shop.musicserver.cz
Různí interpreti - Písničky filmových princezen (2CD)

"Písničky filmových princezen" jsou reprezentativním průřezem pohádkových hitů

Vydáno: 15.07.2018 11:59 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Hudbě věnované dětem se na musicserveru příliš nevěnujeme. Nyní je však čas prázdnin, kdy zrovna velká spousta nosičů nevychází, a navíc klasické pohádky v naší kotlině frčí napříč všemi generacemi. To jsou poměrně pádné důvody, proč se na sampler "Písničky filmových princezen" podívat blíž.

8/10

Různí interpreti - Písničky filmových princezen (2CD)

Vydáno: 11.05.2018
Celkový čas: 60:15 + 59:11

Skladby: CD1: Tři oříšky, Miluju a maluju, Kráska a zvíře (Beauty And The Beast), Jo, jo a je to tak (Silly Song), Chraň Bůh ty bídné (God Help The Outcasts), Zpívám, pro tebe zpívám (One Song), Hej hou, hej hou (Heigh Ho), Kdyby se v komnatách, O šípkových růžích (Na sedmém lánu), Svítí slunce nad hlavou, Vzhůru buď (Stay Awake), Dobro s láskou vítězí, Ťuk, ťuk, ťuk (Dig, Dig, Dig Song), Saxana, Jdi za štěstím, Líbí, mně se líbí, Maminko, vrať se, Jdu cestou necestou, Rozvíjej se, poupátko, Kdo hvízdá z plných plic (Whistle While You Work) CD2: Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?, Mám přání (I'm Wishing), Když uvěříš (When You Believe), Máme tu další dobrý den, Super-anti-contra-multi-extra-unikátní (Super-cali-fragil-istic-expi-ali docious), Jednou přijde můj princ (Someday My Prince Will Come), Znám jednu krásnou zahradu, Neklečte, princi, před mocí, Kornout za penci (Feed The Birds), Muzikantova písnička, Koloběžka, ...a pohádky je konec, Když se načančám, Prstýnek, Doufej (Someday), Z pekla štěstí, Lžíce fíků a malin (Spoonful Of Sugar), Kopretina, O princezně Rózce a princi Josífkovi, Romantický štrúdl

Vydavatel: Supraphon

Jestli něco neodmyslitelně patří k českému národu, tak to není jenom pivo a muzikantství ("Co Čech, to muzikant"). Jsou to bezesporu i pohádky, a to nejen o Vánocích. Koukají na ně všichni od mladých po ty staré, od romantických duši po drsňáky. K pohádkám, stejně jako k filmům, neodmyslitelně patří soundtracky a vemte jed na to, že pokud se začne u táboráku hrát na kytaru, bezpochyby dojde i na nějaký pohádkový song a zpívat budou všichni.

Tohle není aktuálním trendem, ale dávnou záležitostí. Tituly "Pyšná princezna", "Zlatovláska", "Tři oříšky pro Popelku" a jiné mají čtyřicet a víc let a stále přitom oslovují mladší a mladší generace. Proto je fajn, že se Supraphon rozhodl vydat tuto kolekci, která není jen pohledem do daleké minulosti, ale retrospektivním průřezem, který nezapomíná ani na současnost.

Hodně se na ní dá cenit, že ve valné většině případů se jedná o originální zvukové stopy přímo z pohádek (snad s výjimkou skladby "Kdyby se v komnatách", kterou zde místo Ivany Andrlové zpívá Jana Koutová). Nenechte se zmást letopočty uvedenými v bookletu výběru, protože ty se vesměs vztahují k datu, kdy písnička vyšla na některém z nosičů. Supraphonu se podařilo spoustu legendárních hitů vylicencovat, a tak zde nechybí ani duet Ivety Bartošové s Danem Hůlkou z pokračování pohádky "Z pekla štěstí" a spousta písní, která byla a je v majetku České televize.

Nejsou zde zastoupeny pouze české pohádky, ale i zahraniční - "Kráska a zvíře", "Zvoník u Matky Boží", "Princ egyptský" či "Mary Poppins". Vedle zásadních hitů "Saxana", "Tři oříšky pro Popelku" či "Rozvíjej se poupátko" nechybí ani poklady "Líbí, mně se líbí" v podání Jitky Molavcové, "Muzikantova písnička" z "Obušku z pytle ven" nebo "Prstýnek" v podání Josefa Zímy z filmu "Princezna se zlatou hvězdou".

Nechybí však ani novější skladby jako "Maminko, vrať se" od Lucie Bílé, již zmíněné zahraniční tituly a také úplné novinky. Ať už se jedná o album "Štístko a Poupěnka", ze které skladbu "Kopretina" zpívá Barbora Waschingerová, projekt TvMiniUni nebo poměrně žhavou novinku "Prasátko Pigy a kouzelná pohlednice plná písniček", která je dílem herce Národního divadla Igora Orozoviče a jejíž píseň "Romantický štrúdl" dvojalbum uzavírá. Skladby jsou stejně jako pohádky vesměs plné citu, porozumění, naděje, lásky a radosti ze života.

Jediné malé minusy spatřuji v malinko zavádějícím názvu kompilace, protože zde zdaleka nezpívají jenom princezny, a také ve zbytečně disneyovské grafice obalu. Jinak je to ideální poslech na léto a pohlazení po duši. Samozřejmě každému bude na jakémkoliv výběru něco chybět, recenzentovi zde schází skladba Ivana Hlase "Verunčina píseň lásky" z pohádky "Jak si zasloužit princeznu", ale to samozřejmě na výrazně kladné hodnocení nemůže mít žádný vliv.


NÁZORY
  • Hned jak jsem si přečetl titulek, okamžitě jse... (jirben, 15.07.2018 12:55) Reagovat

    Hned jak jsem si přečetl titulek, okamžitě jsem si vzpomněl na Verunčinu píseň lásky - nádherná skladba. Tak nic, opět jsem se nedočkal.

  • Povedlo se (Václav Hess, 15.07.2018 22:05) Reagovat

    Podle mě se to povedlo, skvělý výběr písniček a i ten obal se k tomu hodí.

  • Některé písně jsou úplně mimo... (Jindřich Kunc, 16.07.2018 19:32) Reagovat

    Písničky filmových princezen je název kompilace. Pak nějak nechápu, jak s princeznami souvisí Saxana, nebo Muzikantova písnička...

  • Grafik na speedu (Birma, 17.07.2018 07:16) Reagovat

    Ten obal a to písmo - haha - vítejte v devadesátkách!!! A dala u "Kdyby se v komnatách" Prima svolení použít finalistku z Do-Re-Mi? JInak chybí třeba písničky z pohádek o Honzovi a Barušce nebo Láďo, ty jsi princezna!

  • Stejnak musím říct, jaká byla Iveta B. v 90. k... (Lukáš N., 17.07.2018 12:47) Reagovat

    Stejnak musím říct, jaká byla Iveta B. v 90. kočka...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové (15.04.2024 15:00)
- Po seriálu se Iveta Bartošová dočká také třídílného dokumentu. Ten slibuje nebulvární pohled (07.04.2024 13:41)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Český slavík odtajnil součty hlasů. Ewu Farnou a Lucii Bílou dělily jen stovky bodů (28.11.2023 19:00)
- Video: Lucie Bílá s Mariánem Čekovským v duetu "Bílá holubice" vyzývají, abychom na sebe byli hodní (28.11.2023 10:58)
- Recenze: "Pramínek času" je příjemným ohlédnutím za dvaceti roky formace Ivan Hlas Trio (09.11.2023 14:45)
- Ivan Hlas Trio slaví dvacet let společného hraní novým albem starých písní (11.10.2023 14:35)
- Album "Hvězdy jako hvězdy" Lucie Bílé vychází po 25 letech v reedici (14.06.2023 12:14)
- Hudba v TV: "Iveta" v éře velkých úspěchů i osobních dramat: druhá řada seriálu zvedá laťku (05.05.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu