Rhye do MeetFactory přinesli závan The xx

14.06.2018 21:15 - Jan Trávníček | foto: Jan Kuča

Ano, titulek je lehce zavádějící, Rhye podobné berličky nepotřebují, třeba vás ale díky zmínce o slavnější skupině donutí přečíst si reportáž o kapele, o níž jste zatím možná ještě nikdy neslyšeli. A protože by bylo škoda její tvorbu neznat, tady máte pár důvodů, kvůli nimž se vyplatilo do klubu dorazit.

Live: Rhye

místo: MeetFactory, Praha
datum: 12. června 2018
support: Lukáš Landa
Fotogalerie

Rhye, MeetFactory, Praha, 12.6.2018
© Jan Kuča
Lukáš Landa je typ předskokana, který by se na koncertech mohl objevovat častěji. Nenechte se zmást příjmením, na rozdíl od svého jmenovce jde o muzikanta, který tvoří poklidné, alternativní R'n'B, jenž je hebké podobně jako hudba VR/Nobody, jen je zpívané anglicky. Držíme palce.

Pod názvem Rhye se skrývá kanadský zpěvák Mike Milosh a jedná se o projekt, který vznikl původně jako duo, jehož druhou polovinu tvořil dánský hudebník Robin Hannibal. Po vydaní debutu "Woman" z roku 2013 se ale o čtyři roky později dvojice rozpadá a tak posilněn o nové album "Blood" a se sedmičlennou kapelou za zády dorazil Mike Milosh podruhé do Prahy.

Rhye, MeetFactory, Praha, 12.6.2018
© Jan Kuča
Smíchovský klub MeetFactory byl velmi slušně zaplněn a ačkoliv venku už to na tričko nebylo, pod pódiem bylo pořádné horko. Nemohla za to ale jen klimatizace, jakož i úchvatný vokál frontmana, jehož vroucí, plný hlas byl největší devízou, jakou Rhye disponují. Také oni následují cestu alternativního R'n'B, v němž se spolu mísí soul, downtempo i prvky gospelu a bylo sympatické vidět, že na rozdíl od svého předchůdce zněly sálem živé smyčce, klávesy, kytara, bicí a další nástroje.

I když - vidět. To je trochu zavádějící, faktem totiž je, že vidět na kapelu moc nebylo. Můžeme se jen dohadovat, zda šlo o nedopatření nebo takový byl záměr, pravdou ale je, že jsme často sledovali spíše siluety ve stínech světel, která muzikantům svítila spíše do zad.

Rhye, MeetFactory, Praha, 12.6.2018
© Jan Kuča
V tiskové zprávě lákající na koncert jste se mohli dočíst o přirovnání k The xx a i když to není tak úplně mimo, jako podobné interprety bychom mohli zmínit i lidi jako SOHN, Lianne La Havas, Her nebo Perfume Genius. Sálem zněly kousky jako "Softly", "Waste", "Please" a spousta dalších. Publikum dokonce dostalo v jednu chvíli na výběr, zda chce, aby příští píseň byla rychlejší nebo pomalejší. Vybralo si tu pomalejší a i zde se ukázalo, jak příjemně konejšivý hlas ukolébal přítomné v tom, že všechno bude zase dobré. A přesně v tom tkví největší kouzlo Rhye.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY