shop.musicserver.cz
Deep Purple, DRFG Arena, Brno, 2.7.2018

Legendární Deep Purple v Brně odehráli poctivou show

Vydáno: 03.07.2018 17:12 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Stáli při zrodu hardrockové hudby. Vytvářeli ji. Deep Purple, legenda z největších, se na jednom ze svých posledních turné zastavila také v Brně. Naplněné DRFG Areně předvedla muzikantské mistrovství a řadu sól, zároveň však ale zřejmě vynuceně na úkor delšího setlistu.

Live: Deep Purple

místo: DRFG Arena, Brno
datum: 2. červenec 2018
setlist: Highway Star, Pictures Of Home, Bloodsucker, Strange Kind Of Woman, Sometimes I Feel Like Screaming, Uncommon Man, Lazy, Time For Bedlam, Birds Of Prey, The Surprising, Perfect Strangers, Space Truckin', Smoke On The Water, Hush
Fotogalerie

Deep Purple, DRFG Arena, Brno, 2.7.2018
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Po dlouhých dvanácti letech se do brněnské metropole vrátila jedna třetina svaté trojice britských hardrockových velikánů sedmdesátých let, Deep Purple. Ti spolu s Led Zeppelin a Black Sabbath položili základy rockové hudby tak, jak ji známe dnes. Proto bylo pro každého fanouška tohoto žánru, bez ohledu na věk, povinností se první červencové pondělí vypravit do DRFG Areny.

A podle toho to taky vypadalo. Jestli nebylo přímo vyprodáno, kapacita se tomuto stavu velmi blížila a zcela naplněné tribuny - o ploše na stání ani nemluvě - dávaly tušit velký zážitek. S úderem osmé se brněnský hokejový svatostánek jali rozpumpovat místní Lidopop. Formace vzniklá na troskách tragicky zaniklé kultovní funky kapely Narvan vystupuje na různých festivalech a před velkými jmény poměrně často a svou roli vždy odvede se ctí. Oproti původní kapele jsou Lidopop tvrdší a hutnější, chvílemi zabrousí i do zemitého grunge, chvílemi je to takový tvrdší crossover modelu devadesátek. Patří do podobné žánrové sorty jako brněnští kolegové Ten Sticks. Ani jedna skupina ale nijak extra nevyniká hudební nápaditostí a české texty rovněž nepatří mezi jejich silné stránky.

Příchod hlavních hvězd avizovala parádní projekce odkazující na desku "Deep Purple In Rock" s tvářemi členů stylizovaných jako slavná hornatá památka s hlavami amerických prezidentů. Byla to předzvěst vynikající vizuální show, kombinující různé obrazce a motivy s dobře snímaným děním na pódiu. Opravdu scéna, kterou od takových legend čekáte. S úderem deváté večerní Deep Purple odpálili show letitou vypalovačkou "Highway Star" a bylo hned jasné, že půjde o poctivý muzikantský koncert.

Deep Purple, DRFG Arena, Brno, 2.7.2018
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Nehledě na svůj pokročilý věk předváděli hudebníci strhující výkony. Nasazení bubeníka Iana Paice, kytarové mistrovství Stevea Morse (ne nadarmo byl svého času součástí virtuózního kytarového tria G3) nebo prstová ekvilibristika klávesáka Dona Aireyho. Ten plně zastoupil zesnulého Jona Lorda a jasně dokázal, že jeho hudební party po boku Ozzyho Osbourna nemohly ani zdaleka prokázat jeho schopnosti. Nemluvě o přehrání slavného motivu českého klasika vážné hudby, pochopitelně k velké libosti publika.

Celý koncert byl vůbec prošpikovaný různými klávesově-kytarovými sóly a duely, v nichž se oba protagonisté mohli do sytosti vyřádit. Tím se plynule dostáváme i k některým neduhům večera. Těch všech vsuvek a intermezz bylo možná až moc, někdy narušovaly spád koncertu a při pohledu na setlist vidno, že toho Britové zas až tak moc neodehráli. Kde byly "Black Night", "Fireball" nebo "Burn" ("Child In Time" naživo asi nečekal ani největší optimista)? Možná to všechno mělo ale i pragmatický důvod, a to zpěváka Iana Gillana. I když vypadá pořád stejně jako při minulé brněnské zastávce, na jeho energii a zpěvu už jsou léta poznat z celé kapely asi nejvíc.

Deep Purple, DRFG Arena, Brno, 2.7.2018
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Každou chvíli během zmíněných vsuvek odbíhal do backstage a vypadalo to, že by plnohodnotný koncert o standardní porci skladeb už asi bez ztráty kytičky nezvládl. Není se čemu divit, věk nezastavíš a již zmíněný Ozzy je na tom koncertně ještě o úroveň hůře. Na druhou stranu, souputník Robert Plant nebo ještě o dekádu starší The Rolling Stones jsou důkazem, že to jde v plné polní i v pokročilém věku.

Přesto však mohli fanoušci odcházet spokojeni. Výborná audiovizuální show (byť s horším zvukem), znamenité muzikantské výkony. A i když se ani zdaleka nedostalo na všechny zásadní kousky, pořád šlo o jednu z posledních možností vidět legendu z největších naživo. A to se počítá.

NÁZORY
  • Tak nevím jestli tam autor vůbec byl, orientovat... (Petr, 03.07.2018 18:02) Reagovat

    Tak nevím jestli tam autor vůbec byl, orientovat se podle setlistu možná není nejlepší - ono tam bylo několikrát několik skladeb spojených do sebe a třeba Black Night tam byl určitě i s pěkným backgroundovým videem ..
    Byla to paráda, mne to tedy překvapilo mile .


  • Burn ? (Marcelo, 03.07.2018 18:29) Reagovat

    Nevím jak často autor poslouchá a VÍDÁ Deep Purple, protože Burn od Gillana namohl slyšen nikdy.

  • Burn a Gillan? (Ivos, 03.07.2018 19:04) Reagovat

    Vazeny autore, pis prosim te o necem kde jsi “doma”. Na rozdil od tebe jsem na koncerte byl, Black Night jsem slysel a co se skladby Burn tyce nevis o cem mluvis!!!! Coverdaleovi songy jsem od Gillana jeste neslysel!

  • Burn ?? To přece zpívá David Coverdale !!... (Anonym, 03.07.2018 19:07) Reagovat

    Burn ?? To přece zpívá David Coverdale !!

  • Autor slyšel Lidoop a šel domů...jinak není možné napsat to, co tady čtu... (karl, 03.07.2018 19:33) Reagovat

    ...nevím, kdo to tam nahoře psal ale to je klasická voda na mlýn těm, co říkají, že existují pisálkové a novináři-kritici. Blábol o Burn, (stejnojmenná deska vyšlá poté, co z Purple vyhodili Gillana a Glovera a byli nahrazeni Coverdale a Hughes) nikdy dnes známá sestava Deep Purple nehrála a jistě hrát nebude. Koncert, pokud vím, ještě v 17 hodin měl k prodeji posledních 15 lístků na stání, takže lze hrdě říci, bylo vyprodáno. Kapela zahrála to co měla...kecy o tom, že Child in time by Gillan nedal je hloupost. Zpíval skvěle a to, že odbíhal do zákulisí, ani se nedivím. Soudruzi pořadatelé nechali fandy zdechat ve vedru zmítané hale, aniž pustili vzduchotechniku...hlavě že vydělám! Ale k věci, kapela hrála dobře, jejím pilířem je bezesporu duo Glover - a především Paice. Před Gillanem lze smeknout, že to vše ještě dá v takové kvalitě. Klávesový "profesor Airey" zahrál své, sem tam se škobrtnutím. Morsey je nejhorším článkem kapely. Ať už si to vykládá kdo chce jak chce. Falešné tóny, za dobu, co jezdím na Purple koncerty (s tím včerejším jsem je viděl 15x) vždy Morsey je nejslabší! Ale Purple jej chtějí a Blackmore, který složil vše to, co dělá Purple.. Deep Purple, i s názevem, který vymyslela jeho babička, s nimi už hrát nebude. Takže pro ty, co nikdy neviděli Deep Purple v sestavě s Blackmore mohou být nadšeni a my, co pamatujeme doby s Blackmore jako hlavním tahounem kapely, už můžeme jen nostalgicky vzpomínat. Je škoda, že si pánové ani na podzim života nedokáží odpustit...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Video: Ozzy Osbourne je stále v plné síle. Na desku kytaristy The Cult Billyho Morrisona nazpíval výborný song "Crack Cocaine" (23.03.2024 18:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Keith Richards přidal k Reedově "I’m Waiting For My Man" své specifické charisma (05.03.2024 08:05)
- Ozzy Osbourne na konto Kanyeho Westa: "S tímhle člověkem nechci mít nic společného!" (11.02.2024 09:11)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Ozzy Osbourne by se rád s fanoušky rozloučil dvěma koncerty v domovském Birminghamu (26.01.2024 12:05)
- Video: Hrdina klipu The Rolling Stones "Mess It Up" ví, že to podělal, návrat je ale těžký (22.12.2023 07:55)
- Makrorecenze: Makrorecenze "Hackney Diamonds" Rolling Stones (14.12.2023 08:00)
- The Rolling Stones vydají živák "Hackney Diamonds" a vyrazí na turné (03.12.2023 12:55)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu