The Kooks přivezli pouze pohodový indie rock

05.07.2018 15:35 - Ondřej Hricko | foto: Marie Strnadová

První den festivalu se role headlinerů ujali britští The Kooks. Kapela z Brightonu na festival přivezla výběr ze svých nejlepších hitů i ukázky z očekávaného alba "Let's Go Sunshine", které vyjde na závěr letošních prázdnin. Jak se s rolí hvězd pánové poprali, se dozvíte z našeho článku.

Live: The Kooks

místo: Festivalpark, Hradec Králové
datum: 4. července 2018

The Kooks, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2018
© Marie Strnadová
Britové The Kooks jsou v posledních letech pravidelnými návštěvníky České republiky. Naposledy se ukázali tuzemským fanouškům v Malé sportovní hale v Praze minulý rok, předtím byli členem sestavy prvního ročníku Metronome Festivalu. Aktuálně jedou šňůru s The Rolling Stones, s nimi ale v České republice nevystoupili. Místo toho si odskočili zahrát na Rock for People.

Tahle parta patří mezi blyštivá jména indie rocku, přesto její volba hvězd prvního dne Rock for People byla trochu překvapivá. Přece jen hvězdného statusu takových Franz Ferdinand, Arctic Monkeys nebo The Killers zatím nedosahují, našlápnuto k nim ale bezesporu mají.

The Kooks, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2018
© Marie Strnadová
Vystoupení bylo příjemnou záležitostí. Kytarový set založený na výrazných refrénech balancujících na pomezí rádiového popu a indie rocku bavil a pod hvězdnou oblohou působil nesmírně pohodovým dojmem. Lídr formace Luke Pritchard se snažil s fanoušky komunikovat, rozhýbávat je i bavit svým přirozeným projevem. Vyloženě strhující ale jejich set nebyl a třeba v porovnání se dříve hrajícími The Vaccines působili strnulejším dojmem. Prozkoumávat plochu pódia se totiž rozhodl pouze Pritchard, zbytek sestavy byl víceméně spokojen se svým rozmístěním.

The Kooks, Rock for People, 1.den, Festivalpark, Hradec Králové, 4.7.2018
© Marie Strnadová
Set započal hit "Bad Habit", který fanoušci dobře znali a se zpěvákem si podstatnou část zazpívali. Skvěle vyzněla novinková píseň "All The Time", která je jedním ze zatím zveřejněných singlů z plánované novinky. Dobrá byla i energická "She Moves In Her Own Way" z debutu "Inside In/Inside Out". Tradičně vrcholným momentem byl hit "Sway", který má neopakovatelně melancholický feeling.

Po necelé hodině hraní, během které pánové přehráli většinu svých nejzásadnějších písní, se bez většího rozloučení odebrali do zákulisí. Ke zklamání a překvapení přítomných diváků se už nevrátili, a bez přídavku tak ukončili svůj slušný, příjemný, nicméně nikterak pamětihodný koncert.

Že se jedná o překvapivého lídra dne, podtrhla i nepříliš vydatná návštěvnost. Plocha před pódiem nebyla zaplněna ani ke stánku se zvukařem. Na českých kapelách bylo přihlížejících o poznání více. Další headlineři The Prodigy a Volbeat se představí ve čtvrtek a v pátek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY