Iron Maiden pálili v Letňanech ostrou municí té nejvyšší jakosti

21.06.2018 08:57 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Díkybohu za Letňany. Konečně máme dostatečně velký, důstojný a dostupný plac na pořádání koncertů. Těch velkých. Minulý týden se zde loučil Ozzy Osbourne, v červenci přijedou Rolling Stones se svým rock'n'rollovým cirkusem, ve středu tu hráli heavymetalové legendy Iron Maiden. A skutečně pálili ostrými.

Live: Iron Maiden

support: The Raven Age, Killswitch Engage
místo: Letiště Letňany, Praha
datum: 20. červen 2018
setlist: Aces High, Where Eagles Dare, 2 Minutes To Midnight, The Clansman, The Trooper, Revelations, For The Greater Good Of God, The Wicker Man, Sign Of The Cross, Flight Of Icarus, Fear Of The Dark, The Number Of The Beast, Iron Maiden, The Evil That Men Do, Hallowed Be Thy Name, Run To The Hills
Fotogalerie

Iron Maiden, Letiště Letňany, Praha, 20.června.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Iron Maiden se v Česku zastavují rádi. A místní je ve štychu nenechají - do Letňan si našlo cestu kolem třiceti tisíc lidí. Začínalo se na čas (bohužel za světla a do konce koncertu se setmít nestačilo) a všechno běželo, jak má. Jen ty předkapely jako by spadly z jiného vesmíru.

Chápu Maiden, že chtějí dát prostor mladší generaci a nevozit s sebou generační souputníky, ale letos si jako support vybrali kapely moderní možná až moc. The Raven Age přivezli celkem tuctový heavík, který se poslouchal v zásadě dobře, jen to bylo tak trochu jedním uchem sem, druhým ven. A k tomu se na mysl drala otázka, zda je skutečně nutné s sebou (opakovaně) vozit kapelu, v níž hraje syn Stevea Harrise...

Killswitch Engage se snažili, seč mohli. Místy jejich průhledný metalcore sekal docela dobře, odezva však nebyla nijak výrazná a s přibývajícím časem spíše slábla.

Iron Maiden, Letiště Letňany, Praha, 20.června.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Měli-li Iron Maiden lehce pošramocenou reputaci, pokud jde o zvuk na posledním koncertě k desce "Book of Soul", ve středu se po této stránce nedalo vytknout nic. Zvuk byl čitelný, trojice kytar dobře rozlišitelná, zpěv rovněž. Nic nebylo zbytečně přeřvané, hlasitost tak akorát, aby hudba nervala bubínky, ale zároveň příjemně rezonovala v útrobách.

Letošní koncertní turné s názvem "Legacy of the Beast" je velkým konceptuálním divadlem, které propojuje skladby tak či onak spojené s příběhem lidstva a s archetypálním tématy, jako je svoboda, odvaha či náboženství. Odpovídal tomu jak výběr písní, tak proměny hlavní postavy tohoto dramatu, Bruce Dickinsona. Byl tak viktoriánským poutníkem s lucernou ve "Fear of the Dark", mečem ozbrojeným válečníkem v "The Clansman" či dost možná samotným ďáblem v "Sign of the Cross".

Iron Maiden, Letiště Letňany, Praha, 20.června.2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Byl to Dickinson, kdo na sebe strhával největší pozornost, kapela se držela v roli spolehlivého orchestru, který hru zpestřoval virtuózními vstupy. Dickinsonův výkon nelze hodnotit jinak než v superlativech. Nelehké party zvládá, i přes vyléčené vážné onemocnění, bez chybičky, došlo i na pověstný předlouhý tón v "Hallowed Be Thy Name". Jak jinak bez zaváhání. A do toho stačil běhat po jevišti, hrát své role a komunikovat s publikem. Třeba když prakticky hned na začátku poděkoval československým pilotům bojujícím v řadách britské RAF ve Druhé světové válce. Divadelnost celého koncertu ještě podtrhoval fakt, že se Dickinson neobvykle často pohyboval na vyvýšené platformě nad skupinou.

Spousta kapel má svoje fanouškovské rodiny, ale ta maidenovská je unikátním kultem, který prochází napříč národy. Odezva byla vřelá, proudy energie valící se oběma směry velmi, velmi citelné.

Iron Maiden dali oběma předskokanům na frak. Taťkové doslova fakanům natloukli. Až taková to byla lekce z živého vystupování. V tomto ohledu byli Iron Maiden vždycky prémiová kvalita. A jsou jí i nadále.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY