Nové desky 26/2018 - od Gorillaz přes Bullet For My Valentine po Floexe s Tomem Hodgem

04.07.2018 07:26 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: Gorillaz

Ačkoli dětem už začaly letní prázdniny, v hudbě tomu tak není. Těšte se hlavně na dlouho očekávanou novinku Gorillaz a obrovskou reedici debutu Guns N' Roses. K těmto rockerům přibyl ještě skapunkoví The Interrupters, experimentální duo Floex & Tom Hodge, mix jazzu a americany Charlese Lloyda, The Marvels a Lucindy Williams a objevená album Johna Coltrana.
Pokud se v pondělí 2. července vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Gorillaz - The Now Now (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: elektronika

Gorillaz - The Now Now
Jednou z nejočekávanějších desek tohoto roku je bezesporu novinka Gorillaz. Jde o jejich šestou studiovou nahrávku a producentsky se na ní kromě kapely podílel James Ford nebo Remi Kabaka. Kapela na nahrávku upozornila pěti singly, přičemž z rádií můžete znát kupříkladu hned pilotní kousek "Humility". Zahostoval si v ní George Benson. V další novinkové skladbě "Hollywood" zase uslyšíte Snoop Dogga a Jamie Principle. Nahrávka získala vysoce nadprůměrné ohodnocení a jak se líbí vám, nám nezapomeňte sdělit do komentářů.


Tip týdne

Floex & Tom Hodge - A Portrait Of John Doe (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: experimentální současná vážná hudba

Floex & Tom Hodge - A Portrait Of John Doe
Tomáš Dvořák aka Floex se s londýnským skladatelem, producentem, pianistou a klarinetistou Tomem Hodgem seznámil před dvěma roky na hudbě, respektive remixech pro třetí díl "Samorosta". Společná práce se jim zalíbila, a tak se pustili do EP "A Portrait Of John Doe", z něhož se ale postupem doby stalo regulérní album s devíti skladbami a bezmála padesáti minutami současné vážně hudby plné experimentů a elektroniky. Na nahrávání se podstatnou měrou podílel Symfonický orchestr Českého rozhlasu a ve skladbách uslyšíte také vokál operní zpěvačky, manželky Toma Hodge Kim Sheehan. Dvojice z alba zveřejnila již prvních několik singlů, které jsou ke slyšení na speciálním VEVU. Pokud vás ukázky zaujmou, můžete sehnat titul i na vinylu.


Charles Lloyd & The Marvels + Lucinda Williams - Vanished Gardens (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / americana jazz

Charles Lloyd & The Marvels + Lucinda Williams - Vanished Gardens
Ačkoli americký jazzový saxofonista Charles Lloyd oslavil v březnu osmdesátku, rozhodně mu nedochází dech. I v tomto věku je schopen připravit nahrávku, která současný jazz posunuje o něco dále. Opět po čase svolal své The Marvels, jehož členy jsou kytarista Bill Frisell, hráč na pedal steel a dobro Greg Leisz, basista Reuben Rogers a bubeník Eric Harland, a rozhodl se, že naváže na předchozí dva roky starou nahrávku "I Long To See You", kam si coby vokalisty pozvali Willieho Nelsona a Norah Jones. Na novinku "Vanished Gardens" si tak přizvali držitelku třech cen Grammy, hudebnici, která začala spojovat americanu a jazz, Lucindu Williams.Ta se z celkového počtu deseti skladeb podílela celkem na pěti, kdy Lloyd a spol. vdechli novou podobu jejím třem starším písničkám "Dust", "Ventura" a "Unsuffer Me", a k nim přidali ještě Hendrixovu "Angel". Mezi instrumentálními skladbami naleznete například “Monk’s Mood” Theloniouse Monka nebo "Ballad Of The Sad Young Men" Roberty Flack. Jak zní toto netradiční stylové spojení, zjistíte například z videa na VEVU Charlese Lloyda.


The Interrupters - Fight The Good Fight (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: ska punk

The Interrupters - Fight The Good Fight
Kdo loni navštívil pražský koncert Green Day a nešel až na hlavní hvězdy, jistě zaregistroval kalifornskou kapelu The Interrupters, která rozehřívala publikum svou kombinací punku a ska. V tu dobu měla za sebou dvě desky, k nimž aktuálně přidávají třetí s názvem "Fight The Good Fight". Losangeleský kvartet nahrál celkem dvanáct písniček, které produkovat Tim Armstrong, člen punkrockových Rancid a Transplants. Není tedy takovým překvapením, že první jmenovaná kapela si v jedné písničce dokonce zahostovala. Kompletní album již kapela streamuje prostřednictvím YouTube.com kanálu vydavatelství Helicat.


Guns 'N' Roses - Appetite For Destruction (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

Guns 'N' Roses - Appetite For Destruction
Po obrovské reklamě je to tady: Megalomanské vydání slavné nahrávky Guns N' Roses "Appetite for Destruction", kterou se kultovní formace uvedla na hudební scénu. Reedice vychází v novém remasteru a bude k dispozici například jako jedno, respektive 2CD, 2LP (album zabere tři strany, čtvrtá bude vyhrazena pro logo kapely). K dispozici bude i 4CD/1Blu-ray super deluxe edition. To, co by mělo pravověrné fanoušky nejvíce potěšit, je obří box. "Locked ‘N Loaded Edition Box Set" je krabice, do které se vešlo hned sedm vinylů a čtyři CD, na kterých najdeme celkem 73 skladeb, přičemž 49 z nich jsme dosud neměli možnost slyšet. Víc než podrobný popis obsahu vás ale jistě zaujme ukázka v podobě kousku "Shadow Of Your Love".


John Coltrane - Both Directions At Once - The Lost Album (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: jazz / bebop

John Coltrane - Both Directions At Once - The Lost Album
Ačkoli John Coltrane zemřel již před více jak jednapadesáti lety, je stále považovaný za jednoho z nejlepších jazzových saxofonistů na světě. Je proto velkou událostí, když se povede objevit a zpřístupnit nějakou jeho nahrávku, jak tomu je i v případě alba "Both Directions At Once". Nahrávka vznikla v březnu 1963 ve studiu Rudy Van Geldera v New Jersey, když Coltranův kvartet působil rezidentně v newyorském klubu Birdland. Dalšími členy kvartetu tehdy byli bubeník Elvin Jones, kontrabasista Jimmy Garrison a klavírista McCoy Tyner, kteří se podíleli i na této nahrávce. Původní master pásky se bohužel opravdu ztratily, ovšem sám Coltrane si uchoval referenční pásky, které byly někde ve stádiu mezi zkouškou a finální nahrávkou. Nyní je Coltranova rodina poskytla světu, dostalo se jim patřičného remasteringu a příznivci bebopu se tak mohou těšit na sedm nových skladeb, které deluxe edice rozšíří o druhý disk s alternativními verzemi. Ukázky z alba uslyšíte například v internetovém obchodě Amazon.


Hauschka - Adrift (soundtrack) (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba

Hauschka - Adrift (soundtrack)
Do českých kin míří snímek "Než přišla bouře" zachycující drama podle skutečné události, ke které došlo na moři při jednom z největších hurikánů, který byl v historii zaznamenán. Hlavní role si v něm zahráli Shailene Woodley a Sam Claflin, zatímco scénickou hudbu dostal na starosti německý skladatel a pianista Volker Bertelmann, kterého budete možná znát více pod jménem Hauschka. Na soundtrack pod originálním jménem filmu "Adrift" ji rozdělil do celkem devatenácti kompozic, jejichž ukázky nabízí například Supraphonline.cz.


Markus Stockhausen - Eternal Voyage - Live (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasická hudba / jazz / world music

Markus Stockhausen - Eternal Voyage - Live
Německý trumpetista a skladatel Markus Stockhausen se pohybuje na pomezí klasické hudby a jazzu a nejinak tomu je i na jeho novém albu "Eternal Voyage - Live". Jak už název naznačuje, jedná se o živé album, které ale nenahrál pouze on sám, ale přizval si na něj hned několik hostů - německého pianistu Floriana Webera, holandskou saxofonistku Taru Bauman, libanonského zpěváka Rabiho Lahouda, iránského hráče na santur Alirezu Mortazaviho, indického sitaristu Hindola Deba a polského bubeníka Bodeka Janka. Už z této sestavy musí být patrné, že sedm skladeb budou velmi ovlivněno také world music, což uslyšíte například i v ukázkách na stránkách německého Amazonu.


Graham Nash - Over The Years (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: rock / pop / folk

Graham Nash - Over The Years
Britsko-americký muzikant Graham Nash, jinak člen legendárních The Hollies a Crosby, Stills & Nash, se rozhodl zrekapitulovat svoji dosavadní kariéru. Na dvou diskovou kompilaci "Over The Years" zařadil jak skladby zmíněných CSN, tak především písničky ze svých sólových nahrávek od té první z roku 1971 až po poslední desku "This Path Tonight", která vyšla před dvěma roky. K nim přidal na druhé CD patnáct rarit především v podobě doposud nikdy nevydaných demo nahrávek. Některé písničky z prvního i druhého disku prošly remasteringem. Jejich seznam včetně ukázek nabízí například německý Amazon.


Randy Bachman - By George By Bachman (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: klasický rock

Randy Bachman - By George By Bachman
Kanadský kytarista a zpěvák Randy Bachman, mimo jiné člen skupin The Guess Who a Bachman–Turner Overdrive, se rozhodl vzdát poctu Georgi Harrisonovi a činí tak na albu "By George By Bachman". Nejedná se však o klasické album coververzí, ale spíše o zcela nový pohled na tvorbu slavného člena Beatles. Celkem třináct jeho písniček totiž vzal a kompletně je přepracoval. Vtiskl jim zcela jiný groove a leckdy si pohrál i s jejich texty. V tomto úkolu mu sekundovali členové jeho kapely bubeník a koproducent alba Marc LaFrance, basák a klávesista Mick Dalla-Vee a kytarista Brent Knudsen. Které konkrétní skladby vybral a jak celá jejich snaha dopadla, zjistíte z ukázek na Supraphonline.


Chicago - Chicago II -Live On Soundstage (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: soft rock / jazz rock

Chicago - Chicago II -Live On Soundstage
Americká rocková skupina Chicago už několik let připomíná své druhé album "Chicago II". Po remixu Stevena Wilsona, který vyšel zhruba před rokem a půl, se nyní dostává na živou podobu. Pro její nahrání se kapela vrátila do svého domovského města, kde v historických WTTW-TV studiích odehráli všechny skladby alba, které si vysloužilo tři nominace na Grammy a dvojnásobnou platinu ve Spojených státech. Celý koncert byl součástí speciálu PBS "The Soundstage", kde byl také premiérově uvedený, a nyní se jeho záznam dostává i dále do světa v podobě "Chicago II - Live On Soundstage". Můžete ho mít buď čistě ve zvukové podobě, nebo v kombinaci s DVD. První ukázku nabízí web Ultimate Classic Rock.


Dále vychází:

Bijelo Dugme - Ultimate Collection (Warner Music)
Brides Of Lucifer - Brides Of Lucifer (Warner Music)
Bruce Dickinson - Scream For Me Sarajevo (BluRay) (Warner Music)
Bruce Dickinson - Scream For Me Sarajevo (Warner Music)
Bullet For My Valentine - Gravity / Deluxe (Universal)
Carl Palmer's ELP Legacy - Live (Cd+Dvd) (Warner Music)
David Bowie - Welcome To The Blackout (Warner Music)
Jonas Kaufmann - Dolce Vita (Sony Music)
Různí - Taneční liga 199 (Universal)

Vychází na vinylu:
Aphex Twin - Selected Ambient Works 85-92 85-92
Arthur Russell - World Of Arthur Russell
Bruce Dickinson - Scream For Me Sarajevo (Warner Music)
Bullet For My Valentine - Gravity (Universal)
Coroner - Grin (Warner Music)
Coroner - Mental Vortex (Warner Music)
Count Five - Psychotic Reaction (Universal)
Fates Warning - Live Over Europe (Sony Music)
Floex & Tom Hodge - A Portrait Of John Doe (Bertus)
George Ezra - Shotgun (Sony Music)
Gorillaz - The Now Now (Warner Music)
Graham Nash - Over The Years (Warner Music)
Guns 'N' Roses - Appetite For Destruction / Deluxe (Universal)
Interrupters - Fight The Good Fight (Bertus)
John Coltrane - Both Directions At Once - The Lost Album (Universal)
Leroy Hutson - Love Oh Love (Bertus)
Leroy Hutson - Unforgettable (Bertus)
Randy Bachman - By George By Bachman (Bertus)
Ray Davies - Our Country: Americana Act 2 (Sony Music)
Různí - S&s Presents - Dreams (Bertus)
Sonny Boy Williamson - Down And Out Blues (Bertus)
Sparks - The Best Of The Rest Of... (Universal)
The Offspring - The Offspring (Bertus)
Tinashe - Joyride (Sony Music)
Tove Styrke - Sway (Sony Music)
Zemětřesení - Zemětřesení (Supraphon)
Tyler Bates - Deadpool 2 (soundtrack) (Sony Music)

Reedice:
Arthur Russell - World Of Arthur Russell ()
Coroner - Grin (Warner Music)
Coroner - Mental Vortex (Warner Music)
Charizma - Big Shots ()
Leroy Hutson - Love Oh Love (Bertus)
Leroy Hutson - Unforgettable (Bertus)
Oh No - Dr.No´s Oxperiment
Ray Davies - Our Country: Americana Act 2 (Sony Music)
Různí - Chrome Children (CD+DVD) ()
Různí - The Third Unheard ()
Thelonious Monk - 8 Classic Albums (Bertus)
Yesterdays New Quintet - Stevie ()


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY