"Písničky filmových princezen" jsou reprezentativním průřezem pohádkových hitů

15.07.2018 11:59 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Hudbě věnované dětem se na musicserveru příliš nevěnujeme. Nyní je však čas prázdnin, kdy zrovna velká spousta nosičů nevychází, a navíc klasické pohádky v naší kotlině frčí napříč všemi generacemi. To jsou poměrně pádné důvody, proč se na sampler "Písničky filmových princezen" podívat blíž.
8/10

Různí interpreti - Písničky filmových princezen (2CD)

Skladby: CD1: Tři oříšky, Miluju a maluju, Kráska a zvíře (Beauty And The Beast), Jo, jo a je to tak (Silly Song), Chraň Bůh ty bídné (God Help The Outcasts), Zpívám, pro tebe zpívám (One Song), Hej hou, hej hou (Heigh Ho), Kdyby se v komnatách, O šípkových růžích (Na sedmém lánu), Svítí slunce nad hlavou, Vzhůru buď (Stay Awake), Dobro s láskou vítězí, Ťuk, ťuk, ťuk (Dig, Dig, Dig Song), Saxana, Jdi za štěstím, Líbí, mně se líbí, Maminko, vrať se, Jdu cestou necestou, Rozvíjej se, poupátko, Kdo hvízdá z plných plic (Whistle While You Work) CD2: Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?, Mám přání (I'm Wishing), Když uvěříš (When You Believe), Máme tu další dobrý den, Super-anti-contra-multi-extra-unikátní (Super-cali-fragil-istic-expi-ali docious), Jednou přijde můj princ (Someday My Prince Will Come), Znám jednu krásnou zahradu, Neklečte, princi, před mocí, Kornout za penci (Feed The Birds), Muzikantova písnička, Koloběžka, ...a pohádky je konec, Když se načančám, Prstýnek, Doufej (Someday), Z pekla štěstí, Lžíce fíků a malin (Spoonful Of Sugar), Kopretina, O princezně Rózce a princi Josífkovi, Romantický štrúdl
Vydáno: 11.05.2018
Celkový čas: 60:15 + 59:11
Vydavatel: Supraphon
Jestli něco neodmyslitelně patří k českému národu, tak to není jenom pivo a muzikantství ("Co Čech, to muzikant"). Jsou to bezesporu i pohádky, a to nejen o Vánocích. Koukají na ně všichni od mladých po ty staré, od romantických duši po drsňáky. K pohádkám, stejně jako k filmům, neodmyslitelně patří soundtracky a vemte jed na to, že pokud se začne u táboráku hrát na kytaru, bezpochyby dojde i na nějaký pohádkový song a zpívat budou všichni.

Tohle není aktuálním trendem, ale dávnou záležitostí. Tituly "Pyšná princezna", "Zlatovláska", "Tři oříšky pro Popelku" a jiné mají čtyřicet a víc let a stále přitom oslovují mladší a mladší generace. Proto je fajn, že se Supraphon rozhodl vydat tuto kolekci, která není jen pohledem do daleké minulosti, ale retrospektivním průřezem, který nezapomíná ani na současnost.

Hodně se na ní dá cenit, že ve valné většině případů se jedná o originální zvukové stopy přímo z pohádek (snad s výjimkou skladby "Kdyby se v komnatách", kterou zde místo Ivany Andrlové zpívá Jana Koutová). Nenechte se zmást letopočty uvedenými v bookletu výběru, protože ty se vesměs vztahují k datu, kdy písnička vyšla na některém z nosičů. Supraphonu se podařilo spoustu legendárních hitů vylicencovat, a tak zde nechybí ani duet Ivety Bartošové s Danem Hůlkou z pokračování pohádky "Z pekla štěstí" a spousta písní, která byla a je v majetku České televize.

Nejsou zde zastoupeny pouze české pohádky, ale i zahraniční - "Kráska a zvíře", "Zvoník u Matky Boží", "Princ egyptský" či "Mary Poppins". Vedle zásadních hitů "Saxana", "Tři oříšky pro Popelku" či "Rozvíjej se poupátko" nechybí ani poklady "Líbí, mně se líbí" v podání Jitky Molavcové, "Muzikantova písnička" z "Obušku z pytle ven" nebo "Prstýnek" v podání Josefa Zímy z filmu "Princezna se zlatou hvězdou".

Nechybí však ani novější skladby jako "Maminko, vrať se" od Lucie Bílé, již zmíněné zahraniční tituly a také úplné novinky. Ať už se jedná o album "Štístko a Poupěnka", ze které skladbu "Kopretina" zpívá Barbora Waschingerová, projekt TvMiniUni nebo poměrně žhavou novinku "Prasátko Pigy a kouzelná pohlednice plná písniček", která je dílem herce Národního divadla Igora Orozoviče a jejíž píseň "Romantický štrúdl" dvojalbum uzavírá. Skladby jsou stejně jako pohádky vesměs plné citu, porozumění, naděje, lásky a radosti ze života.

Jediné malé minusy spatřuji v malinko zavádějícím názvu kompilace, protože zde zdaleka nezpívají jenom princezny, a také ve zbytečně disneyovské grafice obalu. Jinak je to ideální poslech na léto a pohlazení po duši. Samozřejmě každému bude na jakémkoliv výběru něco chybět, recenzentovi zde schází skladba Ivana Hlase "Verunčina píseň lásky" z pohádky "Jak si zasloužit princeznu", ale to samozřejmě na výrazně kladné hodnocení nemůže mít žádný vliv.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY