Horečka Kylie Minogue naživo

13.01.2003 17:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Svou nově nabytou slávu se Kylie Minogue rozhodla minulý rok podpořit i rozsáhlým koncertím turné. Jeden z jeho koncertů se nyní pod názvem "Fever2002 (Live In Manchester)" objevuje i na DVD, na němž australská zpěvačka ukazuje, že pop má být pořádná show. A taky že v jejím případě je!
8/10

Kylie Minogue - Fever2002 (Live In Manchester)

Skladby: Come Into My World, Shocked, Love At First Sight, Fever, Spinning Around, The Crying Game (Ballads Section), GBI, Confide In Me, Cowboy Style, Kids, On A Night Like This, Locomotion, Iy Your Eyes (Latin Section), Limbo, Light Years / I Feel Love, Lucky, Burning Up, Better The Devil You Know, Can't Get Blue Monday Out Of My Head
Celkový čas: cca. 170 minut
Vydavatel: EMI
Není snad v současné době žhavější ženské popové hvězdy, než je Kylie Minogue. Po svých počátcích pod dohledem producentského tria Stock, Aitken & Waterman se pustila do poněkud méně hitové tvorby, aby se před dvěma lety vrátila se skvělou deskou "Light Years", na níž plynule navázala nahrávka "Fever" s megahitem "Can't Get You Out Of My Head", díky němuž se velmi výrazně prosadila i v USA, o čemž se popovým zpěváků a zpěvačkám může jinak jen zdát. Turné po "Light Years" shrnulo DVD "Live In Sydney", turné po "Fever" má svůj záznam v podobě dévédéčka "Fever2002 (Live In Manchester)". A stejně jako bylo povedené to minulé, stojí za shlédnutí i to nové.

Největším kladem koncertu a tím pádem i jeho záznamu jsou pro mě dvě věci - "Fever2002" byla skutečně obrovská show se spoustami efektů, tanečníků, převleků etc., což u popového koncertu považuji za nutnost, aby bylo na co koukat, a pak také naprosto nový zvukový kabát starších i nových skladeb. I letité hitovky jako "Shocked", "Locomotion" či "I Should Be So Lucky" byly oděny do zcela nového hávu, který jim mimořádně sluší. Celý koncert šlape jako na drátkách a Kylie na něm znovu ukazuje všem současným popových zpěvačkám či kapelám, že nestačí jen pěkná tvář a umět zpívat, ale pro skutečný úspěch to chce i skvělé skladby a umění je prodat naživo. Stejně tak je důležité mít ve svém repertoáru i něco jiné než rádiové hity, což na tomto koncertě ukazuje třeba v geniální taneční pecce "Limbo". K jednoznačným vrcholům také patří osmiminutová pomalá část (jinak totiž celý koncert nezpomalí), která je tvořena medley nejen jejích hitů, ale třeba i skvostné "The Crying Game", kterou proslavil Boy George s Pet Shop Boys. Závěr pak patří samozřejmě mixu "CGYOOMH" s "Blue Monday" od New Order, která se díky svému předvedení na Brit Awards stala jedním z nejstahovanějších bootlegů na internetu. Výborný koncert, výborně sestříhaný, s výborným zvukem (kromě sterea i DD 5.1), snad jen titulky mu chybí k dokonalosti.

Bonusové materiály jsou také poměrně povedené. Hlavní položkou je přes půl hodiny dlouhý dokument z turné, na němž je zajímavé i to, že se nezaměřuje pouze na hlavní hvězdu, ale i na lidi, kteří se na turné podíleli, od tanečníků, zpěvaček až po technické zázemí. Jeden z nejlepších momentů zachycuje Kylie ve chvíli, kdy jde poznat, jak moc si svou druhou slávu užívá, když se svěřuje, jak dobře si vzpomíná, že ještě před několika lety nemohla mít na turné vůbec nic z toho, co je dnes naprostou samozřejmostí. Tohle není žádná uměle vyhnaná dívenka, tohle je tvrdě pracující žena, která si svůj úspěch vydřela... Zamrzí ovšem opětovná absence titulků. Druhou částí bonusů jsou videoprojekce ke čtyřem skladbám, ale ty asi vydrží jen skalní fanda, přece jen to není kdovíjak zajímavá záležitost, i když na koncertě je jejich úloha velká. Dále zde najdete ještě digitální program ke koncertu a DVD-Rom, v němž je ovšem pouze odkaz na pár webových stránek.

Nové DVD Kylie patří mezi ty, kde by stačilo dodat jen málo, a bylo by dokonalé. V tomto případě je nutno pochválit samotný koncert a jeho zpracování, určitě by ale nezaškodilo trošku více bonusů, titulky a třeba i zvuk DTS (na minulém "Live In Sydney" totiž byl...). Ovšem jinak je třeba Kylie poplácat po ramenou, jen tak dál!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY