Jan Hammer po čtyřiadvaceti letech vydá nové album

14.07.2018 16:56 - Dan Hájek | foto: janhammer.com

Na novou sólovou desku multiinstrumentalisty Jana Hammera jsme si museli počkat přes dvě dekády. "Seasons Pt. 1" nakonec vyjdou již příští týden a přinesou skladby pohybující se v obvyklém hudebníkově záběru. Novinku je možno si předobjednat zatím jen digitální formou, včetně streamovacích služeb.

Jan Hammer je synem známé jazzové zpěvačky Vlasty Průchové a lékaře Jana Hammera st. (ten byl i jazzovým hudebníkem), k hudbě byl tedy veden od dětství. V roce 1968 (po vstupu intervenčních vojsk Varšavské smlouvy) přerušil svou docházku na konzervatoř a emigroval do USA, kde úspěšně dokončil studia na Berkleeho vysoké škole hudby v Bostonu. Jako sedmnáctiletý stihl dokončit hudbu k pohádce "Šíleně smutná princezna".

Jan Hammer - Seasons Pt. 1
© facebook interpreta
V Americe se stal členem mnoha formací, první větší zkušenosti posbíral v projektu Johna McLaughlina Mahavishnu Orchestra, založil i vlastní trio a skupinu Jan Hammer Group. Sólově debutoval v roce 1975 s albem "The First Seven Days", do mnohem širšího povědomí se dostal až v osmdesátých letech, kdy složil hudbu k seriálu "Miami Vice". Legendární melodie "Miami Vice Theme" a "Crockett's Theme" se staly základem pro "Escape From Television" (1987), na které ve velké míře využil klávesové nástroje.

Následná "Snapshots" přinesla hit "Too Much To Lose", v doprovodném videu se objevili i jeho hudební přátelé Jeff Beck, David Gilmour a Ringo Starr. V devadesátých letech minulého století pak Hammer vydal zatím své poslední studiové desky - "Beyond The Mind's Eye" spojenou s projektem virtuální reality a "Drive" (ta vyšla před dlouhými dvaceti čtyřmi lety). Na ní si opět zahrál i výtečný kytarista Jeff Beck. "Seasons Pt. 1" tak zjevně naváže na tento bod, dle muzikantových slov máme očekávat jazzové variace a jeho oblíbenou práci s klávesami a programováním.

Kolekce "Seasons Pt. 1" vyjde již v pátek 20. července a Jan Hammer na ní představí těchto třináct nových kompozic: Miami: Night, 68 Reasons, Ocean Drive, Suite European, Seasons, April, Winter Solstice, New World II, Sanctuary, Suite Latin, Causeway Bridge, Cyclone, It's Time. Samotný trailer uvádějící nahrávku je k vidění níže.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY