 450 korun, na sobotu 530 korun, permanentka na oba dny pak 880 korun. Na místě pak 490 korun na pátek, 590 korun na sobotu a permanentka za 940 korun. Připravené jsou slevy pro děti, ZTP/P a seniory. Dvoudenní ubytování ve VIP Hradních kempech na dva dny 350 korun na osobu, ve VIP kempech plus 850 korun, na místě pak za 400 a 900 korun. Lístky a ubytování lze také zakoupit společně v balíčku permanentka + VIP hradní kemp do dne před akcí za 1160 korun nebo permanentka + VIP kemp plus za 1660 korun, na místě pak za 1300 korun s VIP kempem a 1800 korun s VIP kempem plus. V prodeji je také rodinná permanentka pro dva dospělé a dvě děti za 2400 korun nebo rodinná sobotní vstupenka 1340 korun.

Termíny a místa:

13. - 14. 7. Točník
20. - 21. 7. Kunětická hora
27. - 28. 7. Švihov
3. - 4. 8. Rožmberk nad Vltavou
10. - 11. 8. Veveří
17. - 18. 8. Hradec nad Moravicí
24. - 25. 8. Bouzov
31.8. - 1. 9. Bezděz



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY