Dejte si pozor! Shinedown jsou na albu "Attention Attention" znovu za ostré rockery

24.07.2018 15:20 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká formace s posledním tři roky starým albem "Threat To Survival" nabrala směr vstříc komerčním rádiím a sklidila za to vesměs kritické postoje. Snad i proto je novinka "Attention Attention", tematicky věnovaná překonávání vlastních démonů, agresivnější a zemitější.
8/10

Shinedown - Attention Attention

Skladby: The Entrance, Devil, Black Soul, Attention Attention, Kill Your Conscience, Pyro, Monsters, Darkside, Creatures, Evolve, Get Up, Special, The Human Radio, Brilliant
Vydáno: 4.5.2018
Celkový čas: 50:31
Vydavatel: Atlantic Records
Vzestup a pád. Tak by se daly ve zkratce označit poslední roky fungování americké formace Shinedown. Po takřka geniální desce "Amaryllis", která kapelu katapultovala do rockové extraligy, přišel nepochopitelně podbízivý počin "Threat To Survival", na kterém muzikanti vyměnili kytary a hutný groove za popové refrény a radio friendly zvuk.

Skupina za vydatné nevole fanoušků naštěstí pochopila, že tudy cesta nepovede, a s novinkou "Attention Attention" se vrací do známých vod rocku, hard rocku i metalu. Přesto na melodický základ nezanevřela, jen ho vkusně napasovala na syrový zvuk. Při poslechu novinky až překvapí, jak snadno se pánové vyrovnali se stylovým tápáním a dokázali za ním udělat tlustou čáru.

Překvapí i koncepční pojetí nahrávky, které je pro Shinedown premiérou. Deska "Attention Attention" psychologicky sleduje vývoj depresivního jedince bojujícího s vlastním sebevědomím a ponurými myšlenkami až k novému člověku, který je od všech zátěží oproštěn.

Album má mnoho silných momentů, především pak v úvodu nahrávky, kde zaujmou explozivní "Devil" a hlavně arénová "Black Soul". Za zmínku stojí i titulní kousavě melancholická "Attention Attention". V polovině stopáže asi nejvíce potěší hard rocková pecka "Pyro". Druhá část desky je pomalejší, elektroničtější a lehce připomene předchozí "Threat To Survival". Ale třeba skočná párty pecka "Darkside" vlastně také není vůbec špatná, byť postrádá klasickou syrovost. Nezvykle vyznívá i euforická "Evolve".

Ač není "Attention Attention" nejlepším počinem floridské formace, díky bohu za ni. Jedna z nejvýraznějších alternativně rockových kapel se díky ní vrátila zpět v plné parádě a tak, jak ji mají fanoušci rádi. Stále je to hudba pro masy, ale při jejím poslechu se nevkrádá pocit podbízivosti, nucené líbivosti a snahy dostat se do rádií za každou cenu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY